Chytrý telefon jako terminál

smartass

Chytrý telefon jako terminál
« kdy: 24. 07. 2015, 16:43:08 »
Zdravím,

můj "tupý" telefon (Nokia C3-00 co kdysi vydržel i 2 týdny) začíná po mnoha letech odcházet a snažím se zorientovat v nabídce trhu.
Láká mě možnost mít "chytrý" telefon, který bych navíc mohl používat jako nízko-tonážní terminál (ve smyslu interface k počítačové síti, alespoň aby to mělo nějaký slušný editor (ideálně (spac)Emacs) a ssh). Bohužel, mnoho těchto "chytrých" telefonů se stejně zdá být tak "vytuněno pro normálního uživatele", že mi to přijde limitující (nepatřím mezi ty, kteří se především jen fotí a se všemi vše sdílí atd.). V ideálním světě bych koupí "chytrého telefonu" získal malý počítač se specifickým HW, na který bych mohl nainstalovat libovolný SW, podobně jako to už dnes jde s většinou notebooků. Bohužel, v této fázi ještě tento sektor trhu asi ještě není, takže hledám nejmenší zlo.

Z dosavadní rešerše mi vyplývá, že asi nejlepší bude koupit nějaký model, který podporuje CynagenMod. Tím bych podle všeho měl dostat Android bez předinstalovaného bloatware s velkou mírou flexibility podobné skutečnému GNU/Linux systému a přitom s přístupem k širokému Android ekosystému (kvůli aplikacím jako Emacs a MobileOrg, nákupní seznamy). Navíc by to bez toho bloatware třeba i déle vydrželo - krátká výdrž je jedna z věcí, která mě odrazuje.

Věci jako Tizen, Firefox OS, Mer atd. vypadají sice hezky, ale nechci se spoléhat na produkt v rané fázi vývoje.

Jak už jsem uvedl, snažím se v tomto poli teprve zorientovat, takže je možné, že si nejsem vědom i jiných možností či skutečností.
Budu vám všem vděčný za konstruktivní a věcné připomínky (třeba i kde jinde se mám radši zeptat, pokud ne tady), návrhy a nápady.
« Poslední změna: 24. 07. 2015, 23:58:08 od Petr Krčmář »

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Zaprvé: píše se CyanogenMod (to aby se Ti líp googlovalo ;-) )

Zadruhé: "Tento sektor trhu není ještě v této fázi" je špatné tvrzení. Správně by bylo "Tento sektor trhu už není v této fázi". Měl jsem Android (starý) s CyanogenMod, kter jsem používal, měl jsem v ruce hafo nových Androidů bez CyanogenMod, které používají jiní. Teď mám Nokii N900. Pokud chceš něco fakt GNU/Linux a ideáln s HW klávesnicí, nic jinýho nelze koupit. Nevýhodou N900 je velmi, velmi, velmi starý HW.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
S těma Androidama jsem chtěl říct, že jsou to jen polofunkční iPhony. Je tam píčovin jak nasráno (viz třeba u Samsungu všechny jejich "S něco" programy), paměť je z části zaplněná jen tímhle, spousta toho běží na pozadí i když to nikdy nikdo nespustil a nepoužil, půlku nemůžeš killnout, protože to je navázaný na něco podstatnýho, ... Android je z mýho pohledu jen iOS, kde se dá dostat až na úroveň systému. Ten je ale sám tak rozesranej a předělanej, že s Linuxem nemá na první pohled nic společnýho. Když si k tomu přičteš (pravděpdobně i v dnešní době) naprosto neexistující linuxáckou SW klávesnici (o HW nemluvím, to už dneska nemá skoro žádnej telefon), tak není o co stát. Co ale koupit? iPhone je na tom vlastně ještě hůř (zcela uzavřená platforma), Windows Phone je k smíchu, N900 je stará jak lidstvo samo... Stojí to za prd. Až něco vybereš a koupíš, vrať se sem a řekni dojmy.

nobody

UbuntuTouch (na BQ E4.5, BQ E5, Meizu MX4) je regulerni GNU/Linux kde nainstalujes nativni emacs pomoci: apt-get install emacs :)

Nechci ti vyvolávat depresi, ale situace je opravdu zoufalá. Člověk musí hodně ubrat z požadavků, aby se dostal alespoň k něčemu.

CyanogenMod je asi jediná celkem "funkční" možnost, ale je nutné se nejdřive podívat na kompatibilní zařízení, např Snapdragon 8xx je kompatibilní, ale je tam jako obvykle ALE.

Co se týče výdrže, jsou telefony s baterií okolo 5Ah - THL5000, Elephone p5000 (Možná už i další), je to Čína, což znamená Mediatek SOC. Ještě asi před půl rokem nebyla dobrá možnost, jak dostat CM na tyto SOC (Možná, nejspíše a pravděpodobně neberu jako plnou podporu). Od té doby to nesleduji, takže se to mohlo kousek pohnout kupředu.

Ostatní platformy

Jabko: Uzavřené, prostě TO chces jak to vymysleli, jinak jsi hater a divnej. (Nic jinak proti, pro lamky super)
WP: Hm, ztráta Ms za Nokii asi mluví za vše.
Ubuntu: Příliš ranné, zatím se mi to nechce znovu testovat.
---
Debian: Na netu je spousta návodů, jak rozchodit Debian na tabletech, začínám nad tím uvažovat. Na 7dmi palcovém tabletu by to už nemuselo být k zahození.

smartass

@nobody
Ubuntu Touch zní teoreticky ideálně, ale je to produkt v rané fázi vývoje. Na to se spoléhat nechci. Navíc není jisté, jak dlouho dokáže Canonical sám tu věc udržet při životě. A i tak to vypadá cílené na "normální uživatele".

@Pavouk106
Děkuji za reakci a opravu.O N900 jsem už slyšel, ale právě kvůli té zastaralosti se snažím prozkoumat aktuální nabídku trhu. Jsem si vědom toho, že aktuální situace je dost bezútěšná, ale i tak snažím najít nejmenší zlo. V případě, že i to bude příliš špatné, tak se spokojím s tupým telefonem. HW klávesnice není podmínkou, bylo by to sice hezké, ale nedělám si iluze, že se jich moc ještě vyrábí. Rád bych se zeptal, z jakého důvodu jste vyměnil ten starý Android za N900 a zda N900 je i dnes ještě použitelná (a s jakou konfigurací - MeeGo?).

Nemá někdo nějaký návod/pomůcku, jak vybrat kompatibilní zařízení pro CyanogenMod na českém trhu? V tabulkách podporovaných zařízení jsou totiž často američtí operátoři, tak si nejsem jistý, jak velký v tom bude rozdíl.

@Michal Taneček
Co se týče výdrže, stačilo by mi snad i pár dnů, což by snad CM s 2 Ah a více zvládlo, ne? V ideálním případě bych si na to nainstaloval přímo Debian, ale v takovém stavu "pokroku" to asi ještě není. Mám pocit, že Debian chroot na několika palcovém displeji bude těžké používat, na tabletu bych si to už dokázal představit.

@Michal Taneček
Co se týče výdrže, stačilo by mi snad i pár dnů, což by snad CM s 2 Ah a více zvládlo, ne? V ideálním případě bych si na to nainstaloval přímo Debian, ale v takovém stavu "pokroku" to asi ještě není. Mám pocit, že Debian chroot na několika palcovém displeji bude těžké používat, na tabletu bych si to už dokázal představit.

OnePlusOne je telefon se SOC Snapdragon 801, ~3Ah baterií a CM, podívej se na recenzi, výdrž se tam probírá hodně, protože to je nadstandardní "dvoudenní telefon". Výrobci si definovali něco jako průměrný den (bulharská konstanta), kde jsi třeba 2 hodiny na netu, zkoukneš  seriál, napíšeš 10 sms a z toho vyvodí, že telefon vydrží 2,5 dne. V reálu se dá baterie vycucat za pár hodin.

Ten debian zkusím, budu pro něj objednávat tablet, tak potom napíšu nějaký postřeh.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
N900: Baterka dle využití 0-3 dny (ano, dokážu jí dodělat během dopoledne). Dneska jsem s ní (od odpojení nabíječky v 9:00) absolvoval cca 15 minut telefonování, přečetl pár emailů a napsal pár SMS a je na 70%. Nejvíc žere připojení přes mobilní síť, to to pak letí dolů fakt rychle (když pominu hry - Baldur's Gate, Jagged Alliance 2, Tyrian, ...). Telefon je na svou konfiguraci pěkně svižnej, je poznat, že to kdysi byl high-end (vyladěnej systém, nekouše se, nezasekává). Mam tam normálka Maemo s power kernelem (nebo jak se to jmenuje - dva roky jsem na to nesáhnul... :-) ), nepřetaktovaný. Když potřebuju připojení na server (SSH), rozjedu klávesnici, nahodim terminál a jedu.

Proč N900 místo Androida? Měl sjem Vodafone 845 (největší shit, kterej se kdy s Androidem dělal, nicméně ve svý době stál 1/3 toho, co hned další v řadě za nim). Koupil jsem ho jen na zkoušku, jak to s tím Androidem je. Měl jsem na něm CyanogenMod, což bylo naprosto nesrovnatelný s původním systémem. Nakonec jsem ho provozoval přetaktovanej z 528MHz (nebo tak nějak) na asi 710MHz. Telefon byl celkem fajn, použitelnej, něco uměl (ping, nmap, DNS, aplikace pro Cacti, Nagios apod.), ale SW klávesnice to úplně zabíjela. Udělat na tom cokoliv v řádce (SSH) bylo strašný. V tý době ani v marketu nebyla žádná pořádná klávesnice, která by měla nějaký pěkný ovládání speciálních kláves a znaků.

N900 má sice klávesnici a řádku, ale nemá ty aplikace. Myslím si, že se to nikam neposouvá, nic novýho asi nevzniká a nevznikne. Sice funkční, ale mrtvá platforma.

Do N900 jsem šel z více důvodů - 1. ten mobil co jsem měl by strašnej (prostě pekáč, ale to jsem věděl v době nákupu); 2. věděl jsem, co je N900 zač a co od ní čekat; 3. 2500 Kč (kurňa, to je zadarmo)

Osobně teď přemýšlím nad tím, co bych pořídil, kdyby se se mnou rozloučila. Proto jsem psal, abys dal vědět, co jsi koupil a jak jsi spokojenej. Já si osobně pohrávám s myšlenkou koupit ještě jednu N900 "do šuplíku" - prostě abych měl na co přejít, kdyby ta stávající odešla.

Trident

Device s BlackBerry OS 10 a klavesnici.
Jako implementator na bazi androidu bych si uz nekoupil ani lizatko. Asi nejdesivejsi system pro embedded zarizeni ktery jsem kdy poznal je Androjt! Uz jen to ze mam runtime androidu v blackberry mi dela tik... Nastesti je to par externich libek. Zlaty Maemo

smartass

@Trident
Nad BlackBerry jsem uvažoval, ale nechci se spoléhat na produkt firmy, která se jen tak tak drží nad vodou. Navíc BlackBerry ekosystém mi nepřijde tak živý, postupně to asi stejně přechází na Android.
Jak z hlediska vývojáře vidíte CyanogenMod? Je mi jasné, že Android SDK není nic pěkného, ale je to aspoň trochu rozumnější v podobě očištěné od bloatware?

Trident

@Trident
Nad BlackBerry jsem uvažoval, ale nechci se spoléhat na produkt firmy, která se jen tak tak drží nad vodou. Navíc BlackBerry ekosystém mi nepřijde tak živý, postupně to asi stejně přechází na Android.
Jak z hlediska vývojáře vidíte CyanogenMod? Je mi jasné, že Android SDK není nic pěkného, ale je to aspoň trochu rozumnější v podobě očištěné od bloatware?
BlackBerry na android neprechazi. Budou to dve oddelene vetve zarizeni. Prisla by okamzite o bezpecnostni certifikace. BlackBerry je z nejvetsiho prusvihu uz davno venku od te doby co potopila stary operacni system a zacla nanovo s BB OS 10.  Car OS ktery uz nejaky ten patek bezi v luxusnich autech je v podstate BB OS 10 specialne modifikovany.

BB ekosystem nabizi ruzne cesty vyvoje. Mnohem sirsi nez typicke androidi zarizeni. Pokud se ti nelibi nativni SDK - chapu ze ne kazdy je nadseny z Qt a C++ - http://developer.blackberry.com/native/
Ale vzdycky muzes napsat androidi aplikaci. Nebo offline web apku v HTML5+Javascript.
QNXove jadro je posixove, zjistil jsem ze v zarizeni je v user shellu dostupny i normalni ssh klient. Emulator BB OS 10 se da i hacknout.

Proc hovoris o Android SDK kdyz ja hovorim o samotnem OS? Vyvijel jsem samotny operacni system a delal specificke nizkourovnove modifikace(zygote,init,dalvik,bionic,kernel,hal a tak). Treba GUI mne vubec nezajimalo. Vysokourovnove api se mne tykaly jen co se opravy chyb tykalo. SDK je jeste docela v pohode dokumentovane a stravitelne. OS a SDK jsou ale dve oddelene veci. Pokud OS budes chtit jakkoliv modifikovat je to humus, ale cyanogen je uz znacne procisteny a nabizi aspon nejake moznosti uprav. Priprav se na to ze veci nejsou zrejme a maji dost uchylne nazvy. Priprav se na to ze OSko neni v nekterych castech popsane vubec, fora nepomuzou a proste se tim musis prokousat. V pripade cyanogenu jde o take to ze cyanogen mod budes mit tezko certifikovatelny od google. Ale to te asi netrapi. Na jejich webu je take spousta rychlokvasnych nesmyslu ktere jsme si s vyvojari museli vyzkouset a experimentalne overit.

Michal Lenc

Jak řekl už předřečník, také ti poradím Blackberry. Nějaký SSH terminál pro něj existuje. Jak funguje emacs a k čemu se používá nevím, ale podle rychlého googlení o emacsu na android je prý nejsnazší mít někde bokem server s běžícím emacsem a přistupovat k němu přes SSH. Jinak blackberry velmi dobře spouští android aplikace, včetně toho, že bez problému můžeš nainstalovat google play a instalovat androidí aplikace.
A co by se týkalo nějakého punkovějšího řešení, tak HTC G1 (první android ever) měl fakt velkou klávesnici se spoustou tlačítek a tabulatorem, ale lépe se mi píše na BB. A ačkoliv to nevypadá, ten telefon byl překvapivě odolný.  A vím, že do androidu se dala stáhnnout nějaké Hacker's keyboard, která zase měla všechna ta důležitá funkční tlačítka. Ale chtělo to větší display.

nobody

@nobody
Ubuntu Touch zní teoreticky ideálně, ale je to produkt v rané fázi vývoje. Na to se spoléhat nechci. Navíc není jisté, jak dlouho dokáže Canonical sám tu věc udržet při životě. A i tak to vypadá cílené na "normální uživatele".

rana faze asi nee, mozna verejna beta, preci jen po letech letos vyslo na 3 telefonech a 4 se chysta na miru Ubuntu :)
cilene na normalni? prave ze tim ze je to regulerni GNU/Linux myslim je to cilene zaroven na powerusera kdy muzes pusit Terminal a jedes co te napadne :)

diky Xmir je mozne pustit normalni Xkove aplikace
https://www.youtube.com/watch?v=IRNlxkTmCHQ

GIMP, LibreOffice a pocatek "Convergence" (pri pripojeni usb->hdmi a usb/bt klavesnice/mys je z toho regulerni Desktop"PC")
https://www.youtube.com/watch?v=IRNlxkTmCHQ

Jinak pokud jde o Nokia N900 a mas neomezenej rozpocet a ocenis i realnej_secure_phone, tak repas se modernim boardem Neo900
http://www.root.cz/zpravicky/neo900-nastupce-slavne-nokie-n900-bude-stat-pres-tisic-eur/
http://cdr.cz/clanek/nokia-n900-se-vraci-k-zivotu-v-podobe-neo900

smartass

@Trident
Omlouvám se za nepřesnost, měl jsem spíš na mysli runtime. I tak děkuji za vhled.

@Michal Lenc
Emacs používám jako editor na všechno (že to je skvělý OS není vtip, při přidání pár dodatečných knihoven to poskytuje i Vim a tiling window managment). Možná bych se spokojil i s jiným editorem, který by uměl editovat texťáky se syntax highlighting, pokud by byl víc optimalizovaný pro touchscreen než případný Emacs port.

Hmm, to Q10 by i možná dokonce bylo v mé cenové kategorii ... nebo je lepší vzít dražší varianty?
Trochu se také bojím vybrat si natolik uzavřenou platformu. Je mi jasné, že to není tak uzavřené jako iOS, ale preferoval bych otevřenější, jak co se týče kódu, tak v možnostech uživatele.
Jak je to se sdílením dat mezi aplikacemi? Z googlení mi přijde, že to není tak radikálně oddělené jako u iOS, ale úplně volné to taky není.
Sice to vypadá, že se jim daří postupně se zase stavět zase na nohy, ale přílišnou důvěrou mě to nenaplňuje.

@nobody
Ok, i tak mě zkoušet beta verzi úplně neláká. Je tam bezesporu velký potenciál, ale mobil je jedna z věcí, na které se chci moci spolehnout. Pokud za rok budou dobré ohlasy, tak pak bych do toho třeba šel, ale zatím asi ne.
Na neo900 peníze aktuálně nemám :)

Jenda

Pozor, i CyanogenMod obsahuje blobové drivery umožňující třeba backdoory (http://redmine.replicant.us/projects/replicant/wiki/SamsungGalaxyBackdoor). Dtto. Ubuntu.

S BlackBerry jsem měl vždycky spojeno že to tuneluje všechen provoz přes jejich server. Ale nevím, jestli to tak bylo a jestli to tak ještě je.