N900: Baterka dle využití 0-3 dny (ano, dokážu jí dodělat během dopoledne). Dneska jsem s ní (od odpojení nabíječky v 9:00) absolvoval cca 15 minut telefonování, přečetl pár emailů a napsal pár SMS a je na 70%. Nejvíc žere připojení přes mobilní síť, to to pak letí dolů fakt rychle (když pominu hry - Baldur's Gate, Jagged Alliance 2, Tyrian, ...). Telefon je na svou konfiguraci pěkně svižnej, je poznat, že to kdysi byl high-end (vyladěnej systém, nekouše se, nezasekává). Mam tam normálka Maemo s power kernelem (nebo jak se to jmenuje - dva roky jsem na to nesáhnul... :-) ), nepřetaktovaný. Když potřebuju připojení na server (SSH), rozjedu klávesnici, nahodim terminál a jedu.
Proč N900 místo Androida? Měl sjem Vodafone 845 (největší shit, kterej se kdy s Androidem dělal, nicméně ve svý době stál 1/3 toho, co hned další v řadě za nim). Koupil jsem ho jen na zkoušku, jak to s tím Androidem je. Měl jsem na něm CyanogenMod, což bylo naprosto nesrovnatelný s původním systémem. Nakonec jsem ho provozoval přetaktovanej z 528MHz (nebo tak nějak) na asi 710MHz. Telefon byl celkem fajn, použitelnej, něco uměl (ping, nmap, DNS, aplikace pro Cacti, Nagios apod.), ale SW klávesnice to úplně zabíjela. Udělat na tom cokoliv v řádce (SSH) bylo strašný. V tý době ani v marketu nebyla žádná pořádná klávesnice, která by měla nějaký pěkný ovládání speciálních kláves a znaků.
N900 má sice klávesnici a řádku, ale nemá ty aplikace. Myslím si, že se to nikam neposouvá, nic novýho asi nevzniká a nevznikne. Sice funkční, ale mrtvá platforma.
Do N900 jsem šel z více důvodů - 1. ten mobil co jsem měl by strašnej (prostě pekáč, ale to jsem věděl v době nákupu); 2. věděl jsem, co je N900 zač a co od ní čekat; 3. 2500 Kč (kurňa, to je zadarmo)
Osobně teď přemýšlím nad tím, co bych pořídil, kdyby se se mnou rozloučila. Proto jsem psal, abys dal vědět, co jsi koupil a jak jsi spokojenej. Já si osobně pohrávám s myšlenkou koupit ještě jednu N900 "do šuplíku" - prostě abych měl na co přejít, kdyby ta stávající odešla.