Certifikace jsou relativně důležité, jestli máš tu příležitost, neváhej. Pro kované lidi z oboru mají samozřejmě cenu papíru na kterém jsou vytištěné, ale ...
1. do větších firem je první kolo vždy v rukách HR, to jsou holky, které oplývají krásou a technickým antitalentem. Takže dostanou od vedoucího daného oddělení požadavek na člověka ve formě seznamu klíčových slov. Je dobré, aby se zkratka v životopise potkávala se zkratkou v popisu pozice. K dobrému občas dodávám, kdy jsem na pohovoru se sličnou slečnou dostal otázku, co to je DNS. Nevzali mě, protože jsem neodpověděl správně, ona měla "překládá jméno na IP adresu" a já odpověděl "hiearchický systém doménových jmen". Asi tak.
2. státní instituce živí malé i velké komerční firmy. A tyto instituce milují zkratky všeho druhu, takže u každé druhé zakázky vyžadují, aby firma měla x lidí s certifikací. Navíc je tam hodně podobná situace jako u bodu 1., rozhodují o tom lidé, kteří nemají tucha co je ve skutečnosti potřeba, takže opět dostanou seznam zkratek. Několikrát jsem zažil osobně, kdy státní správa vyžadovala po firmě mít vysoce certifikované lidi, ale ve skutečnosti úkol byl natolik jednoduchý, že jej nakonec stejně dělal "junior" s ještě mokrým podpisem na maturitním vysvědčení.
3. každý "vendor" používá vlastní názvosloví. Během přípravy na certifikaci je většinou šance se seznámit s významem některých pojmů, to je pak výhodou nejen při vlastní práci, ale i při případném řešení problémů s technickou podporou. Navíc, vážně se jde všechno naučit pouze a jen praxí?