Dobrý den,
dovolte mi položit možná již vícekrát diskutovanou otázku, kterou se však ve svém případě pokusím formulovat poněkud konkrétněji, než je u nováčků zvykem.
V rámci své profesní kariéry jsem se několik let po škole věnoval klasickému marketingu hmotných produktů a doprovodných služeb. Zájem o oblast progresivních trendů a požadavky zaměstnavatelů mne dovedly až k mé současné praxi - poradenství v oblasti organické optimalizace webů pro vyhledávače a vedení PPC kampaní.
Během řešení různých problémů jsem se na nezbytné úrovni seznámil s HTML/CSS a základy javascriptu ve smyslu jeho možností a omezení - co může webový vývojář udělat. Do jazyků na straně serveru, které řídí dynamiku stránek, jsem nikdy profesně proniknout nepotřeboval avšak začaly mne, jako oblast IT celkově, zajímat jako koníček.
Mimo neustálého prohlubování znalostí v oblasti grafiky, webdesignu a šablon bych rád proniknul i dále a naučil se, nejprve jako soukromý koníček a poté jako smysluplné rozšíření kvalifikace - kdyby jen pro potřeby komunikace s programátory v IT teamech, vytvářet či alespoň porozumět struktuře programů, které to celé pohánějí.
Mým problémem je, že se v této oblasti stále orientuji velmi okrajově. Zatímco sbírám informace a zkouším první trapné prográmky, narážím na mnoho protichůdných rad. Jedni vyzdvihují PHP jako nejrozšířenější jazyk, druzí oslavují vývoj webů v rámci asp.net, jiní hovoří o jazycích python, ruby a dalších. Diskuze se současnými ani bývalými kolegy nejsou o nic méně matoucí :-)
Dokázal by mi někdo z vás, zkušených harcovníků, poradit - který z dostupných jazyků má smysl pro amatéra bez formálního IT vzdělání a s omezenou praxí avšak s touhou se ve volném čase naučit programovat smysluplné "chytré" weby pro sebe a přátele a být schopen se orientovat v řeči profesionálních programátorů? Podotýkám, že vzhledem ke svému věku a časovým možnostem skutečně nemám ambice v budoucnu konkurovat opravdovým profíkům, vidím to spíše jako své hobby s přesahem do hlavní profese. Která volba má smysl nyní i třeba za několik málo let?
Předem děkuji za konstruktivní odpovědi.