Začátečník a vývoj webových aplikací

Guardian

Začátečník a vývoj webových aplikací
« kdy: 01. 11. 2010, 21:51:07 »
Dobrý den,

dovolte mi položit možná již vícekrát diskutovanou otázku, kterou se však ve svém případě pokusím formulovat poněkud konkrétněji, než je u nováčků zvykem.

V rámci své profesní kariéry jsem se několik let po škole věnoval klasickému marketingu hmotných produktů a doprovodných služeb. Zájem o oblast progresivních trendů a požadavky zaměstnavatelů mne dovedly až k mé současné praxi - poradenství v oblasti organické optimalizace webů pro vyhledávače a vedení PPC kampaní.

Během řešení různých problémů jsem se na nezbytné úrovni seznámil s HTML/CSS a základy javascriptu ve smyslu jeho možností a omezení - co může webový vývojář udělat. Do jazyků na straně serveru, které řídí dynamiku stránek, jsem nikdy profesně proniknout nepotřeboval avšak začaly mne, jako oblast IT celkově, zajímat jako koníček.

Mimo neustálého prohlubování znalostí v oblasti grafiky, webdesignu a šablon bych rád proniknul i dále a naučil se, nejprve jako soukromý koníček a poté jako smysluplné rozšíření kvalifikace - kdyby jen pro potřeby komunikace s programátory v IT teamech, vytvářet či alespoň porozumět struktuře programů, které to celé pohánějí.

Mým problémem je, že se v této oblasti stále orientuji velmi okrajově. Zatímco sbírám informace a zkouším první trapné prográmky, narážím na mnoho protichůdných rad. Jedni vyzdvihují PHP jako nejrozšířenější jazyk, druzí oslavují vývoj webů v rámci asp.net, jiní hovoří o jazycích python, ruby a dalších. Diskuze se současnými ani bývalými kolegy nejsou o nic méně matoucí :-)

Dokázal by mi někdo z vás, zkušených harcovníků, poradit - který z dostupných jazyků má smysl pro amatéra bez formálního IT vzdělání a s omezenou praxí avšak s touhou se ve volném čase naučit programovat smysluplné "chytré" weby pro sebe a přátele a být schopen se orientovat v řeči profesionálních programátorů? Podotýkám, že vzhledem ke svému věku a časovým možnostem skutečně nemám ambice v budoucnu konkurovat opravdovým profíkům, vidím to spíše jako své hobby s přesahem do hlavní profese. Která volba má smysl nyní i třeba za několik málo let?

Předem děkuji za konstruktivní odpovědi.

« Poslední změna: 19. 02. 2011, 11:01:07 od Petr Krčmář »

Logik

• 1 070
    • Zobrazit profil
Re: Jazyk pro vývoj webových aplikací pro amatéra.
« Odpověď #1 kdy: 01. 11. 2010, 22:14:31 »
Pro rychlej vývoj webů bez větších ambicí bych doporučil PHP.
Pro nějaké porozumnění pro profíky možná doplnit nějakym asp.netem - ale ten se zas nehodí na hobby stránky, protože windowsí hosting je drahej.

Ruby, python atd... jsou hezký, třeba i daleko čistší než php, ale oproti němu minoritní. A i v php se dá psát čistěm jen to chce více disciplíny. Java je příliš velký objem věcí na zvládnutí na to, aby to bylo hobby.

hxn

Re: Jazyk pro vývoj webových aplikací pro amatéra
« Odpověď #2 kdy: 02. 11. 2010, 00:04:45 »
Citace
V rámci své profesní kariéry jsem se několik let po škole věnoval klasickému marketingu hmotných produktů a doprovodných služeb. Zájem o oblast progresivních trendů a požadavky zaměstnavatelů mne dovedly až k mé současné praxi - poradenství v oblasti organické optimalizace webů pro vyhledávače a vedení PPC kampaní.

Kde cloveka nauci vyjadrovat se ve stylu reklamniho letaku TV Products?

Petr B.

« Odpověď #3 kdy: 02. 11. 2010, 11:56:34 »
Vzhledem k vašim potřebám je PHP ta jediná správná volba. Ač to zajisté není nejlepší jazyk, má nejlepší podporu na free hostinzích (nejlepší je PHP, pak dlouho nic, pak zase dlooouho nic a pak jeste dlouho nic), dá se rychle pochopit a naučit a na psaní malých webů je ideální. Taky v něm jsou napsány všechny možné free redakční systémy.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
Rails
« Odpověď #4 kdy: 19. 02. 2011, 08:15:46 »
Kdyz chcete vyrabet rychle a efektivne webove stranky, tak se naucte Rails. Jsou na to neuveritelna kvanta trenigovych videi, knizek a ma to hodne velkou komunitu kde vam poradi.

Za par dni studia se v tom naucite ty zakladni veci delat.

V PHP je prace neuveritelne neefektivni. Vetsinu casu tam stravite na reseni problemu, ktere v Rails nemuzou vubec ani nastat.

Smokie

« Odpověď #5 kdy: 19. 02. 2011, 09:34:06 »
Ja  by som Lenina prilis vazne nebral. Nikdy sa mi nezdali vyuzitelne v nasich krajinach, mozno tak niekde v USA...

Praca v PHP nemusi byt nutne neefektivna. Robit dnes akukolvek naozaj dynamicku a komplexnejsiu stranku len v cistom PHP je neefektivne, ale akonahle sa to postavi na niektorom z frameworkov (napr. Yii, CodeIgniter, Nette dajme tomu), tak uz je to uplne o niecom inom a clovek nemusi riesit plno beznych veci, tie za neho vyriesi uz framework samotny.

Rails moze byt super, ale neviem kde to tu clovek nasadi (a ono to zase az taka vyhoda nie je). Zadal som si do googlu Rails hosting a ani nia prvych piatich strankach nebol ziaden cesky alebo slovensky hosting.

karlos

« Odpověď #6 kdy: 19. 02. 2011, 09:42:36 »
kdyz chcete rychle a efektivne tvorit webovky naucte se Drupal.

FTPShare

« Odpověď #7 kdy: 19. 02. 2011, 09:51:42 »
PHP (Kohana), Python (web2py)

Petr Hašlar

« Odpověď #8 kdy: 19. 02. 2011, 13:02:21 »
Vypadá to na studenta VŠE - ale to je jen osobní tip!

Citace

Kde cloveka nauci vyjadrovat se ve stylu reklamniho letaku TV Products?

Re: Začátečník a vývoj webových aplikací
« Odpověď #9 kdy: 19. 02. 2011, 13:24:58 »
Začínal jsem na PHP před pár lety a stále preferuji PHP.
No PHP ... bohužel PHP je trochu širší pojem. Někdo si pod PHP představí krásný čistý kód, někdo si představí čistě nějaký framework (Zend, Nette, whatever) a většina si představí pseudo-MVC aplikace, bastly rádoby PHP programátorů, kteří si myslí jací nejsou borci a vyznat se v jejich kódu je téměř nemožné.
Začínal jsem jako bastlíř, ano, přiznávám - je to tak. Snažil jsem se aplikaci dělit do několika částí po svém, potom jsem si někde přečetl o OOP a MVC modelu a začal jsem vytvářet ještě větší pseudo-MVC bastly.
No a potom jsem se dostal k Nette a .. můj život s PHP se změnil :-) Už neprogramuji v PHP, programuji v Nette.

Objektové PHP frameworky zjednodušují život, zpřehledňují kód a celkově zvyšují profesionální úroveň celé aplikace.
Nevidím rozdíl mezi člověkem, který píše kvalitně v "Nette" a člověkem, programujícím v weby třeba Javě - oboje funguje, oboje se dá hezky číst. Snad jen jeden rozdíl - pro hodně lidí platí, že "Java = Enterprise". Proč? Nevím.

Takže jednoznačně doporučuji PHP, ale po pár lekcích a "Hello World"-like aplikacích se určitě začít učit a stavět na nějakém frameworku - člověka to prostě nutí získat správné návyky a naučit se psát kvalitně a objektově.

blizz

« Odpověď #10 kdy: 03. 03. 2011, 05:39:12 »
Rails moze byt super, ale neviem kde to tu clovek nasadi (a ono to zase az taka vyhoda nie je). Zadal som si do googlu Rails hosting a ani nia prvych piatich strankach nebol ziaden cesky alebo slovensky hosting.

to sú čo za argumenty? snáď nebudem proejekt prispôsobovať hostingu. A okrem toho 2. najvačší hosting na slovensku Websupport.sk Railsy podporuje a okrem neho je ešte niekoľko menších rails hostingov. neviem kde je problém. Inak dnes je už cenovo výhodnejšie VPS, a tam si môžeš railsy doinštalovať.

blizz

« Odpověď #11 kdy: 03. 03. 2011, 05:59:50 »
Nevidím rozdíl mezi člověkem, který píše kvalitně v "Nette" a člověkem, programujícím v weby třeba Javě - oboje funguje, oboje se dá hezky číst. Snad jen jeden rozdíl - pro hodně lidí platí, že "Java = Enterprise". Proč? Nevím.

PHP je objektový jazyk na podobnej úrovni ako pascal / delphi - je to taká zmiešanina procedurálneho a OO programovania a preto sa v ňom zle programuje. Je to jednoducho nekonzistentný jazyk pre schyzofrenikov, rozhodne sa mi lepšie programuje v čisto objektových jazykoch kde nemusím stále prepínať mozog. btw môže mi niekto vysvetliť prečo musím v PHP vo vnútri objektu pred členské premenné na úrovni objektu písať this a za tým ešte šípku? je to jedna z vecí ktorá ma na PHP strašne vytáča. tvorcovia PHP asi vôbec nemyslia objektovo, a nažia sa OOP čo najviac komplikovať.

« Odpověď #12 kdy: 03. 03. 2011, 09:07:32 »
Souhlasím s kolegy - PHP pro vás bude nejlepší cesta. Kromě už uvedených výhod další pro vás bude ta, že se dá psát ve formě jakéhosi "rozšíření" HTML. Takže by to pro vás mohla být nejpřirozenější cesta, jak se k podobným technologiím propracovat.

« Odpověď #13 kdy: 03. 03. 2011, 11:20:49 »
Rozhodně Rails, pokud nechceš řešit totální blbosti a soustředit se na práci (což v PHP možné nění). Hostingů je dost - nepochopil jsem, na co si všichni stěžují.

backup

« Odpověď #14 kdy: 03. 03. 2011, 11:33:27 »
neco mi tady nehraje. Docela rozumna, vecna formulace a pan najednou otazka na _jazyk_.

Jiste, rada lidi tady odpovida konkretne na vasi otazku, ale vlastne by Vam melo byt jasne, ze nejaky konkretni programovaci jazyk je to posledni o co v teto problematice jde.