Windows nespouští některé služby, nefunguje WMP

Lael Ophir

Re:Windows nespouští některé služby, nefunguje WMP
« Odpověď #15 kdy: 11. 06. 2015, 22:58:45 »
Jak už padlo v diskusi, s největší pravděpodobností máte počítač zavirovaný. Na prvním místě použijte Avast na proskenování celého počítače. Pokud by se problém opakoval, postupujte takto:

Vezměte prázdnou(!) klíčenku o velikosti 1GB a více a vyhledejte jiný (nezavirovaný) počítač na kterém běží Avast. Na tom počítači spusťte Avast a vytvořte záchranný disk. Instrukce jsou tady:
https://www.avast.com/cs-cz/faq.php?article=AVKB114

Na svém počítači ten záchranný disk použijte tak, jak je popsáno v návodu výše v sekci "Spuštění počítače z externího startovacího media se Záchranným diskem Avast". Nechte proskenovat všechny pevné disky a všechny nalezené viry odstranit.

Pokud ani to nepomůže, vezměte počítač do nějakého IT servisu. Jestli jste z Prahy, odvirování umí provést třeba alza.cz za necelých 500 Kč. Za 1000 Kč toho umí ještě o trochu víc. IT servisů je všude spousta, a ceny nebývají nijak přemrštěné; samozřejmě se na cenu informujte předem, ať se vyhnete nepříjemnému překvapení při placení.
https://www.alza.cz/odvirovani-pocitace-d219090.htm
https://www.alza.cz/kompletni-prohlidka-pocitace-d226075.htm

Lol Phirae

« Odpověď #16 kdy: 11. 06. 2015, 23:55:14 »
Jak už padlo v diskusi, s největší pravděpodobností máte počítač zavirovaný.

Kde udělali soudruzi z Redmondu chybu?  ;D

j

« Odpověď #17 kdy: 12. 06. 2015, 08:31:43 »

Nikde, to ze se daj spustit obrazky je prece normalni a pozadovany chovani ... ne? Stejne jako to, ze kazdej kravinec kterej stahnes z netu ma "od prirody" pravo na exec. A dokonce to ani nemusis ukladat na disk, muzes si to spustit rovnou z mailu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 12. 06. 2015, 09:34:53 »

Nikde, to ze se daj spustit obrazky je prece normalni a pozadovany chovani ... ne?

Soudruzi take stale defaultne skryvaji pripony souboru v tom dementnim Windows Exploreru, aby se ty obrazky snaze spoustely.

Cek

« Odpověď #19 kdy: 12. 06. 2015, 09:39:57 »
Jo, za skryvani pripon by jim mel někdo useknout rucicky, to je fakt spatny, hoooodne spatny napad  :( :( :( :(
Nepomohlo by to moc, ale kazda trocha dobra - rikat uzivateli, ze nesmí otvírat nezname .exe soubory je fajn, ale když tu priponu standardne nevidi, trosku se to miji účinkem :-) Taky kam prijdu, tam tu volbu vypinam, ale je to boj s vetrnymi mlyny...

« Odpověď #20 kdy: 12. 06. 2015, 11:23:58 »
Při každé koupi nového počítače okamžitě nastavuji zobrazení přípon. A nejsem typ, který by stahoval vtipná videa nebo klikal na každou ptákovinu...

Mám pár laických dotazů:
1. Pokud byl počítač zavirovaný, je možné, že obnovou (o 2 týdny zpět) jsem tento problém vyřešila? Nebo je zavirovaný pořád, jenže se to teď neprojevuje?
2. Když jsem včera notebook po obnově vypnula, začaly se instalovat aktualizace. Dnes ráno jsem notebook našla ve stavu, kdy se prováděla 15. aktualizace z 19. Jelikož to ještě několik hodin poté k ničemu nevedlo, počítač jsem vypnula. Může to souviset se zavirováním? Vzpomínám si ale, že totéž se mi stalo hned druhý den po nákupu - počítač bylo nutné vypnut, jelikož aktualizace zamrzly.
3. Včera jsem před vypnutím nastavila Avast na testování po restartu. Našel jen pár addware a poškozených zazipovaných souborů. Mohu vycházet z toho, že je všechno OK?

Lol Phirae

« Odpověď #21 kdy: 12. 06. 2015, 11:44:29 »
1. Pokud byl počítač zavirovaný, je možné, že obnovou (o 2 týdny zpět) jsem tento problém vyřešila? Nebo je zavirovaný pořád, jenže se to teď neprojevuje?

Těžko říct. (Překvapuje mne, že to vůbec šlo, Avast tuhle funkci notoricky už léta rozbíjí.)

2. Když jsem včera notebook po obnově vypnula, začaly se instalovat aktualizace. Dnes ráno jsem notebook našla ve stavu, kdy se prováděla 15. aktualizace z 19. Jelikož to ještě několik hodin poté k ničemu nevedlo, počítač jsem vypnula. Může to souviset se zavirováním? Vzpomínám si ale, že totéž se mi stalo hned druhý den po nákupu - počítač bylo nutné vypnut, jelikož aktualizace zamrzly.

Těžko říct, viz skoro 300postová diskuse o basketbalistech.

3. Včera jsem před vypnutím nastavila Avast na testování po restartu. Našel jen pár addware a poškozených zazipovaných souborů. Mohu vycházet z toho, že je všechno OK?

Těžko říct.

Shrnutí od Microsoftu: Help: I Got Hacked. Now What Do I Do?

Citace
The only way to clean a compromised system is to flatten and rebuild. That’s right. If you have a system that has been completely compromised, the only thing you can do is to flatten the system (reformat the system disk) and rebuild it from scratch (reinstall Windows and your applications).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 12. 06. 2015, 11:53:56 »
1. Asi pred dvema tydny zavirovany nebyl. Krome toho neni jiste, ze problem byl zpusoben virem.

2. Tot otazka. S aktualizacemi Widli je porad dost problemu, pricemz po XP se to o dost zhorsilo.

3. Muzes doufat, ze je vsechno OK. Doporucuji ted nejakou dobu obcas pustit bootscan. Budouci Avast bude znat vice viru. Porad je sance, ze mas nejaky, ktery to jeste nezna. BTW, bootscan jsi mela pustit pred system restore. Nebo jeste lepe udelat zachranny disk Avastu, jak psal Lael Ophir. Viru, ktere by dokazaly oblafnout bootscan asi tak moc nebude, ale sichr je sichr.

Tim, ze jsi provdla system restore do stavu pred dvema tydny, jsi se pripravila o moznost zjistit, jestli problem byl zavinen virem. Cert vi, co vsechno presne system restore dela - podle toho, co vsechno se vraci zpet a podle toho, jaky by to byl virus, je mozne, ze ho system restore zlikvidoval navratem starych binarek a stavu registry. Cili napriklad pokud se jednalo o virus spousteny z registry (dost bezna metoda u dnesnich viru), tak je mozne, ze tam porad nekde sedi, ale nespusti se, protoze spousteci klic byl odstranen. To mozna zjistis budoucimi bootscany, pokud mas nejaky dnes nedetekovany virus, ktery bude detekovan teba za 14 dni. Pamatuj, ze viry maji pred antiviry vzdy naskok - nekdy dost znacny, take nekolik tydnu, ne-li mesicu.

Mozna by nebylo od veci vymazat cache vsech browseru, ktere pouzivas, protoze viry se nekdy skryvaji prave tam. Take byly viry, ktere se skryvaly v popelnici, procez bych rucne vymazal cely obsah adresare s popelnici, protoze neduveruji tomu, ze pouhe vysypani obsahu vzdy smaze uplne vse. Mluvime zde o Microsoftu, ze.

Jirka1

« Odpověď #23 kdy: 12. 06. 2015, 11:56:44 »
1. Záleží na typu viru/červa. Pokud to bylo jen něco, co se spouští odkazem z registru a soubory nenapadá, tak ano. Pokud je to klasický vir, který napadá další soubory, tak se zase objeví, obnova nenahradí všechny změněné soubory.
2. Součástí většiny updatů je "nástroj pro vyhledání škodlivého SW", který kontroluje celý disk. Na pomalých discích mu to někdy trvá, ale hodiny to nebývají.
3. Je to OK podle Avastu :-)

« Odpověď #24 kdy: 12. 06. 2015, 12:45:43 »
Aha, takže vím, že nic nevím. :)

Prozatím tedy moc děkuji a doufám, že vaši pomoc již nebudu potřebovat. Jdu si pohrát s uživatelskými účty.

Lol Phirae

« Odpověď #25 kdy: 12. 06. 2015, 13:32:51 »
Aha, takže vím, že nic nevím. :)

No ale to je u Windows normální stav. Bez informace o tom, čím to bylo zavirováno těžko radit, krom toho, proskenovat to jedním antivirem ti řekne jen to, že ten jeden konkrétní AV nic nenašel, ne to, že to není zavirované. ;D

Lael Ophir

« Odpověď #26 kdy: 12. 06. 2015, 13:57:25 »
Není vyloučitelné, že se v Remondu něco popletlo, aby lidé houfněji přecházeli na windows 10.

A když už jste si našla cestu až sem - nestálo by za to vyzkoušet linux?
Pro vyzkoušení nemusíte nic instalovat, většinu dvd obrazů linuxu lze spustit třeba z flashky.
Kdyby Vás linux zaujal, chtěla byste ho nainstalovat a současně nechtěla přijít o windows, existuje možnst udělat tzv. dual boot. To znamená, že budete mít dva operační systémy "vedle sebe". Po spuštění počítače si vyberete, který ze systémů se spustí.

Vzhledem k tomu, že jde o přehrávání videí, dal bych pozor na to, jestli Vám bude fungovat HDMI port (díra, do které se strká kabel s tenkým placatým konektorem k televizi). Většinou to může být problém. Třeba by se k tomu tady vyjádřil někdo erudovanější.

Já bych za sebe doporučil vyzkoušet kubuntuhttp://www.kubuntu.cz/stahnout. Vypadá podobně jako windowsovská plocha a navíc má proti windows 8 jeden obrovský trumf - má tlačítko start.

« Odpověď #27 kdy: 12. 06. 2015, 14:35:19 »
Děkuji za návrh, ale právě jsem si ověřila, že software, který potřebuji ke své práci (80 % času, který strávím na PC), na Linuxu neběhá.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 12. 06. 2015, 14:49:16 »
Děkuji za návrh, ale právě jsem si ověřila, že software, který potřebuji ke své práci (80 % času, který strávím na PC), na Linuxu neběhá.

Jiste, to vetsinou nebeha. Clovek nesmi koukat, jestli soft z Widli beha na Linuxu, ale jestli je mozne software z Widli nahradit funkcne podobnym na Linuxu. Coz je tezke posoudit, kdyz nevime, o jaky soft se jedna. Nicmene kdyz uz i Lael Ophir radi k prechodu na Linux, mela bys o tom vazne uvazovat.

twl

« Odpověď #29 kdy: 12. 06. 2015, 15:02:50 »
Pracovne jsem dostal notas s windowsama ( samozrejme), ale vytunil jsem to nahranim linux + vmware na konec disku.
Takze windows na zacatku disku sly spustit jako virtual v linuxu.
Fungovalo to dobre az do te doby, nez jsem jednou zapomnel, a windowsy, ktere jsem ve virtualce v linuxu suspendoval, jsem nabootoval primo.
Cely chudinky onemocnely, byl div, ze vubec nabehly, ale uz jsem stejne na projektu koncil, tak jsem je nechal dozit.

Takze funguje to dobre, i meetingy pres LYNC a dalsi, ale bacha ;)