NFS a extended attributes

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
NFS a extended attributes
« kdy: 02. 06. 2015, 12:33:04 »
Ahoj,
do virtualního stroje mountuju složku pomocí NFS
ve virtuálním stroji běží SAMBA DC+AD a tuto složku sdílí

pokud se připojím do domény jako doménový admin z windows a chci měnit práva na této složce, je mi to zamítnuto
nemáte někdo tušení jak je to s user_xattr při použití NFS ?
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:NFS a extended attributes
« Odpověď #1 kdy: 02. 06. 2015, 12:58:12 »
Nepotěším tě, ale pokud vím (tak cca 2 roky zpátky), tak to prostě nešlo.

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02. 06. 2015, 13:22:17 »
tady je schema pro lepší představu

na složce TEST_a, která je na virtualu lokální, tak tam mohu z windowsi stanice menit přístupová práva pro doménové uživatele
na složce TEST_b, která je na virtualu přes NFS, tak tam nemohu z windowsi stanice menit přístupová práva pro doménové uživatele
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02. 06. 2015, 13:56:41 »
Nepotěším tě, ale pokud vím (tak cca 2 roky zpátky), tak to prostě nešlo.
tak to jsem v pasti
protože mne vůbec nenapadá jak namountovat do toho virtuálu složku, abych na ni mohl z domenoveho admina na windows aplikovat attributy :(

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02. 06. 2015, 14:06:40 »
Chvilku jsem se ještě díval, ale nenašel jsem nic užitečnýho, maximálně podobný problémy bez odpovědi, nebo nějaký starší, kde psali, že to opravdu nejde. On NFS si s tím poradí, jenom to z nějakýho důvodu nejde kombinovat se sambou.

TKL

« Odpověď #5 kdy: 02. 06. 2015, 14:08:54 »
Samozřejmě nevidím do tvé konfigurace, ale já to dělám tak, že přes NFS sdílený prostor slouží virtuální infrastruktuře jako datastore, na něm vytvářím virtuální disky, ty připojuji do virtuálních serverů a pak s nimi pracuji jako obyčejně. Tudíž NFS jen sdílí prostor a vše ostatní si ošetříš na konkrétním serveru podle možností konkrétního OS. Nemusíš pak hledat obezličky typu jak na NFS svazku nastavit parametry, kterým rozumí jen Widle.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 06. 2015, 14:24:49 »
Samozřejmě nevidím do tvé konfigurace, ale já to dělám tak, že přes NFS sdílený prostor slouží virtuální infrastruktuře jako datastore, na něm vytvářím virtuální disky, ty připojuji do virtuálních serverů a pak s nimi pracuji jako obyčejně. Tudíž NFS jen sdílí prostor a vše ostatní si ošetříš na konkrétním serveru podle možností konkrétního OS. Nemusíš pak hledat obezličky typu jak na NFS svazku nastavit parametry, kterým rozumí jen Widle.

To je taky možnost, otázkou je, proč to má řešený takhle. Předpokládám, že je to nějaký úložiště, kam potřebuje přistupovat z různých míst? Já to řeším tak, že na datovým disku (poli) mám pro jednotlivý virtuály vytvořený lvm partitions. Ale nevím, co se stane, když tu partitionu připojím jak do virtuálu, tak mountnu na fyzickej stroj.

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 02. 06. 2015, 14:37:25 »
ano potřebuju na to přistupovat z různých míst a to přes SAMBU(domenu)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 02. 06. 2015, 14:45:41 »
Tak potom to namountit přímo do toho serveru se sambou a sdílet to jenom z ní, ne přes NFS. To by šlo?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 02. 06. 2015, 14:46:33 »
Ještě jestli můžeš napsat, co používáš za virtualizaci, možná by to šlo i konkrétněji

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 02. 06. 2015, 14:48:20 »
Tak potom to namountit přímo do toho serveru se sambou a sdílet to jenom z ní, ne přes NFS. To by šlo?

vzdyt to ukazuje ten obrazek
ten disk je fyzicky mimo virtual a jedinej zpusob jak ho tam dostat je ho namountovat (NFS, sshfs) - problem s xattr

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 02. 06. 2015, 14:48:48 »
Ještě jestli můžeš napsat, co používáš za virtualizaci, možná by to šlo i konkrétněji
oracle virtualbox

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 02. 06. 2015, 14:54:21 »
Trošku možná problém terminologie, myslíš tím, že je to úplně mimo server, na kterým běží ten VB?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 02. 06. 2015, 15:00:14 »
Ještě by mohlo být řešení připojit to úložiště přes iSCSI, ale to jsem nikdy nezkoušel...

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 02. 06. 2015, 15:02:04 »
Trošku možná problém terminologie, myslíš tím, že je to úplně mimo server, na kterým běží ten VB?

jeden fyzický stroj a v něm běžící virtuál