Připojení přes NFS pod jiným uživatelem

Jiří V.

Připojení přes NFS pod jiným uživatelem
« kdy: 03. 06. 2015, 12:26:21 »
Dobrý den,
prosím o radu jak provést připojení adresáře pomocí NFS. S linuxem jen občas koketuji a tady nevím jak dál.

Ze serveru potřebuji na svůj počítač připopojit adresář tak, aby se to u mě tvářilo, že vlastníkem těch souborů jsem já a soubory měly moji skupinu. Sdílení může být v režime jen pro čtení. V této chvíli mi nfs připojení funguje, ale vlastníkem je "nobody", což nechci.

Lze připojení provést nezávisle na serveru nebo se něco musí upravit i na serveru ?

Děkuji za rady, J.

samalama

Re:Připojení přes NFS pod jiným uživatelem
« Odpověď #1 kdy: 03. 06. 2015, 18:46:18 »
sfunkcnit idmap a pouzit centralnu databazu uzivatelov, alebo vytvorit rovnakeho usera s rovnakym uid na serveri aj klientovi...

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03. 06. 2015, 21:40:24 »
NFS používám, ale tohdle jsem neřešil, take bych to vyřešil vytvořením stejneho usera na druhe strane, ale pokud to budes pouzivat ty sam, tak to je i tak nutne?
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 03. 06. 2015, 21:58:14 »
Použij SMB, nebo se z těch práv brzo posereš.

kk

« Odpověď #4 kdy: 04. 06. 2015, 07:59:09 »
zmnenu musis provest na serveru, nejlepsi podle mne bude, kdyz si uzivatele, ktereho pouzivas na stanici a uzivatele, ktery je vlastnikem sdilenych souboru na serveru das do jedne skupiny. po te danym sdilenym adresarum a souborum nastavis patricne opravneni pro tu skupinu.

flexibilnejsi nastaveni prav ti umozni ACL : Access Control Lists viz google.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 06. 2015, 08:15:39 »
zmnenu musis provest na serveru, nejlepsi podle mne bude, kdyz si uzivatele, ktereho pouzivas na stanici a uzivatele, ktery je vlastnikem sdilenych souboru na serveru das do jedne skupiny. po te danym sdilenym adresarum a souborum nastavis patricne opravneni pro tu skupinu.

flexibilnejsi nastaveni prav ti umozni ACL : Access Control Lists viz google.

Spis bych poradil se ACL vyhnout, je li to aspon trochu mozne. Prava v Linuxu jsou sice minimalisticka, zato prehledna a jde s nima vyresit temer cokoliv. Pouzivani ACL je jenom metoda, jak si doprasit prehlednost stavajiciho systemu a jak cca sjednotit nastaveni s Windowsama. Je mi sice jasny, ze v tomto konkretnim pripade asi o nic nejde, ale mozna prave proto neni duvod to pouzit.

MP

« Odpověď #6 kdy: 04. 06. 2015, 10:34:26 »
Spis bych poradil se ACL vyhnout, je li to aspon trochu mozne. Prava v Linuxu jsou sice minimalisticka, zato prehledna a jde s nima vyresit temer cokoliv. Pouzivani ACL je jenom metoda, jak si doprasit prehlednost stavajiciho systemu a jak cca sjednotit nastaveni s Windowsama. Je mi sice jasny, ze v tomto konkretnim pripade asi o nic nejde, ale mozna prave proto neni duvod to pouzit.

Tezky nesmysl. Minimalisticka ano, ale urcite ne ve chvili, kdy k tomu maji pristupovat ruzni uzivatele s ruznymi opravnenimi - anebo lepe, skupiny. Vzdyt stale nejde ani mit skupinu ve skupine.

Jiří V.

« Odpověď #7 kdy: 04. 06. 2015, 10:50:23 »
ok, nastavím stejná UID a GID
Děkuji, JV.