Náhrada klasické žárovky za LED

Zopper

• 927
    • Zobrazit profil
Re:Náhrada klasické žárovky za LED
« Odpověď #30 kdy: 23. 04. 2015, 22:06:13 »
A proč by to nebyl dobrý nápad?

Protože obsahují velký podíl modrého světla a lidský organismus si to plete se slunečním světlem, jelikož modré světlo se v přírodě vyskytuje pouze ve slunečním záření a následně produkuje špatně hormon melatonin, protože si myslí že je den.

Hlavně, že o vlnových délkách tam v další větě píšu...  ::)

jmeno

« Odpověď #31 kdy: 23. 04. 2015, 22:53:52 »
První LED jsem koupil před cca pěti lety (LED pásky v kuchyni) - už asi rok je vidět, že jejich svítivost o dost klesla.
Další LED jsem pořídil před třemi lety (náhrada halogenek v obýváku) - po roce musely halogenky zpět kvůli poklesu svítivosti LED.
Čím jsi to měřil?
Neměřil, popisuji pocit. Hledejte "LED Lumen maintenance". Moje pásky v kuchyni svítí odhadem 5h/den, to je skoro 2000h/rok, takže teď už mají odsvíceno 10 000 hodin. Při začátku používání LED nebyl vidět rozdíl ve svítivosti. Po roce když je vedle sebe halogen a LED, tak LED je vitelně slabší.

LED - stále jsem optimista, ale pokles svítivosti v čase je opravdu znát
halogen - dražší a kratší životnost než klasická žárovka, ale nebráním se jim
Při té nízké ceně ledek bych je klidně měnil každý rok, pokud bych musel.
Pořizovací cena LED není nízká. Úspora se časem samozřejmě zvyšuje.
Už ale nehodlám obětovat pohodlí, nemusím šetřit za každou cenu.

Kit

« Odpověď #32 kdy: 23. 04. 2015, 23:08:10 »
Při té nízké ceně ledek bych je klidně měnil každý rok, pokud bych musel.
Pořizovací cena LED není nízká. Úspora se časem samozřejmě zvyšuje.
Už ale nehodlám obětovat pohodlí, nemusím šetřit za každou cenu.
[/quote]

Kupuji 2-5 ledek za 1 CZK podle typu. To se mi nejeví jako vysoká cena.

SB

« Odpověď #33 kdy: 24. 04. 2015, 08:11:05 »
Halogenovou žárovkou. Svítí o něco víc, vydrží dvojnásobek, cena je pětinásobná.
Plnohodnotná náhrada žárovky, ve smyslu spektrální charakteristiky, neexistuje.

Asi tak. Doplnění: Spotřeba je 2/3, životnost mám ověřenou i více než dvojnásobnou (asi 4x), spektrálně je neroznatelná od klasické žárovky a (z principu) nebliká! Ale chce to nekupovat největší šunty.

ondro

« Odpověď #34 kdy: 24. 04. 2015, 08:20:13 »

Za tu cenu vydrzia dlhsie ako klasicka ziarovka? Ake maju parametre?

Ledky kupovat jednoznacne kvalitne, tam je zaruka, ze aj vydrzia to, co maju na obale. Nieje LED ako LED. Bohuzial ludia na parametre prilis nepozeraju, vlastne im ani nerozumeju, hlavne, ze je to LED-ka. Odporucam Panasonic, Philips, Osram. Osobne najviac pouzivam Panasonic Nostalgic Clear a spokojnost.
Skusal som rozne typy aj noname a u noname bola kvalita striedava.

Kolemjdoucí

« Odpověď #35 kdy: 24. 04. 2015, 08:24:44 »

Cena není vysoká, také to ho*no svítí. Ty LED které svítí dobře se neprodávají za dvě kačky.

Hmmm

« Odpověď #36 kdy: 24. 04. 2015, 08:29:47 »
To nie je odpoveď na otázku čo si pod tým pojmom predstavuješ.
Ale je. Hovori o tom, ze trh uz na tvoju otazku odpovedal a tento pojem definoval, uz pred niekolkymi rokmi.

Kolemjdoucí

« Odpověď #37 kdy: 24. 04. 2015, 08:41:54 »
Ale je. Hovori o tom, ze trh uz na tvoju otazku odpovedal a tento pojem definoval, uz pred niekolkymi rokmi.

Takže ty to zřejmě nevíš, ale víš že to ví soudruh trh :) A zase jsem se to nedozvěděl :(

Hmmm

« Odpověď #38 kdy: 24. 04. 2015, 08:53:41 »

Takže ty to zřejmě nevíš, ale víš že to ví soudruh trh :) A zase jsem se to nedozvěděl :(
Vazne neviem co vlastne chces pocut. Ziarovky s LED sa volaju LED ziarovky. Proste to tak je, v Cechach, na Slovensku, v Cine, vo svete. Ze tebe ten nazov nedava zmysel je mozne, ale to uz neznamena, ze sa ten nazov nepouziva.

Kolemjdoucí

« Odpověď #39 kdy: 24. 04. 2015, 08:55:53 »
Vazne neviem co vlastne chces pocut.

Chci vědět co si představuješ pod pojmem Světlo emitující dioda žárovka. Zatím mi to nikdo nedokázal vysvětlit.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #40 kdy: 24. 04. 2015, 09:04:14 »
Chci vědět co si představuješ pod pojmem Světlo emitující dioda žárovka. Zatím mi to nikdo nedokázal vysvětlit.
Chápu. Když napíšeme, že je to "žárovka s LED", budeš spokojenej. Teď mi ale pověz Ty - proč se vlastně klasickým žárovkám říká žárovky? Já myslel, že se kupujou kvůli světlu a ne žáru... Stejnej problém se jménem je u zářivky. Proč zářivka, když "Zářivka je nízkotlaká rtuťová výbojka, která se používá jako zdroj světla." (zdroj: wikipedie) Takže vlastně jde o rtuťovou výbojku, zářivka je jen jakýsi zobecnělý název...

Kolemjdoucí

« Odpověď #41 kdy: 24. 04. 2015, 09:18:33 »
budeš spokojenej.

Nejsem, nevíš to. Název žárovka je od žáru který vydává rozžhavený drát a poměrně věrně to vystihuje fakt že 95 % energie se změní v teplo. Zářivka je od záře který vydává luminofor, výboj uvnitř je okem neviditelný.
Už mě to s tebou nebaví.

Kit

« Odpověď #42 kdy: 24. 04. 2015, 09:22:37 »

Za tu cenu vydrzia dlhsie ako klasicka ziarovka? Ake maju parametre?

Ledky kupovat jednoznacne kvalitne, tam je zaruka, ze aj vydrzia to, co maju na obale. Nieje LED ako LED. Bohuzial ludia na parametre prilis nepozeraju, vlastne im ani nerozumeju, hlavne, ze je to LED-ka. Odporucam Panasonic, Philips, Osram. Osobne najviac pouzivam Panasonic Nostalgic Clear a spokojnost.
Skusal som rozne typy aj noname a u noname bola kvalita striedava.

Ty názvy firem mi nic neříkají. Kupuji hlavně SMD3528 a SMD5050. Parametry si můžeš najít v datasheetech.

Kit

« Odpověď #43 kdy: 24. 04. 2015, 09:25:14 »

Cena není vysoká, také to ho*no svítí. Ty LED které svítí dobře se neprodávají za dvě kačky.

Tam, kde potřebuji víc světla, použiji víc ledek. Jak prosté.

SB

« Odpověď #44 kdy: 24. 04. 2015, 09:56:08 »
Keby si pozeral aj mimo CR, tak by si vedel, ze ledky uz davno nie su smerove. Uz su ako priama nahrada klasickych. filament led

Ale! Výrobci už zvládli nahradit „technologii“ válců oblepených diodami?