Náhrada klasické žárovky za LED

Radovan.

Re:Náhrada klasické žárovky za LED
« Odpověď #15 kdy: 23. 04. 2015, 20:44:52 »
V EU se ovšem používá napětí 230V, takže LEDce na 220V se při provozu na 230V zkrátí životnost. Nedoporučuji!
Ale houby. Kontinentální rozvod je 220V, britský 240V, což je ale "jmenovité napětí", tedy nedosažitelný ideál. A navíc záleží na tom jak daleko od transformátoru jsi, pod ním můžeš do baráku dostávat třeba 250V, na druhém konci vesnice se starými rozvody jsi rád když za dobrého počasí dostaneš 200V a obraz na monitoru ti bliká jenom lehce, dokud teda někdo nezapne třeba rychlovarnou konvici. Pak z toho máš stroboskop!

Unknown

« Odpověď #16 kdy: 23. 04. 2015, 20:48:28 »
LED žárovkama

Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom Světlo emitující dioda žárovka ? :)
Musim ta sklamat, ale LED ziarovka je normalne pouzivany termin, aj v zahranici. Vygoogli si napr led bulb.

Nekteri dovozci u nas tlaci slovo Svítivka, ale zatim se to moc neujalo...

Kolemjdoucí

« Odpověď #17 kdy: 23. 04. 2015, 20:53:45 »
Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom Světlo emitující dioda žárovka ? :)
Musim ta sklamat, ale LED ziarovka je normalne pouzivany termin, aj v zahranici. Vygoogli si napr led bulb.
[/quote]

To nie je odpoveď na otázku čo si pod tým pojmom predstavuješ.

Kontinentální rozvod je 220V

V ČR je 230/400 VAC +- 10 %

Kit

« Odpověď #18 kdy: 23. 04. 2015, 20:55:50 »
Keby si pozeral aj mimo CR, tak by si vedel, ze ledky uz davno nie su smerove. Uz su ako priama nahrada klasickych. filament led

V EU se ovšem používá napětí 230V, takže LEDce na 220V se při provozu na 230V zkrátí životnost. Nedoporučuji!

Na štítku je napsáno 100-240V, takže bych to vůbec neřešil.

Zdenek T.

« Odpověď #19 kdy: 23. 04. 2015, 21:05:20 »
Používat LED světla před spaním (lampička, koupelna) prý není uplně nejlepší nápad, dle inženýrů z pořadu A Dost!

j

« Odpověď #20 kdy: 23. 04. 2015, 21:17:39 »
omlouvám se za silnější OT,
Ale forum čtu rád a je to pro ně jedno z nejlepších míst na netu, kde se člověk dozví ledacos zajímavého

Proto poprosím o radu,  čím nahrazujete staré žárovky, aby to svítilo, něco vydrželo a nestalo moc
:-D

Děkuji za rady

TH

Tepelnou kouli.

Tam kde se vyplati LED a zbytek klasicke zarovky. Sice se tak tomu nesmi rikat, prodavaji se jako zdroj tepla a dekoracni predmety, ale zarovky se stale prodavaji.

Jop, akorat misto 5Kc stoji 50Kc.

lol ... ty asi netusis, ze KAZDY zarizeni do site MUSI dle normy vydrzet minimalne 500V ? A to, ze napeti v siti muze byt +-10%  (tedy naprosto koser je 207 - 253V)taky ne co?

Zopper

• 927
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 23. 04. 2015, 21:18:39 »
Používat LED světla před spaním (lampička, koupelna) prý není uplně nejlepší nápad, dle inženýrů z pořadu A Dost!

A proč by to nebyl dobrý nápad? Však jde jen o teplotu světla (vlnovou délku/y) a je úplně jedno, jestli je zdrojem LED, CFL, nebo žárovka. Jen to chce nekupovat studené (pure white) zdroje. Ty filament led vypadají zajímavě, rozhodně je chci někdy zkusit.

Kit

« Odpověď #22 kdy: 23. 04. 2015, 21:26:29 »

V tom pořadu je správně uvedeno, že se to týká modrého světla. Ledky, které jsou označeny jako "teplá bílá" ho mají podstatně méně. Pokud použijeme tříbarevné ledky a modrou barvu večer vypneme, je to OK. Zrovna to tak mám. Pro pohodlné čtení se však hodí trochu modré přimíchat, aby papír nebyl tak moc žlutý.

jmeno

« Odpověď #23 kdy: 23. 04. 2015, 21:29:15 »
Popíšu mé zkušenosti.

První LED jsem koupil před cca pěti lety (LED pásky v kuchyni) - už asi rok je vidět, že jejich svítivost o dost klesla.
Další LED jsem pořídil před třemi lety (náhrada halogenek v obýváku) - po roce musely halogenky zpět kvůli poklesu svítivosti LED.
Před dvěma lety jsem pořídil LED na chodbu - pokles svítivosti je také vidět, ale na chodbě mi to tolik nevadí.
Před rokem jsem to zkusil s LED v obýváku znovu a jsem zpět u halogenu - v obýváku už nebudu experimentovat.
Letos jsem v rámci reklamace kompaktních zářivek pořídil LED 13W do druhého světla v obýváku a stropního světla kuchyně - toto beru jako poslední pokus o LED. Pokud se ani tady neosvědčí, vracím se ke klasice i tady.

Kompaktními zářivkami jsem vybavil skoro celý byt před cca šesti lety.
Jako první jsem přešel zpět na klasické žárovky na záchodě a v koupelně (cca za rok). Tam by šlo uvažovat o LED, ale kvůli barvě světla a s ohledem, že na spotřebě se v koupelně nic neušetří, jsem volil klasiku.

Když to shrnu:
kompaktní zářivky - o těch už vůbec neuvažuju - drahý zdroj světla s velmi omezenou životností
LED - stále jsem optimista, ale pokles svítivosti v čase je opravdu znát
halogen - dražší a kratší životnost než klasická žárovka, ale nebráním se jim

Kolemjdoucí

« Odpověď #24 kdy: 23. 04. 2015, 21:35:18 »
lol ... ty asi netusis, ze KAZDY zarizeni do site MUSI dle normy vydrzet minimalne 500V ?

To ses spletl, při 500 V nesmí zařízení zabít obsluhu, vydržet funkčnost nemusí. Asi ti nemusím povídat, co se stane se žárovkou když na ni připojíš 500 V.

A proč by to nebyl dobrý nápad?

Protože obsahují velký podíl modrého světla a lidský organismus si to plete se slunečním světlem, jelikož modré světlo se v přírodě vyskytuje pouze ve slunečním záření a následně produkuje špatně hormon melatonin, protože si myslí že je den.

Kit

« Odpověď #25 kdy: 23. 04. 2015, 21:45:31 »
První LED jsem koupil před cca pěti lety (LED pásky v kuchyni) - už asi rok je vidět, že jejich svítivost o dost klesla.
Další LED jsem pořídil před třemi lety (náhrada halogenek v obýváku) - po roce musely halogenky zpět kvůli poklesu svítivosti LED.

Čím jsi to měřil?

Citace
Jako první jsem přešel zpět na klasické žárovky na záchodě a v koupelně (cca za rok). Tam by šlo uvažovat o LED, ale kvůli barvě světla a s ohledem, že na spotřebě se v koupelně nic neušetří, jsem volil klasiku.

Tam se hodí ledky kvůli častému zhasínání, které ledkám nijak nevadí. Dokonce bych zvolil tříbarevné pro různé levely make-upu drahé polovičky.

Citace
kompaktní zářivky - o těch už vůbec neuvažuju - drahý zdroj světla s velmi omezenou životností

Mám opačnou zkušenost. Před deseti lety jsem všude nasadil kompaktní zářivky. Za tu dobu jsem z deseti měnil dvě.

Citace

Při té nízké ceně ledek bych je klidně měnil každý rok, pokud bych musel.

Halogenky považuji za nejkvalitnější zdroj světla pro byt. Nevýhodou je větší množství modré složky než u klasických a vyšší spotřeba než v případě úsporek či ledek.

« Odpověď #26 kdy: 23. 04. 2015, 21:51:31 »
jmeno: ak kupujes, LEDky v klasickych obchodoch, tak to sa nedivim. 2 a pol roka u rodicov svietia COB led 5W (jednocipove) na WC a v kupelni a bez nejakej zmeny svietivosti. Kupene na aliexpress, kus za nejakych 5-6 dolarov. Povodne nahrada 25W halogenov.

j

« Odpověď #27 kdy: 23. 04. 2015, 21:53:08 »
lol ... ty asi netusis, ze KAZDY zarizeni do site MUSI dle normy vydrzet minimalne 500V ?

To ses spletl, při 500 V nesmí zařízení zabít obsluhu, vydržet funkčnost nemusí. Asi ti nemusím povídat, co se stane se žárovkou když na ni připojíš 500 V.

To se pletes,  kazdy zarizeni musi vydrzet 500V a to zcela funkcni. Je to standardni napeti pri kterym to revizak musi testovat. To neznamena, ze do toho pusti odpovidajici proud, ale to tom nebyla rec (proud ti ostatne v normalni situaci omezuje jistic).

Nektery veci se pak testujou i na vic.

Druha vec je to, ze vetsina revizaku radsi testuje 250V ... protoze se pak nechtej dohadovat na tema proc to chciplo. Specielne zarovky nemaj problem vydrzet radove vic. Revizaci se bojej predevsim vsemozny elektroniky, ktera rada zdechne a pak se musej dohadovat proc ten stroj za 10M chcipnul prave po jeho testech, a ne kazdej si necha vysvetlit, ze je to dobre, ze by jinak zabil obsluhu.

Sten

« Odpověď #28 kdy: 23. 04. 2015, 21:59:10 »

A proč by to nebyl dobrý nápad? Však jde jen o teplotu světla (vlnovou délku/y) a je úplně jedno, jestli je zdrojem LED, CFL, nebo žárovka. Jen to chce nekupovat studené (pure white) zdroje. Ty filament led vypadají zajímavě, rozhodně je chci někdy zkusit.

Nejde o teplotu světla, jde o přítomnost modrého světla, které brání tvrobě melatoninu. Nicméně teple bílé LED (alespoň ty lepší, ke kterým se dá najít spektrogram) mají méně modrého světla než žárovky se stejnou svítivostí, a existují i LED bez modrého světla (jen jsou, přinejmenším zpočátku, nepřirozeně oranžové). Existují také barvy měnící LED, ale z mé zkušenosti mají buď o dost horší barevnou přesnost než jednobarevné, nebo jsou hodně hodně drahé.

Popíšu mé zkušenosti.

Před dvěma lety jsem pořídil LED na chodbu - pokles svítivosti je také vidět, ale na chodbě mi to tolik nevadí.
Před rokem jsem to zkusil s LED v obýváku znovu a jsem zpět u halogenu - v obýváku už nebudu experimentovat.
Letos jsem v rámci reklamace kompaktních zářivek pořídil LED 13W do druhého světla v obýváku a stropního světla kuchyně - toto beru jako poslední pokus o LED. Pokud se ani tady neosvědčí, vracím se ke klasice i tady.

Kompaktními zářivkami jsem vybavil skoro celý byt před cca šesti lety.

Když to shrnu:

Já mám celý byt vybavený LEDkami (s výjimkou digestoře), a ani po třech letech nepozoruji znatelný úbytek světla. Ale nebyly to ty nejlevnější (chtěl jsem co nejlepší barevnou přesnost) a buď mám LEDky na 12V s oddělenými zdroji nebo bodovky (myslím, že mají 5 W), možná výkonnější LEDky do lustrů mají problém s přehříváním?

Kolemjdoucí

« Odpověď #29 kdy: 23. 04. 2015, 22:04:04 »
ze do toho pusti odpovidajici proud

Tak až zase revizáka potkáš, tak se ho přeptej kam přesně ten proud pouští a co měří, minule ti to všechno nestačil říct. Opravdu nepouští 500 V mezi svorky L a N.