Ekologická likvidácia HDD

t00r

Ekologická likvidácia HDD
« kdy: 20. 04. 2015, 23:17:05 »
Doma sa mi nahromadilo niekolko nefunkcnych HDD. Do kontajnera ich samozrejme vyhadzovat nechcem a predpokladam, ze ked ich odnesiem niekam do zberneho dvora, tak z nich maximalne vyberu elektroniku a zvysok skonci v spalovni.
Je nejaky lepsi sposob, ako sa zbavit starych diskov ? Existuje nejaka firma, ktora likviduje takyto druh odpadu seriozne ?

D za napady.
« Poslední změna: 20. 04. 2015, 23:27:44 od Petr Krčmář »

Martin Pecka

Re:Ekologická likvidácia HDD
« Odpověď #1 kdy: 20. 04. 2015, 23:49:00 »
A co je ten zbytek? Pokud jsou to stare dobre interni 3,5"", tak HDD = elektronika + zbytek, a zbytek = kus hliniku (vykup surovin?) + plotny + cteci hlavy... nebo jeste neco? Plotny muzes dat nejakemu umelecky zalozenemu kamaradovi - s malou bruskou se z nich da udelat vcelku pekny a neotrely darek - obrazek :)  (pro priznivce gothic stylu a vsechny ostatni posedle retezy by to mohl byt i cool privesek :-D )

nobody

« Odpověď #2 kdy: 21. 04. 2015, 00:04:28 »
jeste se muzes zamyslet o predani firme co z toho zkusi vytahnout tva data a proda je, to je pak nejvetsi vyteznost ;)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 21. 04. 2015, 00:23:34 »
Obavam se, ze jestli nekdo dela jakztakz seriozni recyklaci tehlech kramu, tak nejspis leda v Nemecku.

dustin

« Odpověď #4 kdy: 21. 04. 2015, 07:05:20 »
A jsou v nich pořádně silné neodymové magnety, dá se s nimi docela blbnout. Ale bacha na prsty, štípou :-) Navíc jsou poniklované, tedy slušně vodivé.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 21. 04. 2015, 09:19:52 »
Přesně jak píšou ostatní:
1. hliník (je ho tam dost, jestli jich máš víc, pár kilo to hodí)
2. neodymiové magnety (silný jako prase!)
3. elektronika a čtecí hlavy -> vyhodit

Čtecí hlavy v sobě někdy mají kluzný "ložisko", který má malinkatej odpor, to se může někde využít. Teoreticky lze použít i motor, ale to záleží na tom, jak moc to chceš využít a jak mco se v tom budeš vrtat...

Osobně bych schoval magnety, prodal hliník, plotny nechal jako nerozbitný zrcátka a zbytek vyhodil...

mln

« Odpověď #6 kdy: 21. 04. 2015, 09:21:24 »
A nestačilo by vybrať elektroniku z disku, rozbiť kovové časti a tie dať zberačom kovov ?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 21. 04. 2015, 09:24:06 »
Ty magnety jsou ovsem lepene na kusu oceli, ktery nekdy brani jejich pouziti. Nejdou ani priklapnout na lednicku. Uriznout to moc nejde, protoze ty piliny by z toho uz nikdo nesundal. Nekdo tu kdysi psal, ze da ten kus oceli do sveraku a opatrne ohyba, az se magnet utrhne. BTW, nejlepsi jsou ze starych disku, byly tam mnohem vetsi, nez v tech dnesnich.

« Odpověď #8 kdy: 21. 04. 2015, 09:37:03 »
No záleží kolik jich máš. Když jsem naposledy likvidoval hdd (asi 50kg) tak jsem do každého vyvrtal malou dírku skrz plotny a dovezl je do sběrny v jinocanech a oni za ně slišně zaplatili.

Jinak pochopitelně kompletní do kontejneru s elektronikou a bez destičky do kontejneru na kov a destičku do elektroniky ... to neni zrovna věda.

ES

« Odpověď #9 kdy: 21. 04. 2015, 09:40:44 »
Magnety z novejsich disku jdou "odlepit" od tak ze se mezi magnet a zelezo opatrne klestema nacpe ziletka.

« Odpověď #10 kdy: 21. 04. 2015, 10:12:29 »
Magnety z novejsich disku jdou "odlepit" od tak ze se mezi magnet a zelezo opatrne klestema nacpe ziletka.
A nebo se vezmou kleště a to železo pod magnetem se ohne a magnet se uloupne ... .

dustin

« Odpověď #11 kdy: 21. 04. 2015, 11:03:36 »
Magnety nejsou lepené, ale mechanicky "sevřené" prolisy v podkladové destičce. Lze je odloupnout velice snadno, zatím jsem ještě žádný nepoškodil/nezlomil.

Jenom bacha na děti, dělají na prstech pěkné štěnice :) Ale zase když už jsou přicvaknuté dva k sobě, je klid, protože oddělit je od sebe je starost i pro dospělé.

Jinak jsem ořezával i tu podkladovou destičku a když se to předem obalí hadrem, piliny se snadno odstraní, k magnetu se nedostanou.

X125

« Odpověď #12 kdy: 21. 04. 2015, 12:48:50 »
Existují kontejnery na elektroodpad.
http://www.jaromer-josefov.cz/fotografie/image/kk.JPG

Sten

« Odpověď #13 kdy: 21. 04. 2015, 12:51:11 »
Doma sa mi nahromadilo niekolko nefunkcnych HDD. Do kontajnera ich samozrejme vyhadzovat nechcem a predpokladam, ze ked ich odnesiem niekam do zberneho dvora, tak z nich maximalne vyberu elektroniku a zvysok skonci v spalovni.
Je nejaky lepsi sposob, ako sa zbavit starych diskov ? Existuje nejaka firma, ktora likviduje takyto druh odpadu seriozne ?

D za napady.

Ze sběrného dvora to půjde do recyklační firmy, která to rozdělí na kovy (hliník, železo), vybere magnety a elektroniku, substrát z ploten rozpustí a i plotny se většinou recyklují. Do spalovny půjde tak maximálně deska z elektroniky, navíc za spalovnu musí ta firma platit. Jo, a ještě přečte a prodá všechna data, co tam najde :-D

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #14 kdy: 21. 04. 2015, 14:10:02 »
Existují kontejnery na elektroodpad.
http://www.jaromer-josefov.cz/fotografie/image/kk.JPG

Hlavně do těch kontejnerů nelezte