Ekologická likvidácia HDD

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Ekologická likvidácia HDD
« Odpověď #30 kdy: 22. 04. 2015, 12:13:04 »
Tak jako vždycky, odebere se vzorek taveniny z recyklovaného kovu a podle výsledků analýzy se přidá potřebné množství přísad, nebo se tavenina použije jako přísada do jiné tavby. Nebo se to nechá tak a vyrobí se z toho hliníková litina, kde nároky nejsou tak vysoké.
Možnosti recyklace kovů jsou značné, oproti recyklaci plastů, ale to je na jiné povídání.

Ano, tak nejak. Ze surovin se udelaji kovy, z tech se nadelaji fajnove slitiny. Z fajnovych slitin se nadelaji mene fajnove. Ze starych hrncu uz slitiny na vesmirne technologie nikdo delat nebude a disky od nich nejsou az tak daleko.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 22. 04. 2015, 12:19:30 »
Z te zminovane PET flasky take nikdo novou PET flasku nevyrobi. Nebo vy budete ty flasky vymyvat, susit, strhavat papirove nelepky a smyvat lepidlo pod nimi, ktere ani nejde poradne nicim rozpustit nebo odstranovat plastove nalepky, ktere nejsou PET? A musel byste dat stranou i spunt, ktery je z polyetylenu, takze by se vam ve smesi nehodil.

a proc by to mel delat, kdyz jsou na to stroje?
http://www.made-in-china.com/products-search/hot-china-products/PET_Bottle_Recycling_Line.html

Existence stroju nezarucuje, ze z PET flasky bude zase PET flaska. Uz proto, ze vam tam lidi nahazi i flasky, v kterych byl kdejaky nerad a tak se to na potravinarske ucely neda pouzit. Krome toho bych rad videl, jak ten stroj deli PET od polyetylenu a papirovych nebo plastovych etiket a jeste blemta lepidlo stranou do kyblu, protoze pokud na tom PET zustane, bude z toho silne znecistena smeska.

Stroj to leda tak rozsmelcuje a z PET flasky bude mozna leda tak kybl.

Sten

« Odpověď #32 kdy: 22. 04. 2015, 12:51:32 »
Z te zminovane PET flasky take nikdo novou PET flasku nevyrobi. Nebo vy budete ty flasky vymyvat, susit, strhavat papirove nelepky a smyvat lepidlo pod nimi, ktere ani nejde poradne nicim rozpustit nebo odstranovat plastove nalepky, ktere nejsou PET? A musel byste dat stranou i spunt, ktery je z polyetylenu, takze by se vam ve smesi nehodil.

To lepidlo lze dobře odstranit acetonem. Na to rozdělení existují stroje, které si s tím poradí. Největší problém je s jiným odpadem vyhozeným do sběrných nádob pro plasty, na to stroje zatím nestačí a jsou potřeba lidé.

Btw. PET je také druh polyethylenu ;)

Takze jedine, co jsem zatim z recyklovanych PET flasek videl, byly nakupni tasky. Take jsem videl, jak jich valcuji vrstvu pod nove stavenou dalnici. Z jinych plastu namichanych dohromady jsem zase videl vylisovana "prkna" na lavicky do parku. Hnusne, ale funguji.

Jednorázové nákupní tašky se většinou dělají z polymerizovaného škrobu (PLA; mimochodem stejný materiál se používá do 3D tiskáren), protože ten je kompostovatelný. Dříve se dělaly z LDPE či ty na více použití z HDPE. Nevím o tom, že by se někdy dělaly z PET, z toho se dělá spíš oblečení (taková fleesová mikina je většinou 100 % PET z několika desítek recyklovaných lahví).

U dálnice se směs plastů (není potřeba čistý PET) používá na protihlukové stěny nebo odvodňování. Teoreticky je lze použít i pro základy, ale nevím, jestli se to dělá, naši stavaři AFAIK stále preferují cementobeton, který se nemusí při pokládání nahřívat.

Zajimalo by me, jestli nekdo plasty opravdu krakuje a ze vzniklych uhlovodiku neco dela. Tohle totiz vyzaduje vybudovani novych provozu a lidi maji tendenci problem resit spis tak, ze se to vyveze na skladku nebo do spalovny. Krasnou ukazkou "recyklace" je napriklad Sardinie. Maji tam vsude kontajnery na sklo, ale pak prijede jeden kamion, vysype vsechny kontajnery dohromady vcetne skla a odveze na skladku.

Krakování se příliš nedělá, protože je náročné, a když z toho nakonec stejně vyrobíte zase ten samý plast, je levnější to vytřídit a přetavit. AFAIK se dělá jen u nebezpečných odpadů, kdy se tím zjednoduší čištění.

Italové na to taky doplatili.

Jinak ja jezdim recyklovanym Ferrari. ;)

Interiér vašeho auta je, pokud je mladší než deset let, z velké části pravděpodobně z recyklovaných PET lahví ;)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #33 kdy: 22. 04. 2015, 13:37:12 »
ES: Skleněné plotny? Nějak se mi to nelíbí... Hoď mi nějakej odkaz, rád si o tom počtu (ideálně pokud by psali o ne/výhodách).

strepty

« Odpověď #34 kdy: 22. 04. 2015, 13:56:50 »
ES: Skleněné plotny? Nějak se mi to nelíbí... Hoď mi nějakej odkaz, rád si o tom počtu (ideálně pokud by psali o ne/výhodách).
Zatial som pocul o diskoch zo sklennymi plotnami jedine v jednej hernej konzole tusim Sony. Inak rozoberam disky len tak zo zabavy a este som sklenne platne nevidel. Vecsina je ale 3.5 palcovych.
Inak ta hlinnikova zliatina z obalu disku sa da vybrusit a vylestit a ani po rokoch neoxiduje takze ak je niekde hrubsi kusok da sa to pouzit napriklad na rukovet na noza (zaciatok a koniec medzi to nejake pekne drevo alebo paroh). Este som neskusal pouzit motorcek ale mal by tam byt krokovy odhadujem tak 7W podla spotreby disku pri starte. Uvazoval som ze dam 4 motorceky na platnicku, nejake adurino a urobim si robota.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #35 kdy: 22. 04. 2015, 14:17:16 »
K motorkům: Viděl jsem 4drátový krokový, ale viděl jsem i 3drátový třífázový na stejnosměrnej. Ten krokovej je super, jednoduše se s tím točí... Ten třífázovej je peklo (tři cívky, skrz který to teče na všechny směry) a co jsem tak pochopil, potřebuje vlastní kontroler. S tím si hrát nechci.

Kolemjdoucí

« Odpověď #36 kdy: 22. 04. 2015, 14:20:04 »
Este som neskusal pouzit motorcek ale mal by tam byt krokovy

Není. Krokové motory v HDD byly zrušeny před třiceti lety.
Asi poslední místo kde dosud přežil krokový motor, je posun papíru v tiskárně.

JardaA

« Odpověď #37 kdy: 22. 04. 2015, 14:59:26 »
K motorkům: Viděl jsem 4drátový krokový, ale viděl jsem i 3drátový třífázový na stejnosměrnej. Ten krokovej je super, jednoduše se s tím točí... Ten třífázovej je peklo (tři cívky, skrz který to teče na všechny směry) a co jsem tak pochopil, potřebuje vlastní kontroler. S tím si hrát nechci.

To s tim krokovym motorkem tocite bez kontroleru 8-) ? (Nemyslim  nad hlavou, drže za privody.)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 22. 04. 2015, 17:25:45 »

To lepidlo lze dobře odstranit acetonem. Na to rozdělení existují stroje, které si s tím poradí. Největší problém je s

Aha. A vy jste to zkousel? Ja ano. Acetonem, technickym benzinem, lihem. Nicim to poradne nejde dolu.

Citace
jiným odpadem vyhozeným do sběrných nádob pro plasty, na to stroje zatím nestačí a jsou potřeba lidé.

Btw. PET je také druh polyethylenu ;)

Tak to vas nekde znacne mystifikovali.

Citace

Takze jedine, co jsem zatim z recyklovanych PET flasek videl, byly nakupni tasky. Take jsem videl, jak jich valcuji vrstvu pod nove stavenou dalnici. Z jinych plastu namichanych dohromady jsem zase videl vylisovana "prkna" na lavicky do parku. Hnusne, ale funguji.

Jednorázové nákupní tašky se většinou dělají z polymerizovaného škrobu (PLA; mimochodem stejný materiál se

Kompostovatelne, ale nic nevydrzi. Ja mel na mysli tasky na opakovane pouziti. Z recyklovaneho plastu se udela vlakno a z nej utka hadr. Z nej usije taska.

Citace
Jinak ja jezdim recyklovanym Ferrari. ;)

Interiér vašeho auta je, pokud je mladší než deset let, z velké části pravděpodobně z recyklovaných PET lahví ;)

Neni, je mu uz dvacet let.

peter

« Odpověď #39 kdy: 22. 04. 2015, 18:11:18 »
Jarda, vidím že ako obvykle troluješ a nejde ti to. Skús použiť nerecyklovanú dlhovláknovú lignocelulózu namiesto recyklovaného toaletného papiera. Zbadáš ten rozdiel.

t00r

« Odpověď #40 kdy: 22. 04. 2015, 20:18:44 »
Citace
Pořád nechápu, proč by se měly staré disky recyklovat na nové disky. To se auto z vrakoviště repasuje na nové?
Povodny dotaz vobec nebol o recyklacii HDD.

Kedze poslednymi prispevkami je diskusia uz uplny off-topic, tak tema sa moze uzavriet.

Peter

« Odpověď #41 kdy: 22. 04. 2015, 21:12:59 »
Súhlasím. V pôvodnej otázke bol uvedený dohad že kovové časti diskov pri recyklácii končia v spalovni, tým sa otázka sama znegovala.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 22. 04. 2015, 23:43:27 »
Súhlasím. V pôvodnej otázke bol uvedený dohad že kovové časti diskov pri recyklácii končia v spalovni, tým sa otázka sama znegovala.

Ovsem v pozdejsi diskusi tazatel napsal: "MOja naivna laicka predstava bola, ze existuje specializovana firma, ktore dokaze efektivne zrecyklovat diskove platne, napr ich roztavenim a ziskany material predava naspat vyrobcom diskov.".

A o tom je tu ted rec.

strepty

« Odpověď #43 kdy: 23. 04. 2015, 00:25:01 »
Aha. A vy jste to zkousel? Ja ano. Acetonem, technickym benzinem, lihem. Nicim to poradne nejde dolu.
Na co je dobra PET bez lepidla? Lebo pred mesiacom som riesil ako vyrobit odliatok z umelej hmoty, najlepsie vychadzali tasky kde bolo tusim 4 a 6  ktore boli uvarene v oleji a potom zalisovane za tepla do formy. Pet flase boli prakticky nepouzitelne, jedine sa z nich dali robit pruzky aj celkom tenke a dlhe a tie sa dalej dali pouzit na pletenie a podobne.

tdvorak

« Odpověď #44 kdy: 23. 04. 2015, 08:17:00 »

Překvapivě snadno jdou nálepky z lahví a sklenic odstranit obyčejným stolním olejem (před tím je možné nálepku na pár hodin namočit ve vodě a sloupnout, co jde). Zdá se to jako nesmysl, ale funguje.