Dell – mám tu dobré zkušenosti se servisem. U většiny prodejců (ne u všech!) je v ceně NBD záruka. Funguje zhruba takto: když se něco pokazí, není potřeba řešit, jestli můžu notebook postrádat, prostě další pracovní den přijedou a u mě doma opraví. (Mají na to AFAIK nějaké výjimky, ale podle mých zkušeností nebývá problém.) Dá se koupit i prodloužená záruka až na pět let. (Může záviset na konkrétním modelu.) Jen pozor na to, že na kapacitu baterií se záruka nevztahuje a náhradní baterie jsou u Dellu docela drahé. Servis Dellu prakticky neřeší, jaký HW upgrade na notebooku uděláš – rozšířil jsem si RAM, místo optické mechaniky dal SSD. Servisák to sice zjistil při testech, ale vůbec mu to nevadilo a Dell prý toto celkově vůbec neřeší.
Jo, setkal jsem se u servisu s nějakými glitches, kdy servisák s sebou dostal jiný náhradní díl, než potřeboval. Ve výsledku to bylo určité zdržení a nebylo to úplně next-business-day, ale pro mě to nebyl zásadní problém, protože to podstatné fungovalo a já mohl pracovat, než se vyřešila dodávka náhradních dílů. I přesto ale nevím, jestli nějaký výrobce má lepší servis.
Dedikovaná grafická karta – nemusí být nutně problém, mám dedikovanou i integrovanou grafickou kartu, ale dedikovanou prakticky nepoužívám, čímž šetřím baterku. Pro Nvidii je nějaká podpora (jsou tu dvě varianty, byť ani jedna není úplně ideální), u ATI nevím. Je tu ale jiná zrada: Zatímco SVGA mám připojeno přímo k integrované GPU, HDMI je připojeno patrně k té dedikované. Ve výsledku je na mém notebooku HDMI na Linuxu prakticky nepoužitelné. (Můžu se trošku rozepsat, pokud bude zájem. Pro mě HDMI není až tak zásadní a vzdal jsem to.) Na jiných noteboocích to ale může být jinak – záleží patrně nejen na ovladačích, ale i na způsobu zapojení grafické kartu na desce.