Notebook pro studenta k programování

Re:Notebook pro studenta k programování
« Odpověď #15 kdy: 13. 04. 2015, 12:10:54 »
Dell – mám tu dobré zkušenosti se servisem. U většiny prodejců (ne u všech!) je v ceně NBD záruka. Funguje zhruba takto: když se něco pokazí, není potřeba řešit, jestli můžu notebook postrádat, prostě další pracovní den přijedou a u mě doma opraví. (Mají na to AFAIK nějaké výjimky, ale podle mých zkušeností nebývá problém.) Dá se koupit i prodloužená záruka až na pět let. (Může záviset na konkrétním modelu.) Jen pozor na to, že na kapacitu baterií se záruka nevztahuje a náhradní baterie jsou u Dellu docela drahé. Servis Dellu prakticky neřeší, jaký HW upgrade na notebooku uděláš – rozšířil jsem si RAM, místo optické mechaniky dal SSD. Servisák to sice zjistil při testech, ale vůbec mu to nevadilo a Dell prý toto celkově vůbec neřeší.

Jo, setkal jsem se u servisu s nějakými glitches, kdy servisák s sebou dostal jiný náhradní díl, než potřeboval. Ve výsledku to bylo určité zdržení a nebylo to úplně next-business-day, ale pro mě to nebyl zásadní problém, protože to podstatné fungovalo a já mohl pracovat, než se vyřešila dodávka náhradních dílů. I přesto ale nevím, jestli nějaký výrobce má lepší servis.

Dedikovaná grafická karta – nemusí být nutně problém, mám dedikovanou i integrovanou grafickou kartu, ale dedikovanou prakticky nepoužívám, čímž šetřím baterku. Pro Nvidii je nějaká podpora (jsou tu dvě varianty, byť ani jedna není úplně ideální), u ATI nevím. Je tu ale jiná zrada: Zatímco SVGA mám připojeno přímo k integrované GPU, HDMI je připojeno patrně k té dedikované. Ve výsledku je na mém notebooku HDMI na Linuxu prakticky nepoužitelné. (Můžu se trošku rozepsat, pokud bude zájem. Pro mě HDMI není až tak zásadní a vzdal jsem to.) Na jiných noteboocích to ale může být jinak – záleží patrně nejen na ovladačích, ale i na způsobu zapojení grafické kartu na desce.

Zdenek Henek

« Odpověď #16 kdy: 13. 04. 2015, 15:10:06 »
Dell – mám tu dobré zkušenosti se servisem. U většiny prodejců (ne u všech!) je v ceně NBD záruka. Funguje zhruba takto: když se něco pokazí, není potřeba řešit, jestli můžu notebook postrádat, prostě další pracovní den přijedou a u mě doma opraví. (Mají na to AFAIK nějaké výjimky, ale podle mých zkušeností nebývá problém.) Dá se koupit i prodloužená záruka až na pět let. (Může záviset na konkrétním modelu.) Jen pozor na to, že na kapacitu baterií se záruka nevztahuje a náhradní baterie jsou u Dellu docela drahé. Servis Dellu prakticky neřeší, jaký HW upgrade na notebooku uděláš – rozšířil jsem si RAM, místo optické mechaniky dal SSD. Servisák to sice zjistil při testech, ale vůbec mu to nevadilo a Dell prý toto celkově vůbec neřeší.

Jo, setkal jsem se u servisu s nějakými glitches, kdy servisák s sebou dostal jiný náhradní díl, než potřeboval. Ve výsledku to bylo určité zdržení a nebylo to úplně next-business-day, ale pro mě to nebyl zásadní problém, protože to podstatné fungovalo a já mohl pracovat, než se vyřešila dodávka náhradních dílů. I přesto ale nevím, jestli nějaký výrobce má lepší servis.

Dedikovaná grafická karta – nemusí být nutně problém, mám dedikovanou i integrovanou grafickou kartu, ale dedikovanou prakticky nepoužívám, čímž šetřím baterku. Pro Nvidii je nějaká podpora (jsou tu dvě varianty, byť ani jedna není úplně ideální), u ATI nevím. Je tu ale jiná zrada: Zatímco SVGA mám připojeno přímo k integrované GPU, HDMI je připojeno patrně k té dedikované. Ve výsledku je na mém notebooku HDMI na Linuxu prakticky nepoužitelné. (Můžu se trošku rozepsat, pokud bude zájem. Pro mě HDMI není až tak zásadní a vzdal jsem to.) Na jiných noteboocích to ale může být jinak – záleží patrně nejen na ovladačích, ale i na způsobu zapojení grafické kartu na desce.

Jaky Dell mate? Precision, M4800 ?  Jak moc je to hlucne?
Byla to jedna z variant, ale pak se mi podarilo najit jeden novy Thinkpad W530, tak jsem Precision dal neresil, ale v budoucnu to asi bude jedina volba. Thinkpady uz nejsou co to byvalo. (S novou klavesnici jsem se jeste srovnal, ale trackpoin bez tlacitek je uz horsi jak ten v provedeni od Dell)
Mam tady 5 let stary Dell Latitude E6510, ktery jsem pouzival skoro dva roky jako hlavni stroj. Ma dedikovanou grafiku, i7 CPU a je docela hlucny.

ja

« Odpověď #17 kdy: 13. 04. 2015, 15:20:26 »
pre programovanie potrebujes velky display, samozrejme hdmi aby ti islo na linuxe, dobru idealne podsvietenu klavesnicu.
samozrejme to ssdcko, pri kompilovani rozsiahlejsich projektov nevyhnutnost

zvysok zalezi podla toho co programujes, ak hry tak samozrejme ta grafika by mala byt na urovni.

nobody

« Odpověď #18 kdy: 13. 04. 2015, 16:10:42 »
Jaky Dell mate? Precision, M4800 ?
To je vylozene studenskej notebook, hlavne ta varianta s SSD za 70.000Kc :-D

Zdenek Henek

« Odpověď #19 kdy: 13. 04. 2015, 16:22:33 »
Precision se da sehnat i levneji:
http://www.levnapc.cz/dell-precision-m4600-ssd-240gb.html

ptal jsem se jen pro zajimavost jaky Dell ma a jak je hlucny.

Zdenek Henek

« Odpověď #20 kdy: 13. 04. 2015, 16:24:06 »

a nezavid neni to pekna vlastnost

« Odpověď #21 kdy: 13. 04. 2015, 16:28:35 »

a nezavid neni to pekna vlastnost.
Víc nežzávist to asi bude zdravý rozum. To je jak kdyby se někdo optal jaké jízdní kolo a inteligent napsal že jedině ferrari za 3m.

nobody

« Odpověď #22 kdy: 13. 04. 2015, 16:32:35 »
tak pokud by jsi psal puvodne M4600 nic bych nerekl, ale psal jsi M4800 a ten opravdu pro studenta neni...

a nezavid neni to pekna vlastnost
nezavidim, na me je to moc velke, ja mam Thinkpad X220 Tablet... (X230 Tablet sem zavrhl kvuli zadementene klavesnici) ;)

Ivan Nový

« Odpověď #23 kdy: 13. 04. 2015, 16:37:20 »
Ideální je rozlišení na Notebooku HD ready a na externím monitoru Full HD, to proto, že poměr zobrazení bude na obou obrazovkách stejný, takže písmo v editoru bude mít stejnou velikost i na notebooku i na externím monitoru.

« Odpověď #24 kdy: 13. 04. 2015, 16:49:52 »
HD ready je fuj, s nim jses prakticky zavislej na externim monitoru a bez nej nanapises skoro nic

Zopper

• 927
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 13. 04. 2015, 19:16:06 »
Ideální je rozlišení na Notebooku HD ready a na externím monitoru Full HD, to proto, že poměr zobrazení bude na obou obrazovkách stejný, takže písmo v editoru bude mít stejnou velikost i na notebooku i na externím monitoru.

Minimum na 13" je 2560x1600. S tím se dá už pracovat a měnit velikost UI podle toho, co potřebuju. Potřebuju víc místa na práci? Není problém zmenšit všechno a písmo pořád bude čitelné. Jsem unavený, ale chcu si ještě brouzdat po netu? Tak pohnu šoupátkem na druhou stranu...  8)

FullHD je nechutně zubaté, a za nechutnost typu HD-Ready (a ještě k tomu na nejlevnějších TFT panelech, co mění barvy jak na houbičkách) by se mělo rovnou popravovat.

Zdenek Henek

« Odpověď #26 kdy: 13. 04. 2015, 19:53:54 »

a nezavid neni to pekna vlastnost.
Víc nežzávist to asi bude zdravý rozum. To je jak kdyby se někdo optal jaké jízdní kolo a inteligent napsal že jedině ferrari za 3m.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 13. 04. 2015, 21:25:51 »
Panove, nejste trochu rozmazleni? Programovali jste nekdy na strojich, jako Tesla 200 nebo dokonce Ural 1? Jak vas tady ctu, ziskavam pocit, ze programovat naprosto nelze, pokud clovek nema stroj s (nasleduje dlouhy vycet ficur dle posledni mody).

Kolemjdoucí

« Odpověď #28 kdy: 13. 04. 2015, 21:41:45 »
Panove, nejste trochu rozmazleni? Programovali jste nekdy na strojich, jako Tesla 200 nebo dokonce Ural 1? Jak vas tady ctu, ziskavam pocit, ze programovat naprosto nelze, pokud clovek nema stroj s (nasleduje dlouhy vycet ficur dle posledni mody).

Móda se nemění, více než jednu lidskou generaci se programuje dvou velkých (matných) monitorech + plnohodnotné klávesnici a myši. Dětské žvatlání o tankistických okénkách na noteboocích je možno ignorovat.

Makovec neregistr

« Odpověď #29 kdy: 13. 04. 2015, 21:52:04 »

Taky koukám :-) - já programuju na 6 let starým MacBooku (4GB RAM, jediný upgrade HDD → SSD a baterka) s podobně omšelým externím displayem…  a počítám že mi ta sestava ještě pár let vydrží, ale zase už nejsem student tak tomu nerozumím :-)

https://support.apple.com/kb/SP500?locale=en_US