Linux: dd a format media

Jenda

Re:Linux: dd a format media
« Odpověď #15 kdy: 25. 03. 2015, 23:41:34 »
no aj som napisal ze som "shrinkoval" a este som napisal aj truncate ale to bola blbost...

co som pouzil bolo

dd OD DO 1M (velkost bloku) a X (pocet blokov)

pricom X som si vypocital z FAT particia + NTFS PARTICIA + par MB ako zaruka to v MB bolo X

(takze som "vynechal" koniec, ten unpartitioned)
To nebylo potřeba, dd až dojde na konec zařízení prostě skončí.

nobody

« Odpověď #16 kdy: 26. 03. 2015, 00:25:42 »
predpokladam ze cetl z SD do image a chtel tedy aby byl image kratsi prave o to unpartitioned takze count musel pouzit... az bude nahravat z image na mensi SD, tam az teprve count nepotrebuje ;)

« Odpověď #17 kdy: 26. 03. 2015, 00:26:46 »
predpokladam ze cetl z SD do image a chtel tedy aby byl image kratsi prave o to unpartitioned takze count musel pouzit...
Nemusel. dd by pri zapisu hodilo chybu, ale vsechno by fungovalo spravne.

OtazkaDD

« Odpověď #18 kdy: 26. 03. 2015, 01:54:12 »
Inak to s tou chybou na konci a tak - ja som si tiez myslel ze to nemoze vadit lebo tam je unpartitioned space... Lenze .. okrem toho ze klient je na druhej strane sveta, tak este aj z kopia SD urobena na jeho PC potrebuje dalsiu hodinu cesty aby sme to oskusali :D no a keby som nakoniec zisitl ze to nejde koli nejakej chybe tak by ma ****. Tak som nechcel ziadne errory.

Plus: DD je fajn lebo nekontroluje velkost media, ale SW ktory klient chce pouzivat GUI na WIN, na nahravanie IMAGE na SD, to overuje a nepusti ho dalej ... A robilo ho to nervoznym :-/ a mna potom tiez

nobody

« Odpověď #19 kdy: 26. 03. 2015, 02:06:42 »
predpokladam ze cetl z SD do image a chtel tedy aby byl image kratsi prave o to unpartitioned takze count musel pouzit...
Nemusel. dd by pri zapisu hodilo chybu, ale vsechno by fungovalo spravne.

pokud chces kratsi image nez zdrojovej dev tak proste musis das count...
to ze jde delat image cele a pak to poslat na mensi dev je jasne, ale je to prasarna a musis pak zas pocitat jestli se opravdu nahralo vse krome unpartitioned, nebo si to spocitat a davat count pri zapisu na dev, ale porad je to prasarna, proste se to pri save udela tak aby restore bylo ciste a universalni... navic pokud pouzijes jinej nastroj na restore nez dd, kterej by si kontroloval jestli img <= dev tak by byla smula...

pet

« Odpověď #20 kdy: 26. 03. 2015, 08:27:06 »
Ještě taková „drobnost“, která se mi projevuje u flashdisků.
Když chci dd-čkem zapsat bootovací iso image, tak se to povede většinou až napodruhé. Je totiž nutné napřet přepsat MBR, pak načíst změněnou geometrii disku (partprobe, nebo odpojit a připojit) a pak teprve přepsat celý disk.

asdasdas

« Odpověď #21 kdy: 26. 03. 2015, 09:09:47 »
@pet: takze 2x prikaz DD?

pet

« Odpověď #22 kdy: 26. 03. 2015, 10:06:06 »
@pet: takze 2x prikaz DD?
Přesně tak, ten první může být krátký a mezi nimi je nutno renačíst geometrii (partprobe nebo vyndat a vrátit).

« Odpověď #23 kdy: 26. 03. 2015, 10:29:48 »
Přesně tak, ten první může být krátký a mezi nimi je nutno renačíst geometrii (partprobe nebo vyndat a vrátit).
Co to je za nesmysl? dd na ten disk nahraje data doslova bit po bitu - partition table vůbec nepotřebuje.

pet

« Odpověď #24 kdy: 26. 03. 2015, 12:35:31 »
Co to je za nesmysl? dd na ten disk nahraje data doslova bit po bitu - partition table vůbec nepotřebuje.
Přesně to bych si myslel taky, kdybych to už vícekrát nezažil. Nová fleshka a instalace iso image Gentoočka, Sabayonu nebo CentOSu nadvakrát. Avěřte mi, že opravdu vím, o čem mluvím (jen nevím, jakým mechanizmem to přesně vzniká).

jenda

« Odpověď #25 kdy: 26. 03. 2015, 13:07:00 »
nojo, to nesmite tu flash predtim ddckem mit namontovanou ;)

dustin

« Odpověď #26 kdy: 26. 03. 2015, 13:39:59 »
jo to bude ono  :)

« Odpověď #27 kdy: 26. 03. 2015, 14:03:44 »
 ::)

pet

« Odpověď #28 kdy: 26. 03. 2015, 15:21:15 »
nojo, to nesmite tu flash predtim ddckem mit namontovanou ;)
Jo, hoši, tááák blbej opravdu nejsem :D. U mě se vše mountuje kromě / a /home výhradně ručně.  :P

nobody

« Odpověď #29 kdy: 26. 03. 2015, 16:01:57 »
kdyz pomoci dd delas raw zapis image na cele device, je mu mbr/partition_table ABSOLUTNE ukradene, to je fakt, pokud to tedy musis delat 2x, nehraje v tom roli obsedantne kompulzivni porucha? tva nebo te flash? ;)