To je jeden uhol pohladu. Ten druhy je taky, ze preco stat nenastavi system tak, aby sa NEOPLATILO si robit namahu s obchadzanim platenia a inymi fintami.
No já nevím, ale ač jsem OSVČ jen 22 let, a jen posledních 13 let je to jediný můj příjem, nedomnívám se, že by mě od doby nastavění paušálů 40-60-80% místo 25% obecně se vyplatilo si dělat námahu s obcházením daní.
Dokonce se nenamáhám ani s děláním DE, jednou za rok dovezu účetní 250-300 faktur, k tomu příjmové doklady, ona to sečte vyplní papír pro FÚ, ZP, OSSZ.... já to odevzdám, doplatím nějaké "drobky" a jedu dál.
Přes mega ročně nemám, takže jednoduchý paušál 60% je absolutně dostatečný, a je mi úplně jedno kolik faktur vystavím. Naopak, čím více faktur je, tím menší je riziko nějaké kontroly ze strany FÚ, a protože je počet faktur ročně relativně stejný, obrat stejný, z FÚ došla jednoduchá informace "CO by jsme u Vás sakra měli kontrolovat ? Byla by to zbytečná ztráta našeho času"
Jo před zavedením paušálu se dělaly náklady, a to pak člověk čekal, jestli přijde kontrola, či nepřijde. Je to uznatelné, budou se zajímat atd.