nemam zakaznika v Nemecku, len som zacal uvazovat, do buduceho roku, co keby som robil pre nejakeho. ja teraz prvy rok podnikam, takze neplatim ziadne odvody. ale napadla ma este jedna vec a to pozastavit zivnost na SR, zalozit v CR a platit minimalne odvody co je asi 2000kc, pretoze to vyde lacnejsie ako platit potom odvody tu na SR. no a po roku zrusit zivnost v CR.
Stale je podstatne kde jsi danovy rezident. Je to opravdu komplexni problem ktery nejde resit jednoduse, ale je potreba zohlednit celou tvou situaci.
Napriklad obecne se da rict, ze danovu rezident jsi tam, kde se zdrzujes vice jak 183 dni v roce. Pak do toho ale vstupuji jine veci. Treba hlavni pracovni pomer ma prednost pred vsim. To byl problem napr. u preshranicnich pracovniku, kteri jezdili treba po-pa do vedlejsiho statu, ale na vikend se vraceli domu. Protoze meli ale HPP v zahranici, platili zdravotni v zahranici a nemeli narok na peci ve sve domovine. To se diky EU a formulari S1 vyresilo a domaci pojistovna tak muze
za urcitych okolnosti plnou peci preuctovat pojistovne v zahranici ktere plati tvuj zamestnavatel.
U OSVC (SZCO) je to slozitejsi, proto se zadaji urady, aby ti vydali potvrzeni A1 o tve danove rezidenci a podle toho se pak delaji dane.
Tim co jsi psal (na rok zivnost v CR) uplne nechapu ceho chces dosahnout... Neplatit rok dane na Slovensku? Nedoporucuji! Kazda takova zmena je velke behani po vsech uradech a pojistovnach. Jednak na zacatku a pak jeste na konci zdanovaciho obdobi a myslim, ze za ty penize to nestoji. Ona jde sice spousta veci vyresit na dalku, ale je to proste hroznej opruz a trva to nekolik tydnu, nez vsechno sezenes, doplnis, ziskas potvrzeni... A jestli tohle chces absolvovat kvuli par desitkam (nekolika stovkam) eur, tak jsi docela masochista...
Pokud bys mel ale danovou rezidenci v CR a prijmy jen ze Slovenska a z Nemecka, musel bys delat danove priznani v Nemecku, na Slovensku a nakonec jeste v CR. Fakt ti to za to stoji?