Nepřiznání faktury ze zahraničí

Tomáš Roll

Re:Nepřiznání faktury ze zahraničí
« Odpověď #45 kdy: 25. 03. 2015, 12:51:59 »
ste z CR a neviete to, tak vam davam ukazku:

Osoby podnikající v zemědělství   80 %   1 600 000
Osoby s příjmy z řemeslných živností   80 %   1 600 000
Ostatní živnostníci   60 %   1 200 000
Ostatní (nezávislá povolání, znalci, tlumočníci, autoři…)   40 %   800 000
Osoby s příjmy z pronájmu   30 %   600 000
Zdroj: http://finance.idnes.cz/zmeny-ve-vydajovych-pausalech-deq-/p_dane.aspx?c=A140716_144021_podnikani_sov

Bacha na to, programátorů se týká 40%, nezávislá povolání, znalci, tlumočníci, autoři i když mají živnostenský list a fakturují přes něj.

asd

« Odpověď #46 kdy: 25. 03. 2015, 12:55:51 »
nemam zakaznika v Nemecku, len som zacal uvazovat, do buduceho roku, co keby som robil pre nejakeho. ja teraz prvy rok podnikam, takze neplatim ziadne odvody. ale napadla  ma este jedna vec a to pozastavit zivnost na SR, zalozit v CR a platit minimalne odvody co je asi 2000kc, pretoze to vyde lacnejsie ako platit potom odvody tu na SR. no a po roku zrusit zivnost v CR.
Stale je podstatne kde jsi danovy rezident. Je to opravdu komplexni problem ktery nejde resit jednoduse, ale je potreba zohlednit celou tvou situaci.
Napriklad obecne se da rict, ze danovu rezident jsi tam, kde se zdrzujes vice jak 183 dni v roce. Pak do toho ale vstupuji jine veci. Treba hlavni pracovni pomer ma prednost pred vsim. To byl problem napr. u preshranicnich pracovniku, kteri jezdili treba po-pa do vedlejsiho statu, ale na vikend se vraceli domu. Protoze meli ale HPP v zahranici, platili zdravotni v zahranici a nemeli narok na peci ve sve domovine. To se diky EU a formulari S1 vyresilo a domaci pojistovna tak muze za urcitych okolnosti plnou peci preuctovat pojistovne v zahranici ktere plati tvuj zamestnavatel.
U OSVC (SZCO) je to slozitejsi, proto se zadaji urady, aby ti vydali potvrzeni A1 o tve danove rezidenci a podle toho se pak delaji dane.

Tim co jsi psal (na rok zivnost v CR) uplne nechapu ceho chces dosahnout... Neplatit rok dane na Slovensku? Nedoporucuji! Kazda takova zmena je velke behani po vsech uradech a pojistovnach. Jednak na zacatku a pak jeste na konci zdanovaciho obdobi a myslim, ze za ty penize to nestoji. Ona jde sice spousta veci vyresit na dalku, ale je to proste hroznej opruz a trva to nekolik tydnu, nez vsechno sezenes, doplnis, ziskas potvrzeni... A jestli tohle chces absolvovat kvuli par desitkam (nekolika stovkam) eur, tak jsi docela masochista...
Pokud bys mel ale danovou rezidenci v CR a prijmy jen ze Slovenska a z Nemecka, musel bys delat danove priznani v Nemecku, na Slovensku a nakonec jeste v CR. Fakt ti to za to stoji?

Tomáš Roll

« Odpověď #47 kdy: 25. 03. 2015, 12:59:59 »
Pokud ti můžu doporučit, založ si sro a dělej to pořádně, buduj firmu. A vyhni se improvizacím, protože za pár let, až se dej bože objeví americký kupec na tvou firmu, tak bys toho litoval.

asd

« Odpověď #48 kdy: 25. 03. 2015, 13:03:46 »
To s tým formulárom A1 platí len ak bude fyzicky na pracovisku v Nemecku, a asi aj tak nie vždy. ale to sa treba v sociálnej poisťovni informovať, riešiť takéto veci na tomto fóre je dosť šialenosť :)
Pokud bude chtit z Nemecka vratit socialni ktere tam zaplatil, tak to po nem budou chtit.
Ale vydani toho formulare je plne v kompetenci uradu ktery posuzuje nemalo okolnosti.
Souhlasim s tim, ze tohle by mel resit s uredniky na urade. Tam mu daji jedinou spravnou odpobved. Teda meli by. :)

« Odpověď #49 kdy: 25. 03. 2015, 13:59:08 »
no to s tym CR by ma zaujimalo velmi! tam az 60% sa da odpisat
60% si odepisu, ale zaroven mi stat vezme 890,- mesicne na dani na kazde dite :-(
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #50 kdy: 25. 03. 2015, 14:00:49 »
programator neni volne povolani. pausal ma 60%.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Hmmm

« Odpověď #51 kdy: 25. 03. 2015, 14:14:04 »
Tak to ma zaujima. Na co je povolanie programator viazane?

Tomáš Roll

« Odpověď #52 kdy: 25. 03. 2015, 14:27:42 »

Programátor spadá pod autory a to i tehdy, když má živnostenský list. Jak mi vysvětlil můj daňový poradce "logiku v tom nehledej"

Ale vy si to samozřejmě zdaňte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. :-D

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 25. 03. 2015, 14:39:39 »

Programátor spadá pod autory a to i tehdy, když má živnostenský list. Jak mi vysvětlil můj daňový poradce "logiku v tom nehledej"

Programátor OSVČ spadá pod volné živnosti (to není volné povolání). http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zivnost/priloha4.aspx bod 56.

Paušál je 60% http://www.jakpodnikat.cz/pausalni-vydaje-procentem.php

martin25

« Odpověď #54 kdy: 25. 03. 2015, 14:40:21 »
Výše paušálních výdajů:
80% pro řemeslné živnosti a zemědělskou výrobu

60% pro ostatní živnosti (volné, vázané, koncesované)

40% pro tzv. volné profese (profese, které nepotřebují k podnikání živnostenský list)

martin25

« Odpověď #55 kdy: 25. 03. 2015, 14:41:09 »
pJak mi vysvětlil můj daňový poradce "logiku v tom nehledej"

odporucam vymenit poradcu. asi to bude vladny spion, aby okradol obcanov.

tommm

« Odpověď #56 kdy: 25. 03. 2015, 14:41:18 »

60%

« Odpověď #57 kdy: 25. 03. 2015, 14:42:26 »
Jako ostatní finanční experti mám názor. Já bych počkal protože bude válka a pak se začne od nuly.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 25. 03. 2015, 14:46:47 »
Bacha na to, programátorů se týká 40%, nezávislá povolání, znalci, tlumočníci, autoři i když mají živnostenský list a fakturují přes něj.

Toho daňového blba, co vám věší bulíky na nos, bych doporučil okamžitě vyměnit, stojí vás to zjevně hromadu peněz.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 25. 03. 2015, 14:52:33 »
Mimo jine v EU funguje vymena dat financnich uradu.

Nic takového nefunguje a ještě dloooooouho nebude.