IT firmy - úroveň u nás a v zahraničí

LukyL

IT firmy - úroveň u nás a v zahraničí
« kdy: 22. 02. 2015, 11:26:46 »
podelim sa o svoju skusenost. uz 2x mam moznost robit v slovenskej IT firme. V oboch pripadoch islo o projekt, ktory bol pre vladu. Ono problem by nebol ani v tom, ze o aky projekt islo a pre koho, ale ake firmy to robili, resp. riadili. Prva firma bola garazovka, kde pracoval 1 clovek na plny uvazok, a 2 zivnostnici a jeden dohodar - ja. Majitel firmy bol zaroven analytik, projekt manazer a vsetko dokopy a nic poriadne. Zamyslal som sa, ako moze robit niekto na takejto zakazke. Islo o milionovy produkt - este sa vyvija. A robilo na tom este dalsich X firiem.

Teraz robim opat vo firme, kde mam pocit, sa robi vacsinou len statnych projektoch. aj teraz "povyhravali" rozne zakazky. Mam ale pocit, ze ta firma ma viacej projekt manazerov ako vyvojarov. Pride mi to tak, ze 1 vyvojar 1 projekt :). Ja konkretne robim na projekte, ktory ma takuto postupnost: Zakazku vyhrala firma. Ta firma dala urcitu cast robit nam (povodny zakaznik vie, ze robime na tom aj my). A nasa firma posunula v podstate cely projekt este dalsej firme, ale o tom uz povodny zakaznik nevie. Cely projekt riadi projekt manazer, take mlade ucho, ktoreho predchadzajuce skusenosti su take, ze robil zurnalistu v roznych dennikoch :). Tento tyzden mal prezentovat projekt a bol z toho nervozny, pretoze tam bolo vela veci nedorobenych.

Takze casto krat za mnou chodil, ci nepotiahnem dlhsie. Raz som robil jednu vec a pocas toho prisiel za mnou 4x, ako  mi to ide a ci uz to mam hotove. Mal som uz 100 chuti mu vynadat. Neviem ci si mysli, ze programovanie je pisanie obycajneho textu. Aj to zapotil taku vec, ze ak by sme mali vyvijat vec, ktora by trvala 2h, tak budeme musiet nahodit rychle tempo a spravit ju tak za 15min :D. A zastaval taku metodiku, ze urobme to zatial nejak tak, aby to islo na prezentacii. Takto sa mi len osvedcilo, ze projekt manazeri su totalni dementi. Nepochopim teda firmu, naco si berie zakazku/y, ked nema na to dostatocne kapacity a este to dalej "nelegalne" outsourcuje inej firme a potom sa divi, ze je tam vela nedorobkov atd.

Mam pocit, ze na Slovensku je takato situacia bezna. Uz sa mi to 2x osvedcilo. raz som robil pre nemecku spolocnost ale z domu ako dohodar a to bolo uplne na inej urovni.

Funguje to podobne aj v CR, resp. mate nejake taketo skusenosti?
« Poslední změna: 22. 02. 2015, 19:38:33 od Petr Krčmář »

tojo

Re:IT firmy - uroven na SR, CR a v zahranici
« Odpověď #1 kdy: 22. 02. 2015, 11:42:05 »
U nás je to stejné. Státní zakázky jsou vždy odpad. Dělají na tom sice velké firmy, ale lidi v nich jsou obvykle k ničemu a za pár korun. Není neobvyklé, že programátoři tam berou třeba jen 40 tisíc. Je to hlavně výhodné pro ty vlastníky. Podobné jsou agentury přeprodávající lidi. Nic sice nedělají, ale provize mají jak ropní šejci :D Taky nebrat.

Zahraniční firmy bývají v pohodě, když to nejsou velké korporace. Rozhodně bych se nebál jít do menší firmy, která tu má jen pobočku. Hlavně tam nesměj mluvit česky, to bývá špatné znamení :D

LukyL

« Odpověď #2 kdy: 22. 02. 2015, 12:03:02 »
ja si zatial nestazujem na plat. ako mlady clovek, kvazi student, mam celkom dobre financne ohodnotenie. Ale proste serie ma ten system. Kde projekt riadi mlade ucho, so ziadnymi skusenostami, resp. skusenostami zurnalistu. Beha za mnou, ci uz mam to a to hotove atd. Proste je vidiet, ze ide len o prachy.

tojo

« Odpověď #3 kdy: 22. 02. 2015, 12:07:07 »
To já už student nejsem, ale mám to stejně. Když mi týpek hned po škole radí, jak to dělat, tak fakt přemýšlím, co tam ještě dělám. Hlavně aby měl sako a cool kecy. Jsou to jen zlaté doly pro ty ostatní.

Hlavně kolikrát jsem viděl týmy, kde lidi měli max 30 let. Co takový tým asi dokáže? Nechápu, proč by tam neměl být i někdo starší. Asi je jednodušší najmout blbce hned po škole, dát jim 40 až 50 tisíc a dál nic neřešit.

LukyL

« Odpověď #4 kdy: 22. 02. 2015, 12:15:53 »
tu cifru 40-50 tisic pre absolventa si prestrelil. tomu daju max 1000e :D

LukyL

« Odpověď #5 kdy: 22. 02. 2015, 12:19:52 »
ale este sa mi lubi jedna vec. teraz ked horelo pod zadkom projektakovi, tak lamentoval, ze hadam nebude musiet ostat v praci az do rana. Nepochopim ten princip, ze co akoze projekt manazer spravi s projektom, ked bude nad nim sediet do rana, nakolko ak objavi chybu, tak si ju neopravi, lebo programovat nevie. radsej keby si vedel zaobstarat tim vyvojarov, tak by sa nemusel stazovat. A este lepsie by bolo, keby mu na tom projekte robia ludia z vnutra a nie nejaka externa firma. Na Slovensku je to ale zial tak.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 22. 02. 2015, 12:23:44 »
Mam pocit, ze na Slovensku je takato situacia bezna. Uz sa mi to 2x osvedcilo. raz som robil pre nemecku spolocnost ale z domu ako dohodar a to bolo uplne na inej urovni.

Hehe, si vygoogluj neco o zakazce na registr vozidel. A urcite byly i jine zajimave pripady. Tohle urcite neni jen v Cechach a na Slovensku. Tak to nejspis funguje v celem vychodnim bloku, kde ted vladne mafie nekompetentnich zlodeju, jejichz uroven nepresahuje uroven tech garazovek, co tu popisujes. Je to ted garazovka vsude, od vlady az po ty tve firmy.

tojo

« Odpověď #7 kdy: 22. 02. 2015, 12:24:51 »
Jak se to veme. Když si řekneš málo, tak asi moc nedostaneš. Bohužel jsem zažil a i lidi hned po škole, kteří tolik dostali. Nikdo neví, kolik vlastně se má programátorům dát. Zvlášť pokud ti jde jen o peníze od zákazníka :D

Určitě. Celý návrh zkurvit a když to nefunguje, tak tam být pořád a opravovat :D Prostě amatéři a mladí lidé, no.

tojo

« Odpověď #8 kdy: 22. 02. 2015, 12:26:05 »

Hehe, si vygoogluj neco o zakazce na registr vozidel. A urcite byly i jine zajimave pripady. Tohle urcite neni jen v Cechach a na Slovensku. Tak to nejspis funguje v celem vychodnim bloku, kde ted vladne mafie nekompetentnich zlodeju, jejichz uroven nepresahuje uroven tech garazovek, co tu popisujes. Je to ted garazovka vsude, od vlady az po ty tve firmy.

Je to tak. Ale co chtít v zemi, kde nejlépe prodávanou knihou je kvalitní vaření od Hrušky :D

LukyL

« Odpověď #9 kdy: 22. 02. 2015, 12:28:16 »
JardaP.

ono problem bude aj v ludoch. Vela mladych, naivnych ludi chcu byt manazeri. Vidim to na mojom studijnom odbore, ktory vlastne uz nestudujem a je otazne ci dostudujem. Tam sa snazia ludia na nieco hrat a kopa ludi nema ani sajnu o programovani, co si myslim, ze by mal kazdy projekt manazer vediet, aspon trochu.

Juro

« Odpověď #10 kdy: 22. 02. 2015, 14:27:47 »
Ja by som to nevidel tak zle. Su statne zakazky na ktorych robia celkom schopni ludia a su zmrvene projekty pre sukromnu sferu. Niekedy firma zomrie na vlastny uspech - zrazu sa jej nahrnu uspesne ziskane projekty  a robit to nema kto.  Nemam pocit, ze by SR alebo CR bolo nieco extra.

Kolemjdoucí

« Odpověď #11 kdy: 22. 02. 2015, 14:52:35 »

Nepochopil jsi, že hlavním smyslem státní IT zakázky není něco naprogramovat nebo vytvořit, ale vyvést peníze ze státního rozpočtu a je to tak asi všude na světě.

Každý si sám může odhadnout, na kolik přijde rok práce týmu 20 lidí, k tomu nákup deseti serverů a příslušných licencí a pak se divit proč se státu za to fakturuje miliarda.

tojo

« Odpověď #12 kdy: 22. 02. 2015, 15:01:27 »
;D Je to tak, no.

Ale ono u soukromých zakázek to není o moc lepší. Prostě se na konci řekne, že to nevyšlo a stovky milionů se odepíšou. Tam je ale asi jiná původní motivace.

mon

« Odpověď #13 kdy: 22. 02. 2015, 15:38:16 »
robim vo firme ktora ma viac ako polovicu statnych zakaziek a mozem povedat, ze robime to robime celkom poriadne, jedine je, ze pm je zaroven analytik. kazdy pm ma maximalne jeden velky projekt a k nemu ma komplet tim ludi (architekta, viac vyvojarov, viac testerov, admina). Projekty sa stihaju, so dobre navrhnute a nadcasov nie je vela (par hodin mesacne). a je to ciste slovenska firma. trvalo mi kym som nasiel pracu kde ma to takto bavi, videl som rozne garazovky alebo cisto "politicke" firmy (take ako popisujes). pomaham firmu posuvat dalej aj metodicky a organizacne, takze sa to dokonca zlepsuje.

sadsa

« Odpověď #14 kdy: 22. 02. 2015, 17:33:13 »
Proste je vidiet, ze ide len o prachy.

no, a o co by jako malo ist?