podelim sa o svoju skusenost. uz 2x mam moznost robit v slovenskej IT firme. V oboch pripadoch islo o projekt, ktory bol pre vladu. Ono problem by nebol ani v tom, ze o aky projekt islo a pre koho, ale ake firmy to robili, resp. riadili. Prva firma bola garazovka, kde pracoval 1 clovek na plny uvazok, a 2 zivnostnici a jeden dohodar - ja. Majitel firmy bol zaroven analytik, projekt manazer a vsetko dokopy a nic poriadne. Zamyslal som sa, ako moze robit niekto na takejto zakazke. Islo o milionovy produkt - este sa vyvija. A robilo na tom este dalsich X firiem.
Teraz robim opat vo firme, kde mam pocit, sa robi vacsinou len statnych projektoch. aj teraz "povyhravali" rozne zakazky. Mam ale pocit, ze ta firma ma viacej projekt manazerov ako vyvojarov. Pride mi to tak, ze 1 vyvojar 1 projekt

. Ja konkretne robim na projekte, ktory ma takuto postupnost: Zakazku vyhrala firma. Ta firma dala urcitu cast robit nam (povodny zakaznik vie, ze robime na tom aj my). A nasa firma posunula v podstate cely projekt este dalsej firme, ale o tom uz povodny zakaznik nevie. Cely projekt riadi projekt manazer, take mlade ucho, ktoreho predchadzajuce skusenosti su take, ze robil zurnalistu v roznych dennikoch

. Tento tyzden mal prezentovat projekt a bol z toho nervozny, pretoze tam bolo vela veci nedorobenych.
Takze casto krat za mnou chodil, ci nepotiahnem dlhsie. Raz som robil jednu vec a pocas toho prisiel za mnou 4x, ako mi to ide a ci uz to mam hotove. Mal som uz 100 chuti mu vynadat. Neviem ci si mysli, ze programovanie je pisanie obycajneho textu. Aj to zapotil taku vec, ze ak by sme mali vyvijat vec, ktora by trvala 2h, tak budeme musiet nahodit rychle tempo a spravit ju tak za 15min

. A zastaval taku metodiku, ze urobme to zatial nejak tak, aby to islo na prezentacii. Takto sa mi len osvedcilo, ze projekt manazeri su totalni dementi. Nepochopim teda firmu, naco si berie zakazku/y, ked nema na to dostatocne kapacity a este to dalej "nelegalne" outsourcuje inej firme a potom sa divi, ze je tam vela nedorobkov atd.
Mam pocit, ze na Slovensku je takato situacia bezna. Uz sa mi to 2x osvedcilo. raz som robil pre nemecku spolocnost ale z domu ako dohodar a to bolo uplne na inej urovni.
Funguje to podobne aj v CR, resp. mate nejake taketo skusenosti?