Jak využít zánovní mainframe?

Pan♂P​r​d​e​lka☺

Re:Jak využít zánovní mainframe?
« Odpověď #15 kdy: 13. 02. 2015, 01:58:04 »
mohol by som prosim vedeit o aky mainframe ide?
Spis ne, promin. Mam to zakazano od puvodniho majitele.

Takže další post o houně, kde si tazatel vycucal otázku ze zadekle nejspíš.

Vazne? Stroj s 128GB pameti a trema desitkama 5ghz procesoru?

Pokud se máme bavit o roce 2002/2003, tj. t-12 let, tak se tu bavíme o Itániu nebo o něčem ne-x86 typu Alpha/Sparc a nic z toho nejelo na 5GHz, mimo to, ty CPU nebudou mít asi virtualizaci, ani x86 nebo x64, protože ani Itánium není x64.

Že mu to žerete.

nezalezi

« Odpověď #16 kdy: 13. 02. 2015, 02:05:37 »
mohol by som prosim vedeit o aky mainframe ide?
Spis ne, promin. Mam to zakazano od puvodniho majitele.

Takže další post o houně, kde si tazatel vycucal otázku ze zadekle nejspíš.

Vazne? Stroj s 128GB pameti a trema desitkama 5ghz procesoru?

Pokud se máme bavit o roce 2002/2003, tj. t-12 let, tak se tu bavíme o Itániu nebo o něčem ne-x86 typu Alpha/Sparc a nic z toho nejelo na 5GHz, mimo to, ty CPU nebudou mít asi virtualizaci, ani x86 nebo x64, protože ani Itánium není x64.

Že mu to žerete.

Myslel jsem, ze to, ze to neni x86 z toho celkem vyplynulo - je to tohle: http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_POWER_microprocessors .  12 let tvrdi puvodni majitel, ktery je mentalne dost vycerpany, v depresich - kvuli tomu jsem se k tomu dostal. Majitel ma strach, ze prozrazeni presneho typu by vedlo k prozrazeni jeho identity, nechce, abych to rikal, dokud to nebude oficialne moje. Jakkoliv iracionalni, to prani respektuju. Muze tomu byt min, netusim, jak to poznat. Umim tu masinu sotva zapnout. Kdyby se s tim delalo neco vic, najmul bych na to cloveka.

Trident

« Odpověď #17 kdy: 13. 02. 2015, 02:39:24 »

Myslel jsem, ze to, ze to neni x86 z toho celkem vyplynulo - je to tohle: http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_POWER_microprocessors .  12 let tvrdi puvodni majitel, ktery je mentalne dost vycerpany, v depresich - kvuli tomu jsem se k tomu dostal. Majitel ma strach, ze prozrazeni presneho typu by vedlo k prozrazeni jeho identity, nechce, abych to rikal, dokud to nebude oficialne moje. Jakkoliv iracionalni, to prani respektuju. Muze tomu byt min, netusim, jak to poznat. Umim tu masinu sotva zapnout. Kdyby se s tim delalo neco vic, najmul bych na to cloveka.
Delas si ze mne srandu vid?
Nebo z chudaka meho kolegy a jeste to postujes na forum! To je teda charakter. To se pozna. No ale stejne ti dekuju alespon se ho zeptam jak se ma.
Jinak uz jen tim ze to pustis porusujes x ruznych licenci protoze asi nemas na monthly licence free... Takze spis jen hobby a ne verejny hosting. Jinak existuje neco jako stitek jestli tu velkou kravu dostanes po dilech do baraku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 13. 02. 2015, 09:38:31 »
Majitel ma strach, ze prozrazeni presneho typu by vedlo k prozrazeni jeho identity, nechce, abych to rikal, dokud to nebude oficialne moje.

Kdo po nem jde? Rekni mu, ze ho stejne dostanou, ze jsi videl na ulici takove divne lidi v klobouku a slunecnich brejlich. A ze se po nem ptali. A za kolik ze to tedy proda, kdyz jim o nem nereknes.

« Odpověď #19 kdy: 13. 02. 2015, 09:44:20 »
A co takhle otevřít si povrchový a hlubinný důl na bitcoity?

Mladý pane, viděl jste někdy důl? To je díra v zemi, chodby tak a tak. Prosím, důl se může zatopit, zasypat, ale nikdo vám ho nemůže vzít!

OMG

« Odpověď #20 kdy: 13. 02. 2015, 10:24:08 »
dej na sebe kontakt, Nemecko je zajimave...

Tomas Z

« Odpověď #21 kdy: 13. 02. 2015, 10:34:31 »
Jinak uz jen tim ze to pustis porusujes x ruznych licenci protoze asi nemas na monthly licence free... Takze spis jen hobby a ne verejny hosting. Jinak existuje neco jako stitek jestli tu velkou kravu dostanes po dilech do baraku.
Mám pocit, že jsem (v Polsku) viděl OTC-like licenci i na z/OS s nějakým méně výkonným strojem, zhruba z téhle doby. Na z/VM téměř jistě existují, takže by nic nutně porušovat nemusel. Ale ověřit by si to měl.

Akorát snad bylo v podmínkách něco o zákazu exportu.

Jinak, pokud tazatel s mainframy nemá zkušenosti, tak se bojím že si s ním moc neužije.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 13. 02. 2015, 10:48:02 »

Na 5GHz jel Power6, v roce 2008, a to je teda o dost míň než 15 let. Nehledě na to, že to bylo dvoujádro, až Power7 v roce 2010 bylo čtyřjádro, takže si taky myslím, že si ty informace cucáš z prstu.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 13. 02. 2015, 10:48:51 »
Oprava: 12 let.

Ivan

« Odpověď #24 kdy: 13. 02. 2015, 11:04:50 »
Na 5GHz jel Power6, v roce 2008, a to je teda o dost míň než 15 let. Nehledě na to, že to bylo dvoujádro, až Power7 v roce 2010 bylo čtyřjádro, takže si taky myslím, že si ty informace cucáš z prstu.

PowerPC se pouziva pro AIX(P) a AS/400(I). Mainframe je porad trochu jiny procesor. Napriklad proto, ze se uklada stav kazde instrukce a v pripade vypadku CPU dokaze instrukci dokoncit jine CPU. Navic ma mainframe jinou reprezentaci float-u, nez PowerPC.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 13. 02. 2015, 11:22:33 »
PowerPC se pouziva pro AIX(P) a AS/400(I). Mainframe je porad trochu jiny procesor. Napriklad proto, ze se uklada stav kazde instrukce a v pripade vypadku CPU dokaze instrukci dokoncit jine CPU. Navic ma mainframe jinou reprezentaci float-u, nez PowerPC.

Vyšel jsem z linku, který dal a upřímně pochybuju, že by IBM používal pro mainframy výrazně rychlejší CPU než byly Power ve stejné době.

Kolemjdoucí

« Odpověď #26 kdy: 13. 02. 2015, 11:29:11 »
PowerPC se pouziva pro AIX(P) a AS/400(I). Mainframe je porad trochu jiny procesor.

Mainframe procesor neexistuje. Zřejmě máte na mysli z/Architecture nebo podobně.

Juro

« Odpověď #27 kdy: 13. 02. 2015, 13:32:03 »
Cisto hypoteticky.

Sluzieb na prenajom hrubeho  vypoctoveho vykonu su mrte. Treba to vyuzit na poskytnutie sluzby s nejakou pridanou hodnotou, ktora je vypoctovo intenzivna a da sa dobre paralelizovat. Ziadne velke formalne garancie dostupnosti sluzby a data by mali mat taku povahu, ze ti ich zveri hocikto. Optimalne by bolo, aby si zakaznikov nemusel prilis aktivne hladat a presviedcat a vedel to riesit nizkorozpoctovou, na kolene spravenou kampanou. 

Nieco na sposob "online analyza sachovych partii" + jednoducha google adwords kampan. Na chess.com pribudne za den 5,000 novych clenov. Ked pozbieras omrvinky a s cenou 1EUR/mesiac poskytnes jednoucelovu, pekne urobenu a funkcnu sluzbu, ktora bezi "sama od seba" (nedries na nej 8h cely rok v kuse), moze to teoreticky zaplatit najom, elektrinu alebo dokonca byt ziskove ale treba sa nad tym zamysliet. Ako engine mozes pouzit nejaky open source typu Crafty.

Pan♂P​r​d​e​lka☺

« Odpověď #28 kdy: 13. 02. 2015, 13:42:39 »
Na 5GHz jel Power6, v roce 2008, a to je teda o dost míň než 12(opraveno) let. Nehledě na to, že to bylo dvoujádro, až Power7 v roce 2010 bylo čtyřjádro, takže si taky myslím, že si ty informace cucáš z prstu.

Přesně, mohlo by tam být hodně dvoujader, ale to je fuk, prostě si to vytáhnul z prstu.
Leda by to byl mainframe složený z pověstných Ruských procesorů Elbrus!

rudi

« Odpověď #29 kdy: 13. 02. 2015, 18:48:17 »
Neni to z800? Z jedneho mam doma dosku s MCM a 8GB RAM :)