Jak využít zánovní mainframe?

nezalezi

Jak využít zánovní mainframe?
« kdy: 12. 02. 2015, 21:50:46 »
Ahoj.

Jistou souhrou okolnosti se mi do ruky dostal mainframe. Nechcu popisovat vic, nezalezi na tom - je to celkem novy kus (ma za sebou 12 let, vetsinu casu vyply), plne funkcni. Chvili jsem si s tim hral. Mam taky firmu, ktera se ted nevyuziva a jeji cinnost je IT, a prostory, kde by to mohlo bezet (designovane jako serverovna, ale nikdy nevyuzite). Kde najdu nekoho, kdo by si na tom pronajal kus procesorovyho casu? Nebo na tom nadelat zLinux virtualy a ze proste VPSka? Jak se dostat mezi lidi, co tenhle obor zajima? Ten stroj, prostory i firma jsou v Nemecku, jen ja jsem cech, co neumi ani pip nemecky (zato temer dokonale anglicky).

Diky za odpovedi.
« Poslední změna: 12. 02. 2015, 22:04:29 od Petr Krčmář »

checht

Re:Jak využít zánovní mainframe?
« Odpověď #1 kdy: 12. 02. 2015, 22:22:17 »
Dvanáct let? Alza muzeum   ;D

nezalezi

« Odpověď #2 kdy: 12. 02. 2015, 22:40:25 »
Vazne? Stroj s 128GB pameti a trema desitkama 5ghz procesoru?

nezalezi

« Odpověď #3 kdy: 12. 02. 2015, 22:43:19 »
Kazdy to CPU ma 4 jadra

helmutt

« Odpověď #4 kdy: 12. 02. 2015, 22:44:55 »
A energii neplatíš, že chceš živit veterána ze šrotu? :D

nezalezi

« Odpověď #5 kdy: 12. 02. 2015, 22:49:18 »
Tak energii platim, kdyz nejakou vyuziju. Prijde mi skoda vyhodit stroj, co stal peknych stovek tisic/milionu. Ani by mi tolik neslo o prachy jako dostat se do toho oboru a po case klidne koupit neco novyho, az budou kontakty a zakaznici.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 12. 02. 2015, 22:53:30 »
A energii neplatíš, že chceš živit veterána ze šrotu? :D

Tak odpadnim teplem muze vytapet kancly a bazen. Ale zajimalo by mne, kolik takova potfora zere a kolik zere dnesni stroj srovnatelneho vykonu.

Tak energii platim, kdyz nejakou vyuziju. Prijde mi skoda vyhodit stroj, co stal peknych stovek tisic/milionu. Ani by mi tolik neslo o prachy jako dostat se do toho oboru a po case klidne koupit neco novyho, az budou kontakty a zakaznici.

Otazka je, jestli to je realne, protoze vselijakych hostingu a VPS uz jsou vsude tri zadeke a prijit s necim konkurenceschopnym neni asi sranda. Zejmena asi v Evrope, kdyz kazdy rika, ze v USA se da najmout levnejsi.

ggMAIN

« Odpověď #7 kdy: 12. 02. 2015, 22:58:39 »
mohol by som prosim vedeit o aky mainframe ide?

nezalezi

« Odpověď #8 kdy: 12. 02. 2015, 23:04:01 »
mohol by som prosim vedeit o aky mainframe ide?
Spis ne, promin. Mam to zakazano od puvodniho majitele.

mikrom

« Odpověď #9 kdy: 12. 02. 2015, 23:08:31 »
Mozno by si mohol poskytovat kombinaciu free+plateny hosting ako to robi Holger Scherer pre IBM midrange (aka AS/400)
Pozri:
http://www.holgerscherer.de/
http://www.rzkh.de/cgi-bin/db2www/content.dtw/dsp

Ked som sa pred par rokmi uchadzal o mainfarme job hladal som pre samostudium podobny hosting - a nasiel som ho az v Indii.
Je otazne ci sa ti to vyplati, ale myslim, ze by to mnoho hobyistov velmi ocenilo a ak mas know-how v oblasti mainframe, tak myslim, ze by si nasiel aj komercnych zakaznikov, ktory by ti priniesli profit. 

cloudman

« Odpověď #10 kdy: 12. 02. 2015, 23:17:32 »

Jakou to bude mít výhodu proti běžnému cloudu na běžných serverech?

nezalezi

« Odpověď #11 kdy: 12. 02. 2015, 23:27:37 »

Nevim. Nevyznam se v tom. Proto sem pisu, mam proste stroj, sam jsem Windows admin, co se trochu zajima o Linux, a nevim, cim by se dalo zaujmout. Mozna tou samotnou platformou. Nebo ze to ma celkem dobrou spolehlivost.

cloudman

« Odpověď #12 kdy: 12. 02. 2015, 23:31:03 »
Kdo ví. Mně přijde, že je to moc staré, ale na hobby věci luxusní záležitost. Samozřejmě tě to bude stát hromadu peněz a nesmíš mít žádný osobní život, ale můžeš si s tím užít plno zábavy. Je otázkou, jestli tím směrem chceš jít.

ferren

« Odpověď #13 kdy: 12. 02. 2015, 23:49:37 »
delam na svych fluid sim/render projektech a je dost pruda cekat 6h/frame. nepujcis mi to? :-) jsem schopen generovat prakticky neomezenou zatez pro par tisic jader:-)

jinak, existuje celkem dost render farem, v cz ale o nicem nevim, znam nejbliz v polsku. pri dobre cenove politice by se jiste zajemci nasli

mikrom

« Odpověď #14 kdy: 12. 02. 2015, 23:56:42 »
Vyhodu to ma v tom ze je to mainfarme: t.j. operacny system z/OS ktory neni bezne dostupny.
Plus prislusna infrastruktura = vyvojove prosredie + kompilatory.