Zálohování doma na pásky?

pajax

Zálohování doma na pásky?
« kdy: 07. 02. 2015, 13:02:12 »
Ahoj,

mam doma server s Debianem, komu 2 desktopy a 2 notebooky, pricemz server mi data zalohuje pomoci Baculy na externi disk (mimo server) pres USB.
Volumy se recykluji v dennim poolu (incremental), tydenim poolu (full) a asi pridam i mesicni pool (full). Vse se zda spolehlive fungovat.

Premyslim, jak tento system pozvednout jeste na vyssi uroven. Zda ma smysl koupit nejakou paskovou mechaniku (second-hand napr. na Ebay) a na ni kopirovat treba mesicni zalohy. Jestli ta investice bude mit smysl oproti zakoupeni dalsiho externiho disku. Paska ma oproti disku velkou vyhodu, kdyz ji odvezu pryc z domu (k rodicum), je velka sance, ze ji rozbehnu i po roce. Coz u disku neni jiste.

Dodam, ze objem zaloh je cca 80 GB/full (fotky, videa z kamery, dokumenty, zdrojaky k soukromym projektum apod.).

Doplnujici otazka: existuje fork Baculy jmenem Bareos, je podle vas lepsi?
« Poslední změna: 09. 02. 2015, 08:40:05 od Petr Krčmář »

Kit

Re:Zalohovani doma na pasky?
« Odpověď #1 kdy: 07. 02. 2015, 13:21:03 »
Asi bych si na to raději pořídil novou flešku či dvě, nejlépe se zámkem proti náhodnému přepisu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07. 02. 2015, 17:05:23 »
Asi bych si na to raději pořídil novou flešku či dvě, nejlépe se zámkem proti náhodnému přepisu.

Tak flasku se zamkem jsem videl naposledy tehdy, kdyz jsem kupoval svoji 1 GB, kdyz 1 GB flashka byla jeste docela velka a to uz je dost dlouho.

#

« Odpověď #3 kdy: 07. 02. 2015, 21:37:22 »

Tak flasku se zamkem jsem videl naposledy tehdy, kdyz jsem kupoval svoji 1 GB, kdyz 1 GB flashka byla jeste docela velka a to uz je dost dlouho.
hlavne ze plkame, co ... prvni vysledek v hledani http://www.amazon.com/Kanguru-Flash-Physical-Protect-switch/dp/B008OGNM8E urcite tech produktu je mnhoem vic, ale ze opet zbletnes neco dalsiho, to se nebojim

« Odpověď #4 kdy: 07. 02. 2015, 22:49:20 »
Na flashky a podobné paměti se nezálohuje protože nejsou určeny k dlohodobému uchování dat bez napájení. A co se týká čitelnosti pásky proti disku, no neodvážil bych si tvrdit co bude za rok jistější protože oboje je magnetický záznam, ale disk  ude čigelný i za deset let.

Pan♂P​r​d​e​lka☺

« Odpověď #5 kdy: 07. 02. 2015, 22:59:59 »
Pásky mohou zplesnivět a mechanika je single point of failure, navíc jsou drahé. BlueRay bych taky nedoporučoval, vypalování stojí za kulový, těm mechanikám chybělo ještě tak 3-5 let vývoje (na vyladění vypalování). Škoda, že ta technologie chcípla.

Osobně bych koupil po 200,- Kč sadu pevných disků okolo 200GB a pět jich točil.

lobo

« Odpověď #6 kdy: 07. 02. 2015, 23:09:40 »
Pásky mohou zplesnivět a mechanika je single point of failure, navíc jsou drahé. BlueRay bych taky nedoporučoval, vypalování stojí za kulový, těm mechanikám chybělo ještě tak 3-5 let vývoje (na vyladění vypalování). Škoda, že ta technologie chcípla.

ked di pri tom toceni jeden disk padne zo schodov, tak ten kus uz dohral :-) co sa pri paske nestane

kedze sa bavime o zalohovani, tak ma celkom zmysel tu zalohu prenasat na ine miest - to diskom nepridava na zivotnosti tiez.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07. 02. 2015, 23:27:37 »

hlavne ze plkame, co ... prvni vysledek v hledani http://www.amazon.com/Kanguru-Flash-Physical-Protect-switch/dp/B008OGNM8E urcite tech produktu je mnhoem vic, ale ze opet zbletnes neco dalsiho, to se nebojim

Tak je hezke, ze to jeste existuje, ale priznejme si otevrene, ze se nejedna o typickou flashku. Bez se podivat do kramu, spocitej, kolik meli modelu a kolik z nich melo zamek a pak mi dej vedet. Kdysi to byla dost bezna vec, dnes spise vzacna.

Krome toho, 40$ za 16 GB kapacity, to si muzou zasunout do ritniho otvoru. Ja je kupuju leda tak tehdy, kdyz najdu za min, jak 1€/GB.

Pan♂P​r​d​e​lka☺

« Odpověď #8 kdy: 07. 02. 2015, 23:30:43 »

ked di pri tom toceni jeden disk padne zo schodov, tak ten kus uz dohral :-) co sa pri paske nestane

kedze sa bavime o zalohovani, tak ma celkom zmysel tu zalohu prenasat na ine miest - to diskom nepridava na zivotnosti tiez.

To je ale pěkná blbost, co píšeš.
Je vidět, že jsi na pásky nikdy nezálohoval, já na pásky zálohuju roky a to ať už mluvíme o DAT, LTO, LTO2 nebo LTO4.

Pan♂P​r​d​e​lka☺

« Odpověď #9 kdy: 07. 02. 2015, 23:49:09 »
Krome toho, 40$ za 16 GB kapacity, to si muzou zasunout do ritniho otvoru. Ja je kupuju leda tak tehdy, kdyz najdu za min, jak 1€/GB.

Hlavně dneska se dá zálohovat po Internetu, šifrovaně, bezpečně, klidně na nějaký NAS přes VPNku.
A když k tomu člověk ještě občas vezme pevný disk a udělá si full backup, je to víc než dostatečné.

Mimo to, vyjde to levněji než pořizovat nějakou solidní mechaniku.
Sám jsem se doma pokoušel o zálohování na pásky, ale z Aukra mi místo LTO2 mechaniky přišla LTO1, stálo to dva tisíce a navíc ty mechaniky jsou hodně za zenitem. Mimo to, deset let staré pásky můžou vzít mechaniku do věčných lovišť, což bude vyžadovat nákup mechaniky nové, je potřeba kupovat čistící pásky(u) a nejlépe i samotné pásky, protože staré v dobré kondici jsou dost nedostatkové zboží. S páskou navíc stačí bouchnout o stůl, na první pohled jí nic není, ale uvnitř mechaniky se namotá ....
HUH!

Pět disků po 200,- Kč a točit to, je to nejlevnější a nespolehlivější řešení, není potřeba mechanika hlavní, která odejde, disky se dají snadno vyměnit a dokonce ani pár vadných sektorů nemusí vadit.

Možná bych zainvestoval tak do tohoto: http://www.czc.cz/premiumcord-usb-3-0-dokovaci-stanice-pro-dva-2-5-3-5-sata-hdd/145023/produkt

Pro firmu je naopak velmi vhodné na pásky zálohovat.

lobo

« Odpověď #10 kdy: 08. 02. 2015, 00:05:36 »

To je ale pěkná blbost, co píšeš.
Je vidět, že jsi na pásky nikdy nezálohoval, já na pásky zálohuju roky a to ať už mluvíme o DAT, LTO, LTO2 nebo LTO4.
ten pad zo schodov som trochu prehnal, ale pokial viem tak pasky su urcene na manipulaciu - doniest, vlozit, vybrat, odniest
disky su urcene na to aby proste niekde boli a podla moznosti sa s nimi moc nebabralo

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 08. 02. 2015, 00:15:58 »
Hlavně dneska se dá zálohovat po Internetu, šifrovaně, bezpečně, klidně na nějaký NAS přes VPNku.
A když k tomu člověk ještě občas vezme pevný disk a udělá si full backup, je to víc než dostatečné.

Jak se to vezme. S ADSL nebo podobnou pripojkou, jakou ma k dispozici vetsina lidi, se da uvazovat leda tak o zalohovani mensich objemu dat, ne o 80 GB. Rychlost typickeho uplinku je prilis strasna na to, aby tam ta data nalezla v rozumnem case. Dalsi vec je, ze na jinem OS, nez Linux, se to sifrovane zalohovani resi ponekud obtizne. Ne, ze by na to Widle pretekaly pootrebnymi nastroji. A pro vetsinu lidi je problem i ten NAS v jine lokalite.

Pan♂P​r​d​e​lka☺

« Odpověď #12 kdy: 08. 02. 2015, 00:51:17 »
Jak se to vezme. S ADSL nebo podobnou pripojkou, jakou ma k dispozici vetsina lidi, se da uvazovat leda tak o zalohovani mensich objemu dat, ne o 80 GB. Rychlost typickeho uplinku je prilis strasna na to, aby tam ta data nalezla v rozumnem case. Dalsi vec je, ze na jinem OS, nez Linux, se to sifrovane zalohovani resi ponekud obtizne. Ne, ze by na to Widle pretekaly pootrebnymi nastroji. A pro vetsinu lidi je problem i ten NAS v jine lokalite.

Dokonce i ADSL je víc než dostatečné na SYNCHRONIZACI těch 80GB dat.
Tj. poprvé je tam data odvezeš a pak už synchronizuješ obsah.
Nevím, kolik bys toho musel naprogamovat nebo napsat ze den, aby to ADSL nezvládlo.
No a kdyby točil videa, tak se tu nebavíme o 80GB dat.

Já bych točil ty disky, je to nejlepší řešení pro takhle malý objem dat.

Jimm

« Odpověď #13 kdy: 08. 02. 2015, 02:23:25 »
Rsyncem to dáš za chvíli...

pajax

« Odpověď #14 kdy: 08. 02. 2015, 09:51:25 »
Tj. poprvé je tam data odvezeš a pak už synchronizuješ obsah.

Obsah Bacula zalohy je jeden 80 GB soubor. To se 'diffuje' spatne :-) Jinak diky, se se tu rozjela diskuze, po precteni jsem nabyl nazoru, ze nejlepsi bude tocit 2-3 disky takto: jedu pryc, s sebou vezmu disk s poslednim fullem. Vracim se zpet, s sebou si privezu druhej disk, kterej tam celou dobu lezel.