Zálohování doma na pásky?

eL

Re:Zalohovani doma na pasky?
« Odpověď #15 kdy: 08. 02. 2015, 10:16:42 »
Obsah Bacula zalohy je jeden 80 GB soubor. To se 'diffuje' spatne :-)
https://rsync.samba.org/tech_report/
Citace
The algorithm identifies parts of the source file which are identical to some part of the destination file, and only sends those parts which cannot be matched in this way. Effectively, the algorithm computes a set of differences without having both files on the same machine. The algorithm works best when the files are similar, but will also function correctly and reasonably efficiently when the files are quite different.

#

« Odpověď #16 kdy: 08. 02. 2015, 10:20:34 »
Jinak diky, se se tu rozjela diskuze, po precteni jsem nabyl nazoru, ze nejlepsi bude tocit 2-3 disky takto: jedu pryc, s sebou vezmu disk s poslednim fullem. Vracim se zpet, s sebou si privezu druhej disk, kterej tam celou dobu lezel.
No vidis, to stejny pouzivam taky + jeste jsou data na domacim nasu.

Kit

« Odpověď #17 kdy: 08. 02. 2015, 10:26:56 »
Obsah Bacula zalohy je jeden 80 GB soubor. To se 'diffuje' spatne :-)

Obávám se, že taková záloha by pro mne byla téměř bezcenná. Zejména pokud obsahem jsou fotky a videa. Mohou být na záložním disku uloženy jako samostatné soubory a pomocí rsync je mohu synchronizovat. Číst je pak mohu čímkoli a je to odolnější proti poškození sektoru na disku.

Pomocí rsync například synchronizuji manuály se svým tabletem. Je to tak rychlejší a také bezpečnější.

pajax

« Odpověď #18 kdy: 08. 02. 2015, 10:42:44 »
Proc by mela byt bezcenna? Vzdyt se proste rozbali (je to neco jako tar). Ale ano, kdyz odvazim disk, zaloha na nem muze byt rozbalena.

Kit

« Odpověď #19 kdy: 08. 02. 2015, 11:00:25 »
Proc by mela byt bezcenna? Vzdyt se proste rozbali (je to neco jako tar). Ale ano, kdyz odvazim disk, zaloha na nem muze byt rozbalena.

Přivezu disk k rodičům: "Ukaž nám ty fotky!". "Máte Baculu?". "Nemáme".

Netuším, jak se Bacula zachová, pokud se v zálohovaném souboru objeví fyzicky poškozený sektor. Předpokládám, že si s tím poradí, ale je tady nějaká garance?

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 08. 02. 2015, 11:18:11 »
Fundovanou odpoved na otazku z paskami nedam, ale treba pomuzu mym nahledem na vec a zkusenostmi.

Nevim jak kdo, ale ja po 23 letech aktivniho pusobeni v IT mam rozumne mnozstvi starsich PC, disku atd. Mam take domaci/pracovni server s 2 disky se zrcadlovym raidem. Vetsina dat je centralne ulozena na tomto serveru. Jednou rocne jsem napr. fotky vypaloval na archivacni DVD a tak podobne. Data za posledni rok az dva jsou zpravidla rozstrkany po desktopech a noteboocich, ktere pouzivame.

Samozrejme jsem zacal resit jeste dalsi uroven zalohy, ktera by byla kopii pokud mozno vsech dat a dalo by se z ni vytahnout i data, ktera si omylem smazu. Idealne aby zaloha byla ulozena v jine budove, nez je server. Mym resenim je, ze jsem vzal jeden muj starsi desktop, jeden starsi 80GB disk a jeden starsi 500GB, nainstalil jsem na to debian, nastudoval rsync a cele sem to hodil v kancelari pod stul. Zvladl jsem to asi behem 3 hodin (a to nejsem zadny linux guru) a pak se par dni presypavala prvni zaloha. Ted to jednou za 2 - 3 dny pustim, rucne se prihlasim a pustim skript, ktery provede zalohy. Pak stroj zase vypnu.

Nez kupovat pasky a mechaniky, resit jejich rozjeti atd, tak mi prijde reseni se starym hw a rsyncem lepsi. Pokud odejde disk v zaloze, pak proste vemu jiny, nahodim linux s rsyncem, nakopiruju zalohovaci skript a jedu dal. Pomer ceny ku vykonu mi prijde velmi slusny :-)

Zalohy na DVD delam dal a to, ze jsou data na zaloze pristupna v surove podobe ocenuju take, protoze mam tak v kanclu k dispozici lokalne data, ktera bych jinak tahal ze serveru pres internet.

swallows & amazons & backup 4 ever ! ;-)

Trident

« Odpověď #21 kdy: 08. 02. 2015, 11:45:56 »
Ahoj,

mam doma server s Debianem, komu 2 desktopy a 2 notebooky, pricemz server mi data zalohuje pomoci Baculy na externi disk (mimo server) pres USB.
Volumy se recykluji v dennim poolu (incremental), tydenim poolu (full) a asi pridam i mesicni pool (full). Vse se zda spolehlive fungovat.

Premyslim, jak tento system pozvednout jeste na vyssi uroven. Zda ma smysl koupit nejakou paskovou mechaniku (second-hand napr. na Ebay) a na ni kopirovat treba mesicni zalohy. Jestli ta investice bude mit smysl oproti zakoupeni dalsiho externiho disku. Paska ma oproti disku velkou vyhodu, kdyz ji odvezu pryc z domu (k rodicum), je velka sance, ze ji rozbehnu i po roce. Coz u disku neni jiste.

Dodam, ze objem zaloh je cca 80 GB/full (fotky, videa z kamery, dokumenty, zdrojaky k soukromym projektum apod.).

Doplnujici otazka: existuje fork Baculy jmenem Bareos, je podle vas lepsi?
Pokud je to tak titerna velikost kolem 80GB tak mozna i ten klaut pres pomaly pripojeni. Ale nenapsal jsi jaky je narust? Jinac by stacily externi disky a uz bych se tim nezabyval. To je tak malo dat ze na to nema snad ani cenu delat nake schema.

Trident

« Odpověď #22 kdy: 08. 02. 2015, 11:53:20 »
Pásky mohou zplesnivět a mechanika je single point of failure, navíc jsou drahé. BlueRay bych taky nedoporučoval, vypalování stojí za kulový, těm mechanikám chybělo ještě tak 3-5 let vývoje (na vyladění vypalování). Škoda, že ta technologie chcípla.

Osobně bych koupil po 200,- Kč sadu pevných disků okolo 200GB a pět jich točil.
Uz jsem zazil plesnive VHSky skladovane u vinneho sklipku. Ale treba plesnive QICcka,DATky nebo Ultria jsem nezazil plesnive nikdy. Pokud to skladujes v prumernem panelakovem supliku nebo trezoru tak neni problem. A pro jistotu vysouseci pytliky.
Jete mechaniky se daji poridit za docela dobre penize navic zpusob zaznamu je definovan. Nebojim se ze to nepujde po x letech projit.
Navic oprava pasky neni tak expertni zalezitost jak oprava pevneho disku. Je to jako oprava malych mechanickych svycarskych hodinek vs velkych kyvadlovych hodin.
Potrebujes ale radove zacit na terabajtech aby se ti to vyplatilo.

I google pouziva pasky na zalohy. V paskach jde vyvoj stale dopredu

« Odpověď #23 kdy: 08. 02. 2015, 12:25:43 »
Já zálohuju na děrné štítky.
Je to nemagnetické, slunce tomu nevadí, nedegraduje to jako CD/DVD/DVDVD/DVDVDVDVDVDVDCD, prostě ideál na zálohy.

Trident

« Odpověď #24 kdy: 08. 02. 2015, 12:26:13 »
Krome toho, 40$ za 16 GB kapacity, to si muzou zasunout do ritniho otvoru. Ja je kupuju leda tak tehdy, kdyz najdu za min, jak 1€/GB.

Hlavně dneska se dá zálohovat po Internetu, šifrovaně, bezpečně, klidně na nějaký NAS přes VPNku.
A když k tomu člověk ještě občas vezme pevný disk a udělá si full backup, je to víc než dostatečné.

Pro firmu je naopak velmi vhodné na pásky zálohovat.
Zalezi na celkovem objemu,prirustku,mnozstvi dat ktera si muzeme dovolit ztratit, retenci,dobe odzalohovani,recovery, omezeni produkce pri zalohovani, mnozstvi replikaci atd. To vse storagaci planuji. Delat naky globalni souhrny kdyz nemas dost informaci a poskytl jsi tak 20% informaci ktery je treba pro kvalifikovany rozhodnuti..
No mam doma symetricky spoj, ale i pri podstatne vyssim uploadu nez na prumernem ADSL odzalohovat temer cele 3TB dat docela scifi.   Navic je treba zvazit dobu zalohovani versus moznost ze odejde cele pole disku. Zrovna vcera mi odesla UPSka a vzala s sebou jednu elektroniku disku a ten druhy zacal mit reallocated sectors. Samozrejmne oba dva uz po zaruce. Ale i tak se mi to vyplati. Hlavne vemte si kouzlo lokalniho media - zadna sdilena kapacita. Jen maximum toho co zvladnou krabicky mezi sebou jako celek.

Rocni narustek uz je planovany cca 250GB. A pri tom jak se vyviji technologie(vic pixelu, 4k video) tak to bude jeste vic.
Zbytna data mam jinde a nezalohuju je.Ty kapacity na klaudu jsou smesne. Pri tomhle objemu se vyplati mit lokalni NAS reseni. Vyplati se kupovat si disky kdyz odejdou a vyplati se mi platit si elektrinu. Ale na zalohu pouzivam pasky.

« Odpověď #25 kdy: 08. 02. 2015, 12:26:35 »
Je to nemagnetické, slunce tomu nevadí, nedegraduje to jako CD/DVD/DVDVD/DVDVDVDVDVDVDCD, prostě ideál na zálohy.

Pravda, jen s tím člověk nesmí zakopnout na schodech ...

Kit

« Odpověď #26 kdy: 08. 02. 2015, 12:36:56 »

Není lepší zálohovat tiskem na papír?
http://www.root.cz/clanky/zaloha-dat-tiskarnou-na-papir/

Radovan.

« Odpověď #27 kdy: 08. 02. 2015, 12:39:55 »

Ideální médium s velkou odolností proti poškození. Ovšem fotky z dovolené pak člověk veze náklaďákem :-D

Trident

« Odpověď #28 kdy: 08. 02. 2015, 12:46:48 »

Ideální médium s velkou odolností proti poškození. Ovšem fotky z dovolené pak člověk veze náklaďákem :-D
Jo jenomze az do te doby pokud uvidite pisemnosti stare 100-150 skladovane nekde na pude. Uvedomte si ze treba prvostisky se zachovaly jen proto ze se nachazely v dobrych skladovacich podminkach. Jeskyne se specifickymi podminkami,hrobka bez pristupu vzduchu atd...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 08. 02. 2015, 13:15:40 »

Ocisluj si je tuzkou. Za par dni to mas hotove a kdyz zakopnes, tak si to behem par tydnu zase seradis.

......
No mam doma symetricky spoj, ale i pri podstatne vyssim uploadu nez na prumernem ADSL odzalohovat temer cele 3TB dat docela scifi.   ......
Rocni narustek uz je planovany cca 250GB. A pri tom jak se vyviji technologie(vic pixelu, 4k video) tak to bude jeste vic.

Tak me napada, jestli misto reseni zalohovani takovych objemu dat by nebylo lepsi resit jejich mazani. Cim vic ma clovek ulozne kapacity, tim vic ma bordelu, na ktery se *nikdy* nepodiva. A at ma clovek ulozne kapacity libovolne mnozstvi, stejne to zabordeli, az musi upgradovat. Fotky, ktere clovek nevytiskne a nenacpe do alba, zustanou lezet na disku a vetsinou je nikdo neuvidi.