Fundovanou odpoved na otazku z paskami nedam, ale treba pomuzu mym nahledem na vec a zkusenostmi.
Nevim jak kdo, ale ja po 23 letech aktivniho pusobeni v IT mam rozumne mnozstvi starsich PC, disku atd. Mam take domaci/pracovni server s 2 disky se zrcadlovym raidem. Vetsina dat je centralne ulozena na tomto serveru. Jednou rocne jsem napr. fotky vypaloval na archivacni DVD a tak podobne. Data za posledni rok az dva jsou zpravidla rozstrkany po desktopech a noteboocich, ktere pouzivame.
Samozrejme jsem zacal resit jeste dalsi uroven zalohy, ktera by byla kopii pokud mozno vsech dat a dalo by se z ni vytahnout i data, ktera si omylem smazu. Idealne aby zaloha byla ulozena v jine budove, nez je server. Mym resenim je, ze jsem vzal jeden muj starsi desktop, jeden starsi 80GB disk a jeden starsi 500GB, nainstalil jsem na to debian, nastudoval rsync a cele sem to hodil v kancelari pod stul. Zvladl jsem to asi behem 3 hodin (a to nejsem zadny linux guru) a pak se par dni presypavala prvni zaloha. Ted to jednou za 2 - 3 dny pustim, rucne se prihlasim a pustim skript, ktery provede zalohy. Pak stroj zase vypnu.
Nez kupovat pasky a mechaniky, resit jejich rozjeti atd, tak mi prijde reseni se starym hw a rsyncem lepsi. Pokud odejde disk v zaloze, pak proste vemu jiny, nahodim linux s rsyncem, nakopiruju zalohovaci skript a jedu dal. Pomer ceny ku vykonu mi prijde velmi slusny :-)
Zalohy na DVD delam dal a to, ze jsou data na zaloze pristupna v surove podobe ocenuju take, protoze mam tak v kanclu k dispozici lokalne data, ktera bych jinak tahal ze serveru pres internet.
swallows & amazons & backup 4 ever ! ;-)