Obory bioinformatika a matematická ligvistika

Elektron112

Obory bioinformatika a matematická ligvistika
« kdy: 02. 02. 2015, 21:10:10 »
Zdravím,

jelikož jsem nucen během několika příštích týdnů odevzdat přihlášku na VŠ, chtěl bych se zeptat na bakalářské obory bioinformatika a matematická lingvistika.

Zajímaly by mě zejména tyto věci:
  • Kde by mě za pět let mohli chtít? Prosím co nejkonkrétněji, příklady firem a institucí. Mzda.
  • Související otázka - co takový bioinformatik dělá? Je to spíše programování, nebo tupá obsluha počítače podle pokynů biologů a chemiků?
  • Není lepší vystudovat čistou informatiku nebo biochemii - není bioinformatika od všeho trochu a dohromady nic? Můžu s tím samostatně dělat vědeckou práci, třeba určovat strukturu neznámých proteinů apod?
  • Jaké školy nabízejí pro tyto obory nejkvalitnější studium - Matfyz, VUT, nebo Masarykova univerzita?

Předem děkuju

VIM editor master

Re:Obory bioinformatika a matematická ligvistika
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2015, 21:31:11 »
Bioinformatika je na FI MU, pokud te to zajima od mala, mas biologii nebo chemii jako konicek, jinak ztrata casu, protoze v tom nebudes dobry jako nadsenec.

Kolemjdoucí

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2015, 21:32:01 »
Prosím.

Co dělá bioinformatik nevím, ale existuje jistá nenulová poptávka po lidech vytvářejících software pro přístroje pro biomedicínu, v rámci jednotek jedinců za rok.
Poptávku po matematických lingvistech jsem ještě neviděl, ale věřím že existuje:
https://www.youtube.com/watch?v=4-F8jlj-Kkg

davkol

« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2015, 22:05:19 »
Bioinformatiku na MUNI neznám. Je taky v ČB (prý velmi dobrá, jako tamní biologie) a v Olomouci (podle studijního plánu a jak znám některé ty předměty, asi docela těžká). Hodí se to taky na různé vizualizace dat apod.

Matematická lingvistika na FI MU je šmrncnutá umělou inteligencí. Hodí se to na zpracování textu, prakticky např. vyhledávače. Podobný obor je na matfyzu.

V obou případech byl řekl, že to je tak náběh na doktorské studium AFAIK.

kolemjdouci

« Odpověď #4 kdy: 02. 02. 2015, 22:11:03 »
A co takhle bioinformatika na VŠCHT? Informatickou část tam garantuje FIT ČVUT.

http://studuj.bioinformatiku.cz/
https://vscht.cz/main/studenti/zajbak/fcht.bak.ci.sp.html

Elektron112

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2015, 22:17:23 »
Bioinformatika je na FI MU, pokud te to zajima od mala, mas biologii nebo chemii jako konicek, jinak ztrata casu, protoze v tom nebudes dobry jako nadsenec.

Tak nevím, chemii jsem vlastně na gymplu moc nedal, byť mám jedničky, občas nějakou dvojku, nebyl bych schopen ze svých znalostí zatím cokoli vyvozovat, nedělám si doma žádné reakce apod. Zase si myslím, že bych se to dokázal doučit a být aspoň průměrným studentem.

Otázkou je, co mým koníčkem je. Ještě jsem přemýšlel o mikroelektronice nebo robotice - občas jsem si něco malého vyrobil podle schématu z netu, ale to už je pár let, stejné je to s programováním. Nejlíp mi jde ve škole matika, ale ta má od nějakého smysluplného uplatnění, zdá se mi, nejdál.

je tu sranda

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2015, 22:27:21 »
No, videl bych to na robotiku s inspiraci v zivych organizmech - ruzny vychytavky pro armadu.  Pokud to tvuj mozek totiz nebere jako volnocasovou zajimavou aktivitu, tak se to sam nedoucis a co vic, sam od sebe se v tom nebudes prilezitostne zdokonalovat dalsich X let - napr. 2x tydne se vecer nudis a bud jdes na 20 minut na facebook nebo v kuchyni michas chemikalie nebo shlidnes video / prectes clanek o robotice? O tom to cele je.

Nerikam "delej, co te bavi" ale ziskej rozhled a z tech veci co te bavi si vyber 1, ve ktere to s nadsenim vypilujes a uzivi te. Jinak zkoncis jako vyhorelej zamestnanec. Kdo chce zapalovat ostatni, musi sam horet.

Elektron112

« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2015, 22:29:28 »
Prosím.

Co dělá bioinformatik nevím, ale existuje jistá nenulová poptávka po lidech vytvářejících software pro přístroje pro biomedicínu, v rámci jednotek jedinců za rok.
Poptávku po matematických lingvistech jsem ještě neviděl, ale věřím že existuje:
https://www.youtube.com/watch?v=4-F8jlj-Kkg

Ta malá poptávka po matematických lingvistech - to znamená, že je lepší naučit se programovací jazyky a nespecializovat se, nebo prostě zrovna matematická lingvistika je nanic?

je tu sranda

« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2015, 22:37:43 »
Poptavka je mala, protoze neni dostatek lidi s napady, jak matematicke lingvisty vyuzit. To je ale chyba lidi bez napadu, ne matematickych lingvistu.  8)

« Odpověď #9 kdy: 02. 02. 2015, 23:33:41 »
Související otázka - co takový bioinformatik dělá? Je to spíše programování, nebo tupá obsluha počítače podle pokynů biologů a chemiků?

Pokud tě zajímá, co takový bioinformatik (či chemoinformatik) u nás může dělat, tak se koukni třeba sem: http://ich.vscht.cz/enbik2014/program/. Ale pozor: Jsou dva druhy bioinformatiků - jedni mají blíže k informatice, druzí zase biologii.

Coli

« Odpověď #10 kdy: 03. 02. 2015, 00:35:21 »
Na MFF je mat. lingvistika poměrně dobře vyučována, ale zaměřuje se až na magisterské studenty a doktorandy. Jinak spadá pod informatiku a člověk tam normálně vystuduje IT se vším všudy (což není na škodu kvůli hledání práce). "Skutečná" mat. lingvistika se učí v rámci UK na FF (ÚTKL), tam je zase už z principu důraz na jazykovědu. Moje rada je jít na MFF studovat informatiku, co nejdříve navázat kontakt s tamními lingvisty a při nejbližší příležitosti vyjet na Erasmus, protože v zahraničí se dle mé zkušenosti učí tento obor o dost lépe (+je to v podstatě zadarmo se stipendiem, člověk si procvičí jazyk, naváže kontakty...). Hodně dobrá pracoviště jsou v Saarbrückenu a Edinburghu. S tím Erasmem trochu předbíhám, ale teprve pobyt v zahraničí člověku otevře oči.

Kolemjdoucí

« Odpověď #11 kdy: 03. 02. 2015, 01:07:01 »
Ta malá poptávka po matematických lingvistech - to znamená, že je lepší naučit se programovací jazyky a nespecializovat se, nebo prostě zrovna matematická lingvistika je nanic?

Podívat se na poptávku o co mají zaměstnavatelé zájem a podle toho se zařídit.

« Odpověď #12 kdy: 03. 02. 2015, 02:17:42 »
proč se hlásíš na takovou volovinu nevíš?? jdi na VŠE  8)

Podívat se na poptávku o co mají zaměstnavatelé zájem a podle toho se zařídit.

já hledám někoho kdo to umí s pythonem javou a html a dobře platím to ti třeba tady mužou potvrdit  8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
8) 8) 8)  hoši víc jak 50% těch smajlů jsou v rámci gender equality příslušníci LGBDSM minority  8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Ivan

« Odpověď #13 kdy: 03. 02. 2015, 09:26:27 »
Pokud jde o lingvistiku, tak se docela rozmaha vytvareni SW, ktery cte pravni textu - zejmena patenty. Pravnici toho uz vygenerovali tolik, ze se v tom sami nejsou schopni orientovat.

A pokud jde o tu druhou specializaci, tak existuje docela velka poptavka po lidech kteri umi prumerne anebo podprumerne programovat, ale umi k tomu jeste neco jinyho - napr. umi hodne dobre pocitat. Bohuzel tyhle lidi chteji hlavne mimo CR.
Programovani uz davno neni vysada programaturu, stejne jako statistika neni vysada matamatiku.

Programovat (nabo jinak pocitat FT) dneska musi umet i kardiochirurgove.

Redo

« Odpověď #14 kdy: 03. 02. 2015, 09:51:48 »
matematická lingvistika hodně souvisí se strojovým učením, aplikace jsou třeba automatický překlad, rozpoznávání řeči, vyhledáváná, data mining, všude tam se používá. Uplatnění ve světě je určitě super - Google, Facebook, Apple, Amazon,
 v Čechách toho asi tolik nebude - určitě Seznam, spinoffy univerzit. Na automatický překladač (ala Google Translate) bych šel studovat na MFF, rozpoznávání řeči VUT Brno, jejich skupina je určitě mezi 5 nejlepšími v Evropě.