Ja jsem Bioinformatiku vystudoval v Nemecku
viz HomepageCpali do nas jakej je to uzasne perspektivni obor a jak se o nas firmy poperou ... ktery firmy prosim ? Kdo bioinformatikou REALNE vydelava penize ? Prosim neplest Bioinformatiku a bioniku a obory ktere opravdu najdou uplatneni ve vyvoji medicinskych zarizeni - na to se lepe hodi technicka informatika a zajimat se o uplatneni v biologii jako vedlejsak.
Bioinformatika je prevazne o primarnim vyzkumu: analyza dat (sequences, patterns), modelovani (biologicke systemy a site, jejich dynamika a regulace). Za cele studium mi nikdo nebyl schopny uccine vysvetlitl prakticky smysl fylogenetickeho badani - vedou se urputne vedecke bitvy, kde se nikdo nestiti pouziti tech nejzaludnejsich technik, ve sporu o to, ktery organismus byl
poslednim spolecnym predchudcem kvetoucich rostlin.

Nejblizsi prakticke uplatneni jsem videl u §D modelovani molekul, jenze ... jsou tady (aspon v Nemecku) mraky vystudovanych biologu, moblekularnich biologu a biochemiku, kteri bez PhD skonci tim, ze uci nekde na skole. Ty chudaci drou po studiu 3-4 roky 10-12 hodin denne v nejake vedecke skupine aby meli posleze kvalitni uplatneni a spousta z nich se nejake zakladni programovani taky nauci. Delal jsem 6 mesicu ve skupine Strukturalni Bioinformatiky a ze bych videl nejake hmatetelne vysledky nasi prace - slo PREDEVSIM o tom udelat paper a publikovat ho, klidne i za cenu jakekoliv myslitelne sodomie.
Prakticky se mi pro uplatneni vic hodi znalosti linuxu, serveru, site JAVA, Python. Zajimam se o technickou informatiku a robotiku, mistama o elektrotechniku ... z tohohle pohledu je fajn ze mam diplom z Bioinformatiky, ale k uplatneni na trhu prace mi to studium moc k nicemu nebylo - az na ten diplom