Myslim si, ze jsi nepochopil rozdil mezi vysokou a stredni skolou.
Stredni skola == byt ucen
Vysoka skola == ucit se, zdokonalovat se
Me to k me skode trvalo taky dele pochopit, nekdy ve druhaku jsem to zacal tusit, ale uplne vytesnit "byt ucen" jsem zvladl az ve ctvrtem rocniku.
Pokud ma skola dobrou teoretickou cast, tak prakticke veci jsi schopny se naucit sam. Proc? Protoze vsechno tak leti, ze nez by se z toho udelal kloudny predmet, tak ubehne par let a pak uz muze byt ta technologiie "zastarala".
Napriklad programovani jsem se ucil v Pascalu a Object Pascalu. Zaklady Javy pak uz bylo jen otazkou 14 dnu a mohl jsem v Jave psat diplomku.
Dal jsem si neco teoretictejsiho, protoze mi pripadalo lepsi si zkusit neco trochu mimo "prakticke" e-cool (pise se rok 2003), ktere pak v praci dozenu behem nekolika mesicu a stejne nevis, kam se dostanes a co budes pouzivat.
Na pohovoru jsem neumel pl/sql. Rekl jsem jim, ze to co delaji neumim, ale ze me to opravdu zajima. Pobavili jsme se o diplomce a do detailu co delaji (Geograficke informacni systemy), protoze me to zajimalo, tak jsem si pro jistotu rekl o trochu mene penez. Protoze to byla seriozni firma, tak se to velmi rychle zmenilo. Pl/sql jsem potreboval prvniho pul roku a naucil jsem se to za par dni (teoreticko-prakticke zaklady SQL92 jsem znal ze skoly), pak uz to byla zase Java.
Pro ostatni studenty, MUFovi to uz asi nepomuze.
Ucit se != byt ucen.
Toto je zaklad, ktery potrebujete k zvladnuti jakekoliv VS a nenadavat pak na ni.
Kez bych si tento vzkaz mohl poslat do prvniho rocniku, hlavne kvuli matematice ...
Jsem v posledním ročníku mag. studia IT. Zrovna mám zkouškové. A jsem pěkně nasranej. Nasranej na to, jak málo dobrých předmětů jsem za celých těch 5 let měl.
Jeden příklad za všechny.
Zrovna se učím Fourierovy transformaci a další věci z image processingu (IP). Pročítám skripta, zkouším googlit. Nemůžu se dopátrat praktického uplatnění Fourierovy transformace. Dal jsem si IP protože mě to baví, používám to i prakticky - prostě jsem se chtěl něco víc dozvědět. Místo toho se dozvídám velký kulový. Na googlu v rozumném krátkém čase nemůžu najít co s tou furierkou, konkrétně s diskrétní furierkou (DF). Na cviku jsme dělali DFT fotky a pak zpětnou DFT. Vyšly matice "Power" a "Phase". Nikdo mi neřekl, co to v tom obraze konkrétně znamená, co z toho plyne. Není to ani ve skriptech. Nikdo není schopnej dát jediný blbý příklad, jak to např. použít k vyfiltrování frekvencí. Nikdo to pořádně nevysvětlí, abych si to alespoň sám mohl odvodit. Jsem znechucenej. Ve skriptech se na x stránkách pomocí vzorců popisuje to, co jsem vyzjistil na wikipedii z jedniného animovaného obrázku. (ale to nestačí)
Pročítám teda skripta. Autor je zřejmě matematik. Takovej ten, co tomu nerozumí přímo, ale rozumí tomu přes nabiflovanou matiku. To je největší zlo. Takovej člověk to pak neumí polopaticky NORMÁLNĚ vysvětlt, místo toho sází jeden vzorec za druhým a upravuje. Čtu půl hodiny 3 odstavce textu propletené matematickými vzorci, aby mi poté docvaklo, jakou PÍ*OVINU, kterou by normální člověk napsal ve dvou větách, mi tím vším vlastně chce sdělit.
Jsem naštvanej. VÍM na 100%, jako u všech těchto věcí, že rozumnej inteligentní člověk by to popsal stručně a jasně na 1 A4. Na co ta škola do háje je, když tam nejsou schopni udělat předměty, které něco UČÍ? Proč musím nad něčím strávit 2h hledáním, místo 10min nad dobrým výkladem? K čemu to potom je?
Mohl bych pokračovat dál a dál, ale jedním slovem je to prostě: MARNOST.