Deník nasraného studenta

stud

Re:Deník nasraného studenta
« Odpověď #45 kdy: 02. 02. 2015, 09:38:23 »
Pokud si vystačíš se základkou, tak není problém u nich. Při prodávání párků prostě víc využít ani nejde :D

Kolemjdoucí

« Odpověď #46 kdy: 02. 02. 2015, 09:59:56 »
Mohl bych pokračovat dál a dál, ale jedním slovem je to prostě: MARNOST.

To se tady řeší pořád dokola a pořád se nic nezměnilo:
Na VŠ IT se chodí kvůli mastnému papíru s razítkem a vše co budeš potřebovat v praxi se musíš naučit sám ve svém volném čase.

FFT je matematický postup jak u neznámého signálu zjistit frekvence a amplitudy sinusovek ze kterých se signál složený.
FFT bylo vynalezeno za účelem hledání zdroje rušení na zarušených přenosových trasách.

karel

« Odpověď #47 kdy: 02. 02. 2015, 10:13:52 »
Dalsim velkym problemem ceskych skol je to ze to studuji lidi co by se jeste pred 10 lety na ty skoly ani nedostaly. Ale prachy jsou prachy a stat plati za skalp.

Není problém v tom, že se dostanou, ale že ji dodělají.

To je jeste vetsi problem, ale to ze studuji neco na co nemaji je jen plytvani a nejde jen o penize jejich rodicu, ale nas vsech co plati dane.

No jo ale musime plnit normi, eu rekla 30% postgradulne vzdelanych lidi tak se plni at to stoji co to stoji.

peterTT

« Odpověď #48 kdy: 02. 02. 2015, 10:58:06 »
Pre IT staci podla mna Bc. Na dobrej skole. Trebars FIT VUT, je prakticky zamerana na bakalarovi. Je zbytocne ist na magistra. Proste je to o nicom. ja som prestupil na FI MU ale na obor SSME a stoji to za ko*ot. Flakarina, ze az sa hanbim co studujem. mam polroka do ukoncenia, ale jako vobec sa mi nechce navstevovat nejake prapodivne cvika, a pisat este bakalarku,

Ivan

« Odpověď #49 kdy: 02. 02. 2015, 11:00:50 »
Nedavno jsem na narazil na tytrubce na nejaky videa s Knuthem a dost jsem se divil. Na MFF nam porad opakovali, ze priklad NENI dukaz a to tak silne, ze se tema prikladama skoro opovrhovalo. Matika se vyucovala tak nejak po "Jarnikovsku".

No a jak  jsem koukal na predsnasku D. Knuth-em, ve ktere vysvetloval proc se tak casto objevuhodnoty do je v kombinatorice cislo Pi (i kdyz to neni goniometrie). A on v te prednasce, ktera byla dost abstraktni porad kreslil nejaky obrazky a u kazdyho obrazku dosadil hodnoty do vzorecky. (No jako pro blby). A tom videu byla plna poslucharna lidi z MIT a D. Knuth tam v pohode napise na tabuli "3+2=5" aby to bylo uplne vsem jasny.

Zdenek Henek

« Odpověď #50 kdy: 02. 02. 2015, 11:05:40 »
Myslim si, ze jsi nepochopil rozdil mezi vysokou a stredni skolou.

Stredni skola == byt ucen
Vysoka skola == ucit se, zdokonalovat se

Me to k me skode trvalo taky dele pochopit, nekdy ve druhaku jsem to zacal tusit, ale uplne vytesnit "byt ucen" jsem zvladl az ve ctvrtem rocniku.

Pokud ma skola dobrou teoretickou cast, tak prakticke veci jsi schopny se naucit sam. Proc? Protoze vsechno tak leti, ze nez by se z toho udelal kloudny predmet, tak ubehne par let a pak uz muze byt ta technologiie "zastarala".

Napriklad programovani jsem se ucil v Pascalu a Object Pascalu. Zaklady Javy pak uz bylo jen otazkou 14 dnu a mohl jsem v Jave psat diplomku.
Dal jsem si neco teoretictejsiho, protoze mi pripadalo lepsi si zkusit neco trochu mimo "prakticke" e-cool (pise se rok 2003), ktere pak v praci dozenu behem nekolika mesicu a stejne nevis, kam se dostanes a co budes pouzivat.

Na pohovoru jsem neumel pl/sql. Rekl jsem jim, ze to co delaji neumim, ale ze me to opravdu zajima. Pobavili jsme se o diplomce a do detailu co delaji (Geograficke informacni systemy), protoze me to zajimalo, tak jsem si pro jistotu rekl o trochu mene penez. Protoze to byla seriozni firma, tak se to velmi rychle zmenilo. Pl/sql jsem potreboval prvniho pul roku a naucil jsem se to za par dni (teoreticko-prakticke zaklady SQL92 jsem znal ze skoly), pak uz to byla zase Java.

Pro ostatni studenty, MUFovi to uz asi nepomuze.

Ucit se != byt ucen.

Toto je zaklad, ktery potrebujete k zvladnuti jakekoliv VS a nenadavat pak na ni.
Kez bych si tento vzkaz mohl poslat do prvniho rocniku, hlavne kvuli matematice ...

Jsem v posledním ročníku mag. studia IT. Zrovna mám zkouškové. A jsem pěkně nasranej. Nasranej na to, jak málo dobrých předmětů jsem za celých těch 5 let měl.

Jeden příklad za všechny.

Zrovna se učím Fourierovy transformaci a další věci z image processingu (IP). Pročítám skripta, zkouším googlit. Nemůžu se dopátrat praktického uplatnění Fourierovy transformace. Dal jsem si IP protože mě to baví, používám to i prakticky - prostě jsem se chtěl něco víc dozvědět. Místo toho se dozvídám velký kulový. Na googlu v rozumném krátkém čase nemůžu najít co s tou furierkou, konkrétně s diskrétní furierkou (DF). Na cviku jsme dělali DFT fotky a pak zpětnou DFT. Vyšly matice "Power" a "Phase". Nikdo mi neřekl, co to v tom obraze konkrétně znamená, co z toho plyne. Není to ani ve skriptech. Nikdo není schopnej dát jediný blbý příklad, jak to např. použít k vyfiltrování frekvencí. Nikdo to pořádně nevysvětlí, abych si to alespoň sám mohl odvodit. Jsem znechucenej. Ve skriptech se na x stránkách pomocí vzorců popisuje to, co jsem vyzjistil na wikipedii z jedniného animovaného obrázku. (ale to nestačí)

Pročítám teda skripta. Autor je zřejmě matematik. Takovej ten, co tomu nerozumí přímo, ale rozumí tomu přes nabiflovanou matiku. To je největší zlo. Takovej člověk to pak neumí polopaticky NORMÁLNĚ vysvětlt, místo toho sází jeden vzorec za druhým a upravuje. Čtu půl hodiny 3 odstavce textu propletené matematickými vzorci, aby mi poté docvaklo, jakou PÍ*OVINU, kterou by normální člověk napsal ve dvou větách, mi tím vším vlastně chce sdělit.

Jsem naštvanej. VÍM na 100%, jako u všech těchto věcí, že rozumnej inteligentní člověk by to popsal stručně a jasně na 1 A4. Na co ta škola do háje je, když tam nejsou schopni udělat předměty, které něco UČÍ? Proč musím nad něčím strávit 2h hledáním, místo 10min nad dobrým výkladem? K čemu to potom je?

Mohl bych pokračovat dál a dál, ale jedním slovem je to prostě: MARNOST.

peterTT

« Odpověď #51 kdy: 02. 02. 2015, 11:10:21 »
No jo, vzdy sa najdu taky, co vravia, ze VS uci mysliet. Do urcitej miery. To ze vies teoriu, nerobi z teba, ze sa uplatnis rychlo v praxi a budes vediet riesit veci prakticky. Poznam cloveka, co uci na VS strojarinu, vie teoriu zvarania, ale veeeeeeeeelmi silno pochybujem, ze by nieco zvaril. Skor by podpalil sam seba :D
Takze asi tolko k prispevku Zdenku Henka...

« Odpověď #52 kdy: 02. 02. 2015, 11:28:13 »

Ich

« Odpověď #53 kdy: 02. 02. 2015, 11:31:39 »
Dalsim velkym problemem ceskych skol je to ze to studuji lidi co by se jeste pred 10 lety na ty skoly ani nedostaly. Ale prachy jsou prachy a stat plati za skalp.

Tohle je největší problém zdejších VŠ. Není nic horšího, než učit blba.

Oldrich

« Odpověď #54 kdy: 02. 02. 2015, 11:56:17 »
Pak sou tu americke soukrome vysoke skoly tam i neco nauci, protoze na to maj prachy.

Toto nelze pausalne rici. Cetl jsem rozhovor s nejakym nemeckym sociologem, ktery vykladal, ze delali vyzkum, jestli jsou ti absolventi tech soukomych skol skutecne o tolik lepsi. A vysledkem bylo, ze tak tomu neni. Ta obrovska financni investice se vyplati spise kvuli tem kontaktum do budoucnosti.

Tohle je ale systemova vlastnost stavajiciho spolecenskeho zrizeni. To je treba mit vzdy na mysli, kdyz se vyndavaji na Vaclavskem namesti klice z kapsy.

Kolemjdoucí

« Odpověď #55 kdy: 02. 02. 2015, 12:27:59 »
Myslim si, ze jsi nepochopil rozdil mezi vysokou a stredni skolou.

SŠ, VŠ Bc., Ing., Mgr. je společně příprava na budoucí povolání.

Zaklady Javy pak uz bylo jen otazkou 14 dnu
Pl/sql jsem (...) naucil jsem se to za par dni

Za 14 dní se možná seznámíš se syntaxí. Naučit se Javu trvá ošlehanému programátorovi minimálně půl roku, začátečníkovi dlouhé roky. SQL dtto čtvrt roku.

matfyzak

« Odpověď #56 kdy: 02. 02. 2015, 12:34:26 »
Nedavno jsem na narazil na tytrubce na nejaky videa s Knuthem a dost jsem se divil. Na MFF nam porad opakovali, ze priklad NENI dukaz a to tak silne, ze se tema prikladama skoro opovrhovalo.
Profesori z MFF nebyli prilis dobri ve cteni myslenek. Stacilo se zeptat na priklad a priklad byl predveden.

I kdyz jednou tak, ze profesor opisoval neco, co plati pro vsechny x z nejake mnoziny. Pak se nekdo zeptal na konkretni priklad a profesor rekl "tak, zvolme si nejake konkretni x, napriklad a". A zopakoval to cele pro a; to cele vcetne zakonu, proc s tim neco plati. Nastesti se to povedlo jenom jednou  ;D.

No jo, vzdy sa najdu taky, co vravia, ze VS uci mysliet. Do urcitej miery. To ze vies teoriu, nerobi z teba, ze sa uplatnis rychlo v praxi a budes vediet riesit veci prakticky. Poznam cloveka, co uci na VS strojarinu, vie teoriu zvarania, ale veeeeeeeeelmi silno pochybujem, ze by nieco zvaril. Skor by podpalil sam seba :D
Takze asi tolko k prispevku Zdenku Henka...
Teorie da hlubsi vhled. Takove to domaci svareni elektrodou zvladne po nekolika pokusech kde-kdo, i inzenyr.
Teorie pravdepodobne pomuze zvolit metodu a vsechno kolem, aby mohl o vysledku rici neco vice. Uz to neni "elektroda, kterou ponoukl prodejce" (zustala mu), "proud, se kterym to jde nejlepe" atd.
Svareni jsem nestudoval, odpustte nepresnosti.

peterTT

« Odpověď #57 kdy: 02. 02. 2015, 12:36:26 »
Za 14 dní se možná seznámíš se syntaxí. Naučit se Javu trvá ošlehanému programátorovi minimálně půl roku, začátečníkovi dlouhé roky. SQL dtto čtvrt roku.

Mozno sa ucil paralelne a bral 2 stranky naraz v knizke :D

peterTT

« Odpověď #58 kdy: 02. 02. 2015, 12:39:40 »
Teorie da hlubsi vhled. Takove to domaci svareni elektrodou zvladne po nekolika pokusech kde-kdo, i inzenyr.
Teorie pravdepodobne pomuze zvolit metodu a vsechno kolem, aby mohl o vysledku rici neco vice. Uz to neni "elektroda, kterou ponoukl prodejce" (zustala mu), "proud, se kterym to jde nejlepe" atd.
Svareni jsem nestudoval, odpustte nepresnosti.

No myslim, ze ostrielany zvarac vie, co ma pouzit, ci autogen, elektrodu, CO atd. a nemusi mat znalosti. jako k comu su mi znalosti, ked to prakticky neuplatnim, pretoze inzinier sa bude vyvysovat a zvarat nepojde (je to pod jeho uroven), a aj keby, aj to zrejme zvari nahovno a nic to nevydrzi :)

lord z

« Odpověď #59 kdy: 02. 02. 2015, 12:47:46 »

Zajimalo by me co si predstavujes pod "naucit se javu". Syntaxe je zvladnutelna za jedno odpoledne. Zazit si veci z knihovny muze trvat toho pul roku, ale zase kdyz mas pristup k internetu tak snadno muzes programovat i bez toho, jenom ti to bude trvat trochu dyl...

A zajimalo by me co se na SQL chces ucit ctvrt roku...