Kdo umí C, je dobrej a inteligentní programátor.
Kdo umí javu, je většinou břídil.
Je třeba dodat, že java programátorů oproti C programátorům je v poslední době více
(Cčko se už skoro bohužel neučí) a že existuje i dobrej Java programátor.
Co z toho plyne? IMHO nikoli: "neučte se javu, udělá z vás blbce", ale "javu se naučí i blbec". IMHO je to spíš argument proto, aby se začlo s Javou :-)
Ako kto to berie takto, tak Java pre neho jeden s najlepsich jazykov (ja osobne by som ho nezamestnal, no kopec firiem ano). Verim, ze ide o to, ako to clovek berie. Ja osobne od mojich styroch rokov, kde som prvy krat videl PMD, chcem byt programator. Lebo ma bavi mysliet a chcem vediet principy, ako funguje PC atd. Nechcem programovat zfleku magicke veci, ale chcem rozumiet principom a potom podla toho, co treba. Mne osobne pride krajsie programovat nejake API, lebo nad API bezi uz nieco ine, co je obmedzene tym API, teda musi byt API vyoptimalizovane a mam zmysel tam uvazovat prirodzene. Prirodzene je pre mna, aj usetrit jeden bite ak mam k dispozicii 512B a dost. Mne na tej nizsiej urovni pride myslenie prirodzenejsie. Zas bavi ma aj pisat specifikacie a robit OOP navrh, ale uz podstatne menej to vsetko kodit, pride mi to taka rutinna praca. Ale to su veci specificke pre mna ale viem, ze nie som takto zmyslajuci sam.
Nekdo zacinal s C a nelutuje toho a ver, ze takych ludi je velmi vela ako on. Plus ma podla mna pravdu v tom, ze by na uvod mohlo byt nieco prakticke. Ked chce clovek zistit, ci by bavilo algoritmicky uvazovat atd, ako vhodna volba je napr. Python (pascal je nepouzitelny a clovek sa s nim a jeho strasnou syntaxou uz nestretne) Odstieni co najviac od vsetkych technickych veci, co najviac sa zamera na logiku programu, teda jeho ucenie by malo ist pomerne rychlo a v praxi sa naozaj vyuziva, lebo sa v nom daju rychlo robit nie uplne trivialne veci. Plus je na druhe spustenie celkom rychly, ked uz je .pyc. Preto je taky hybrid medzi imperativnych a skriptovacim jazykom... Bruce Eckel casto pise az na Python...
Potom by nebolo na skodu napriklad C, ktore je podstatne jednoduchsie ako C++ a ukazuje veci, ako su. Z toho principialneho hladiska. Ale okrem C by nebol na skodu ani Erlang a podobne jazyky. Sice uz velmi nebude zapasit s algorimizaciou (tu by mal mal zvadnutu s Pythonu) ale s implementaciou. Co pri pride fajn, lebo si bude isty, ze je chyba s implementaciu a nie v logike programu (ako by si mohol mysliet, keby s tym zacinal rovno).
Ono da sa pokracovat aj zacat s C++, ale bez kvalitnej knihy to bude znacne kontraproduktivne.
Potom moze byt aj kludne Java a bude velmi schopny programator v Jave a mu to pojde rychlo.
Univerzalna odpoved nie je, malo by to byt silno podmieneme tym, o co zaciatocnikovi ide. Ked chce programovat webove stranky, tak PHP a uplne zbytocne mu je tlacit do hlavy nejaku Javu ci C. Na druhej strane, Python tlacit do hlavy nemusi byt na skodu nikdy (posednu vetu som len tak tresol, lebo fakt ma nepride zbytocne s nim zacinat, nenapada ma rychlo preco...)...
Ked chce programovanim co najskor zarabat a ide mu iba o to, nech sa paci, kludne Java, C# a ine masy...
Ked chce rovno programovat nejake hry, tak Game Maker je priam idealna vec pre neho...
Mozno tu boli tendencie hladat univezalnu odpoved, ale myslim si, ze odpoved je silno podmienena tym, co dany clovek chce...