Jaký jazyk zvolit pro začátečníka

iwtu

Re: Jaký jazyk zvolit pro začátečníka
« Odpověď #120 kdy: 28. 11. 2010, 15:52:32 »
@Jakub ja som obycajny priemerny student matfyzu :-) Poznam ludi, co programuju v google, vyhravaju medzinarodne informaticke olympiady, dokonca aj pre vymyslaju ulohy atd. Naozaj si myslim, ze poznam hodne kvalitne dobrych ludi, ktorym nesiaham ani po paty :-)

Ti ludia maju par veci spolocnych. Jednak sa prestali uz zaujimat o podobne diskusie. Casto krat maju skusenosti viac ako 15 rokov a ich ocenenia si davaju doma pod koberec...

Dalej dnes je Java/C# najvacsi boom. Preto pocet programatorov rapidne stupol, ale pocet dobrych sa nejako nemeni. Ano, v globalne vrami statu zarabaju ti ludia nadpiemerne. Ale oproti programatorovi C,C++, Erlang, Assembler v banke je to stale smiesna suma... Jednoducho preto, ze ti ludia su naozaj dobri a je ich malo. Javistov/C#istov je daleko viac, i ked stale asi nimi nie je nasyteni trh...

Dalsie pozorovanie je, ze zacinaju silno do popredia prenikat webove aplikacie. Ono ich vyhoda, ze staci updatovat iba raz na jednom mieste + nemusis riesit rozne OS je pomerne silna..

P.S. Ti spickovi ludia, ktorych poznam, ak uz nahodou aj na nejakom fore su, tak maju profil a maju svoje meno aj priezvisko. Vies, nejaky Ivan si aj o sebe a ocividne aj programovani moze tvrdit hocico...

Ja som registrovany na abclinuxu, kde mam aj nejaky blog atd... a zasa viem, ze som priemerny student (bol som tu uz aj odhaleny :-P), teda moj nazor okrem tych myslienok v nom nema ziadnu vahu. Mozno keby sme sa bavili o matfyze, tak by nejaku mal, kedze tam studujem ale inac ma hodnotu iba holych slov a myslienok...

Len som Ti chcel povedat, ze never kazdemu, kto nema ani meno/priezvisko a o sebe tvrdi, ze ma 15 rokov skusenosti a niekolko oceneni. Tie ocenenia tiez vyzneju casto na myknutie ramenami... Najviac sa asi pocita to, za cim realne stoji, co spravil. Teda nie, mam 15 rokov skusenosti ale spravil som to a to... Skor na Slovensku mame takych ludi, co o sebe tvrdia, ze maju n rokov skusenosti a dokopy za tie roky nic nespravili... Ale potom uz treba davat pozor na prehnanu uctu :-)

Ivan

« Odpověď #121 kdy: 29. 11. 2010, 09:35:19 »
No jednou bych se tím i rád živil. Ovšem netrvám na tom.

IMHO je dulezite si rozmyslet, zda se tim chces zivit nebo ne. Programovani je jako umeni. Bud mas talent a budes spicka, nebo to delas protoze musis a budes bezny znudeny prumer, ktery si odkrouti svych osm hodin a jde domu. Ja tvrdim, ze clovek, ktereho to nebavi, by to nemel delat. Bohuzel dnes mnoho mladych lidi mysli jen na to, ze v IT jsou velke penize. Ale to uz neni pravda. Z IT se stava klasicka delnicka profese a i jejich prijem se zacina normalizovat. Boom IT je uz davno pryc. Navic IT ma proti jinym profesim jeste jednu zasadni nevyhodu a tou je to, ze staci jedna firma na jeden svet aby dodala vsem svuj produkt, takze na SW odvetvi ma globalizace nejradikalnejsi vliv. Neprodavam hmotu, nas produkt si muze stahnout kdokoliv. Budoucnost v IT je proto znacne nejista a bude patrit pouze spickam.

Game maker znám a zdá se mi, že hry v něm zabírají hrozně moc místa na disku a berou si velmi mnoho paměti.

Velikost dat v dnesni dobe 25+ GB Blu Ray disku a 2+ TB HDD, jiz opravdu NEMA smysl resit. Velikost jiz opravdu nikdo neresi, zapomen na to. Zbytecna brzda, naprosto nezajimavy parametr.

Velmi uvažuji, že začnu s C pak přejdu na C++ či C# , podívám se také na Javu a ASP, na tu Javu bych se rád pozdějí zaměřil. Ale nechci vynechat C.
Navíc chci psát kod správně a srozumitelně, tak abych ho za pár let pochopil, kdybych se k němu vrátil.

Kdybyste byl někdo tak hodný a řekl mi jestli a popřípadě kde jste studovali. Také co.

Studium nerozhoduje o tom, zda budes v praci uspesny nebo ne!
Titul Ti ovsem otevre vice dveri a ulehci Ti nastup, takze je dobre ho mit. Prilis nezalezi na tom jaky titul. Klienty to nezajima vubec a zamestnavatele zajima praxe a znalosti vic nez titul.

Ovsem chces-li pusobit na technickych postech, tak je samozrejme lepsi mit technickou skolu. ;-)

Ja osobne, po zkusenostech ktere mam, absolutne nehledim na VS, kterou uchazec ma, ale hledim na to, zda je jeho stredni, nebo VS technicka. A jak uz jsem zminil, kdyby prisel na pohovor clovek se zakladni skolou a predvedl mi, ze ma za sebou nejaky dobry produkt a ze to umi, tak ho vemu taky. To co me vydelava penize je produktivita a ne tituly.

Ivan

« Odpověď #122 kdy: 29. 11. 2010, 09:41:46 »
Velmi uvažuji, že začnu s C pak přejdu na C++ či C# , podívám se také na Javu a ASP, na tu Javu bych se rád pozdějí zaměřil. Ale nechci vynechat C.
Navíc chci psát kod správně a srozumitelně, tak abych ho za pár let pochopil, kdybych se k němu vrátil.

Jeste tohle jsem zapomel.... Svym programovanim se budes ucit a vyvijet a kdyz se vratis ke kodu, ktery jsi delal pred 3 roky, tak vzdy budes koukat, jak jsi mohl napsat takovy paskvil. Takze to moc neres, aspon ne ze zacatku. Po 10 letech programovani budes mit jiste nejake navyky, ale ze zacatku to bude turbolence. Navic kdyz delas spravny OOP vyvoj v modernim jazyku, ke staremu kodu se prilis casto nepotrebujes vracet.

A hlavne si vyber jazyk a ten se uc poradne. Kdyz mi nekdo do zivotopisu napise, ze umi 6 jazyku, tak ten zivotpis okamzite hazim do kose, protoze je jasny, ze neumi poradne ani jeden. To proste v dnesni turbolentni dobe neni mozne umet vic nez 2 jazyky poradne. Navic uvadet znalost jazyku, se kterymi si naposledy pracoval 5 let zpatky taky nema smysl. Jednak je ten jazyk uz uplne nekde jinde a jednak si ho uz stejne nemuzes efektivne pamatovat.

Ivan

« Odpověď #123 kdy: 29. 11. 2010, 09:48:21 »
Len som Ti chcel povedat, ze never kazdemu, kto nema ani meno/priezvisko a o sebe tvrdi, ze ma ...

To je u vas na slovensku nejaka nabozenska specialita "vodu kazat a vino pit"? Nebo je snad tve jmeno a pijmeni "iwtu iwtu"?

Ja jsem sve argumenty uvedl a myslim, ze i logicky zduvodnil, takze kazdy si muze udelat obrazek o tom, zda zkusenosti mam nebo ne i bez toho, abych se tady predstavoval vic nez jsem to udelal. Jako spravny ajtak Jsem totiz paranoik...

Moji IT kolegove se titoz zivi sledovanim lidi na netu a vytvarenim jejich pohybu.

Jakub Vaněk

« Odpověď #124 kdy: 04. 12. 2010, 23:50:03 »
No když jsem to tak prošel, zjistil jsem že podle mnohých je nejlepší začít tak a tak. Nakonec to vidím stejně tak, že prostě začnu v jazyce který mě bude ze začátku vyhovovat nejvíce, bude mít pro mě smysluplnou syntaxi. Ze začátku stejně nebudu psát kódy o délce xy řádků. Takže nejdůležitější pro mě bude pochopení správného fungování toho a onoho a jeho správné užití ve správnou chvíli. Jednoduše se učit, se učit, se učit. A hlavně zkoušet.
Chci poděkovat všem kdo přispěli do diskuze, víc hlav víc ví, aspoň se to říká.
Moc děkuju.

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #125 kdy: 06. 12. 2010, 09:27:12 »
Jazyk pro začátečníka (chápe ho i můj 5 letý syn)  ;D

http://www.superhry.cz/games/1734

sad

« Odpověď #126 kdy: 06. 12. 2010, 12:30:08 »
Jedině Céčko.

branchman2

« Odpověď #127 kdy: 06. 12. 2010, 16:21:46 »
IMHO je na naucenie pre uplneho zaciatocnika najlepsi Pascal (v tomto suhlasim s Martinom Maresom, ktory to dobre rozobral na svojich strankach http://mj.ucw.cz/papers/proglang.html).

korCZis

« Odpověď #128 kdy: 09. 12. 2010, 17:32:21 »
Rozpoutejme poradny flame!

• Python
  • Ruby
  • Smalltalk
  • Ada
  • Eiffel
  • Erlang
  • Clojure
  • Cobol
  • Fortran
  • R

Frank

« Odpověď #129 kdy: 09. 12. 2010, 20:19:02 »
Osobne bych doporucoval Ruby. Kdybych nezacinal na PHP, urcite bych do nej sel (ted uz se bude dost tezko presedlavat).

sad

« Odpověď #130 kdy: 09. 12. 2010, 20:40:56 »
Co všichni máte proti Céčku? Já bych řekl, že znalost C je základ. Navíc, dost jazyků z něho vychází. Ano, C je těžký jazyk pro začátečníka, ale programování samo sobě je těžké. Já  se také teprve učím programovat, pravděpodobně se tím živit nebudu. Mám to spíše jako koníček. Ale programování beru jako záležitost na celý život. Vtipné je, že i když se člověk učí C, C++, stromy, grafy, dva, tři roky, tak stejně nenapíše nic zajímavého. Ale jen nějaké nudné prográmky pro příkazovou řádku. Takže se člověk musí naučit různé knihovny, jako třeba ncurses, gtk, qt, sdl, opengl, socket atd. Programování je prostě velice zapeklitý svazek na celý život. Tak tahle já vidím programování, a to jsem ještě nic velkého nenapsal, ha ha, ale už mám pár nápadů. 

eronlines

« Odpověď #131 kdy: 10. 12. 2010, 01:45:21 »
Programování je pro mě hobby, nicméně když do něčeho investuju čas, chtěl bych aby mě to mohlo v budoucnu živit...
Mohl by mi někdo zkušenej poskytnout názor, jakýmu jazyku se vyplatí věnovat?

Prošel jsem základama assembleru, 1díl herouta v C, okrajový nahlídnutí do Javy a Pascalu, aplikace do 1000 řádků v C#(ADO.NET, win. forms) a teď jeden nepatrně rozsáhlejší projekt v PHP ...; C-like syntaxe mi vyhovuje, s OOP to pokud možno nepřehánět, efektivita programu je důležitá, ale rychlost vývoje zrovna tak. Java mi přišla vysloveně neintuitivní. Láká a děsí mě zároveň C++. Co se finančního prospěchu týče, více kšeftů mají vývojáři webových aplikací Zajímalo by mě srovnání PHP, Pythonu a (úchylně objektovýho ;)) Ruby.

« Odpověď #132 kdy: 10. 12. 2010, 03:10:30 »
Co se finančního prospěchu týče, více kšeftů mají vývojáři webových aplikací Zajímalo by mě srovnání PHP, Pythonu a (úchylně objektovýho ;)) Ruby.
Pokud ti jde o hodně kšeftů, tak rozhodně PHP. Ostatní nejsou tak častý, na druhou stranu líp placený.
BTW, styl Javy a PHP mi silně vyhovuje, Ruby má dost zvláštní syntax a třeba já si na ni prostě nezvyknul. Každopádně, pokud se tím budeš chtít živit a brát to vážně, počítej s OOP a věcmi jako MVC frameworky.

marwyn

« Odpověď #133 kdy: 17. 05. 2011, 11:28:52 »
Jediná správná volba pro začátečníka je assembler.

Black3r

« Odpověď #134 kdy: 19. 05. 2011, 22:32:08 »
Podľa mňa najlepšie je začať sa učiť ten jazyk, ktorý budeš v budúcnosti najviac potrebovať. Pokiaľ vieš, že chceš ísť na vysokú školu tak podľa mňa najlepšie je zvoliť c-čko, lebo na vysokých školách už o pár rokov ani nebudú žiaci vedieť čo je pascal ale zato väčšina z nich bude c-čko dokonale ovládať (pred pár rokmi sa na stredných školách masovo začalo učiť c-čko) a keď budeš potrebovať s dačím pomôcť nebudeš musieť chodiť ďaleko.. a zvyšné jazyky ťa výška naučí :)..

Pokiaľ chceš ísť robiť web, tak sa začni učiť rovno php, pokiaľ chceš ísť robiť aplikácie pre windows tak rovno C#, pokiaľ multiplatform aplikácie rovno java, pokiaľ linux aplikácie rovno c/c++, atď.

Podľa mňa je blbosť učiť sa viac jazykov / prechádzať z jazyku na jazyk atď, lebo sa to dosť pletie.. napr. my sa v škole (gymnázium) učíme pascal, doma sa učim programovať v C++ (chcem ísť na matfyz študovať info :)) (základy OOP už mám za sebou, teraz sa učím SDL a OpenGL), a nehorázne sa mi to pletie, ešte si neviem predstaviť čo budem robiť keď náhodou budem potrebovať dačo spraviť v niečom inom :)