Nehoruji primo pro OOP, jen jsem chtel ukazat, ze v OOP jazyku clovek muze programovat, aniz by zpocatku musel znat tu furu netrivialnich konceptu (mimochodem, objekty = data + metody a posilani zprav, coz jsou skutecne asi jedine podstatne koncepty OOP, prijdou pomerne intuitivni). Vas "algoritmizujici" priklad na zrcadlovy obraz cisla by ve smalltalku doslovne vypadal takto:
| cislo obraz |
cislo := 12345.
obraz := 0.
[cislo > 0] whileTrue: [
obraz := obraz * 10 + (cislo \\ 10)).
cislo := cislo // 10.
].
obraz.
Pekny post, s ktorym v podstate suhlasim

. Pravdepodobne som slabo podotkol, OOP som myslel skor Java/C# stylom. Smalltalk osobne nepoznam (neviem, ci bude mat niekedy prilezitost, ale rad by som) ale pocul som, ze aj mal take tendecie pri navrhu byt prijemny pre novacika. Nemam nic ani proti Lisp (ale radsej uz Scheme, aby sa clovek neuzatvorkoval k smrti

ani Haskellu (osobne sa mi velmi paci) a Python som na zaciatok navrhoval sam

Ono ja poznam OOP iba Delphi, C++ a Java a Smalltalk sa tvari trochu inac

A stale si myslim, ze zacinat OOP v Delphi, C++, Java nie je najprijemensie pre zaciatonika

Osobne citim ako hriech spachany na na mne, ked som zacinal s Pascalom (lebo nikto mi nepoveda o nicom inom) a neskor s vlastnej iniciativy C. Ovela rasej by som zacinal Smalltalk, Lisp alebo Python.
Na druhej strane nemusite prehanat, nikto v C novacika nebude zatazovat niecim ako
void *(*strcpies[3])(void *, char *)

. Osobne si myslim, ze sa chce clovek clovek venovat profesionalne programovaniu, mal by par hodin venovat aj C...
Ale aj dost zavisi, po com clovek tuzi. Ti chce programovat systemove veci, tak taki novacikova maju C doslova radost (a to je to najlepsie, mat radost) a poznam vela ludi, co zacinali s C a su tomu velmi radi (osobne radsej C ako Pascal). Ked si chce niekto robit utilitky pre Windows, tak asi by som mu odporucal Visual Basic (alebo SmallBasic podla veku, ale ze vraj SmallBasic je vhodny aj na 8 rocne deti).
Ten, kto ma niekto furu napadov a chce si programovat hry, Game Maker je tiez velmi pekna volba. Neskor sa moze ucit jazyk GM a este neskor GML.
Chce niekto robit hry pre web, flash ma pekny ActionScript...
Ked chce robit niekto web, tak hold, ostava mu PHP atd... Ale to vobec nevadi, ak bude mat z toho radost.
Myslim, ze novacik by mam mat z toho najma radost.
Dakujem :-)
ondra.novacisko: Uz by mi prislo trochu trapne, vraviet kazdemu druhemu ze neumi C++, neumi OOP atd... Uz to ani nemusite pisat, myslim, ze uz si aj taky kazdy predstavi ako prvu vetu vo Vasom poste.