Cavte
Mam disk WD blue s vadnymi sektormi. Na disku som spustil 2 krat badblocks -w, vadne sektory mi zapisal do suboru. Bolo to davno, subor som omylom vymazal. Ked dnes spustim badblocks, vadne sektory sa na nom stale nachadzaju. Neviem ci su to tie iste ako predtym, nemam moznost to porovnat. Badblocks disk neopravil, ocakaval som ze pokusom o zapis do vadneho sektoru sa automaticky realokuje.
V smart mam reallocated sector count 106, current pending sector count 8. Badblocks standardne ukazuje ovela viac chybnych sektorov ako 8, desiatky. Vysvetlujem si to tak, ze zapisat do sektoru bolo mozne, precitat ho uz nie. K realokacii dochadza len pri chybnom zapise.
Badblocks som spustil znovu, tentokrat si subor so sektormi ponecham. Este stale to bezi.
Chcem sa spytat. Bolo by mozne cakajuce sektory realokovat manualne? Viem ze je to zalezitost kontroleru disku, ale myslim tym opakovany zapis nejakeho vzoru na konkretny sektor napr. pomocou nastroja dd.
Disk ma sektory o velkosti 512B.
Nasiel som prikaz
dd if=/dev/zero of=/dev/hda3 bs=4096 count=1 seek=2269012
sync
Tento prikaz je pre disky s 4KB sektormi, seek oznacuje pociatocny sektor na ktory sa bude zapisovat a count pocet sektorov od seek.
V mojom pripade by to bolo
dd if=/dev/zero of=/dev/sda1 bs=512 count=1 seek=XXXXXX
sync
Vie mi niekto poradit ako by som to zautomatizoval tak, aby cisla sektorov boli citane zo suboru a bolo mozne urcit pocet opakovani?
Vie niekto ako by som zmenil vzor zapisu? Pretoze zero oznacuje, ze na sektor budu zapisane same nuly. Rad by som si zvolil vzor napr 0101 alebo 1010.
Rad by som po zapise na konkretny sektor tento sektor skusil aj precitat a ulozit do suboru, precitat, porovnat. Ako na to?
Disk som premazaval pomocou WD lifeguard, skusal som aj chkdsk /R, ktory by mal prehodnotit spatne sektory a nepomohlo to. Chyby su vo forme zhluku niekde na konci disku, takze ked sa mi nepodari disk opravit, partition spravim tak, aby nezasahovala do spatnych blokov. Viem ze disk uz nemozem povazovat za spolahlivy, budem ho pouzivat len na nedolezite data ako serialy a filmy.