Manuální realokace vadných sektorů

Manuální realokace vadných sektorů
« kdy: 09. 01. 2015, 13:20:43 »
Cavte
Mam disk WD blue s vadnymi sektormi. Na disku som spustil 2 krat badblocks -w, vadne sektory mi zapisal do suboru. Bolo to davno, subor som omylom vymazal. Ked dnes spustim badblocks, vadne sektory sa na nom stale nachadzaju. Neviem ci su to tie iste ako predtym, nemam moznost to porovnat. Badblocks disk neopravil, ocakaval som ze pokusom o zapis do vadneho sektoru sa automaticky realokuje.
V smart mam reallocated sector count 106, current pending sector count 8. Badblocks standardne ukazuje ovela viac chybnych sektorov ako 8, desiatky. Vysvetlujem si to tak, ze zapisat do sektoru bolo mozne, precitat ho uz nie. K realokacii dochadza len pri chybnom zapise.
Badblocks som spustil znovu, tentokrat si subor so sektormi ponecham. Este stale to bezi.
Chcem sa spytat. Bolo by mozne cakajuce sektory realokovat manualne? Viem ze je to zalezitost kontroleru disku, ale myslim tym opakovany zapis nejakeho vzoru na konkretny sektor napr. pomocou nastroja dd.
Disk ma sektory o velkosti 512B.

Nasiel som prikaz
Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/zero of=/dev/hda3 bs=4096 count=1 seek=2269012
sync
Tento prikaz je pre disky s 4KB sektormi, seek oznacuje pociatocny sektor na ktory sa bude zapisovat a count pocet sektorov od seek.

V mojom pripade by to bolo
Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/zero of=/dev/sda1 bs=512 count=1 seek=XXXXXX
sync

Vie mi niekto poradit ako by som to zautomatizoval tak, aby cisla sektorov boli citane zo suboru a bolo mozne urcit pocet opakovani?
Vie niekto ako by som zmenil vzor zapisu? Pretoze zero oznacuje, ze na sektor budu zapisane same nuly. Rad by som si zvolil vzor napr 0101 alebo 1010.
Rad by som po zapise na konkretny sektor tento sektor skusil aj precitat a ulozit do suboru, precitat, porovnat. Ako na to?

Disk som premazaval pomocou WD lifeguard, skusal som aj chkdsk /R, ktory by mal prehodnotit spatne sektory a nepomohlo to. Chyby su vo forme zhluku niekde na konci disku, takze ked sa mi nepodari disk opravit, partition spravim tak, aby nezasahovala do spatnych blokov. Viem ze disk uz nemozem povazovat za spolahlivy, budem ho pouzivat len na nedolezite data ako serialy a filmy.
« Poslední změna: 09. 01. 2015, 17:08:57 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:HDD vadne sektory manualna realokacia vadnych sektorov
« Odpověď #1 kdy: 09. 01. 2015, 13:40:01 »
Nevim, ale zkuste mrknout na man e2fsck, volby -l a -L. Treba by to stacilo.

IDKFA

« Odpověď #2 kdy: 09. 01. 2015, 14:15:17 »
Dost často je WD Utility s low level formátem schopná data vygumovat a disk se pak bude hlásit jako 100% OK.
Asi nebude OK, ale jsou tací, kteří ho jsou schopní dát na Aukro jako OK.

Ad rozdělení disku

Postupuje se takhle (X jsou dobré, B špatné):
XXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXX
BBBBBBBBBBBBB

Na tomto disku je 1/5 kapacity na konci KO a 4/5 jsou "jako zdravé".
Proto: 2/5 na začátku prohlásím za úplně zdravé a vytvořím tam partition.
1/5 v prostředku je podezřelá a vytvořím na ní partition.
2/5 na konci jsou načaté a vytvořím na nich partition.

Budu formátovat první partici dokolečka několik hodin, pokud i pak projde testem na vadné sektory, můžu jí používat na filmy.
Druhou partition budu testovat podstatně déle (řádově dny - pustím si formát a film :-)), pokud bude i pak OK, střední část zruším a první partici rozšířím. Pokud ne, disk patří do popelnice.

Pokud je na disku řekněme 5% vadných sektorů, musím alokovat celých posledních 20%/25% nejméně.
Vychází to ostatně z geometrie disku.
Pokud si budu umět spočítat stopy, tak nesmím být blíž k vadnému místu než je šířka hlavičky! A přes vadné místo nejlépe nesmím přejíždět.
Důvody se mi vysvětlovat nechce.

trubicoid2

« Odpověď #3 kdy: 09. 01. 2015, 14:18:28 »
jestli nepomohlo 2x badblocks -w tak uz asi nic nepomuze
je mozny, ze uz dosly rezervni sektory, takze ani neni kam prealokovavat

jinak tim dd by to slo taky, nebo hdparm --write-sector (koukni do man), nebo utilita mhdd, ta se snazi cist sektory a necitelne se snazi opravit nekolika zapisy, byvalo to na systemrescuecd a musel jsi v biosu vypnout ahci

nebo whdd, to dela to stejne, ale z linuxu a mozna min uspesne (http://github.com/krieger-od/whdd)

« Odpověď #4 kdy: 09. 01. 2015, 15:42:31 »
Souhlasím s názorem, že disk je asi v pytli. Na moderních diskách se nikdy neobjevují vadné bloky, maximálně před neúspěšným realokováním do záložní oblasti. Jinak jsou všechny jako padlý sníh i když mají stovky vadných bloků :)
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

IDKFA

Re:Manuální realokace vadných sektorů
« Odpověď #5 kdy: 09. 01. 2015, 18:31:14 »
V pytli být může, ale to nic nemění na tom, že sloužit může dát.
Chce to trochu chápat vznik a příčinu vadných sektorů.
Pokud je to degradací povrchu, například protože je někdo hovado, disk se mu přehřívá, teplo se z motorku přenáší na plotny a ty pak u konce začínají degradovat, je sice nepříjemné, ale dá se s tím celkem dlouho žít. Pokud je to způsobeno nečistotou mezi hlavičkou a diskem, jsou sektory prakticky vždy rozlezlé po celém povrchu disku, netvoří shluky a není co vyhrazovat.
Vady způsobené degradací povrchu jsou často OK, byť výrobce disků Western považuji za vtip.
Vlastně jediné disky, na které je celkem spoleh, jsou Seagate SV35ky, protože ani obyčejná produkce Seagate není nic moc.
A nedávno mě příjemně překvapil WD black, který funguje dobře, nicméně SV35ka je podstatně levnější.

IDKFA

« Odpověď #6 kdy: 09. 01. 2015, 18:38:32 »
Pro info, tak pro mě je začátek disku u vnějšího okraje a konec disku u středu, stejně tak začátek plotny je u vnějšího okraje a konec plotny u vnitřního disku. Přehřívání je jeden z důvodů zrychlené degradace disků a současně důvod, proč se vadné sektory objevují hodně často právě u konce disku. Rozvržení disku (plotna jedna a dvě, povrch jedna a dvě) je dost často specifické pro každý disk a i přehřívání se projevuje spíš místně.

Toto je polovina disku:
X
XXX
XXXXX
oXXXXX
oXXXXX
XXXXX
XXX
X

Teplo z ložiska se nešíří úplně rovnoměrně, proto poškození povrchu může vypadat takto:

X
XXX
XXXXX
oBBXXX
oBBBXX
XBXXX
XXX
X

Vytvoří to jakýsi lalok směrovaný jen k jedné straně.
Pokud znáte geometrii disku, můžete si to krásně zobrazit na grafu a vidíte, jaký typ poškození to je.
Takové vadné "kaňky" jsou způsobené buď přehřátím nebo chybou při výrobě.

Ochlazení disku povrchu jeho vlastnosti nevrátí, ale může slušně zpomalit degradaci, protože degraduje každý disk.

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 09. 01. 2015, 18:55:05 »
Reklamuj nebo vyhoď a neřeš píčoviny.

IDKFA

« Odpověď #8 kdy: 09. 01. 2015, 19:28:48 »
Reklamuj nebo vyhoď a neřeš píčoviny.

Kdyby to mohl reklamovat, už to udělal, nemyslíš?

Lol Phirae

« Odpověď #9 kdy: 09. 01. 2015, 19:51:35 »
Kdyby to mohl reklamovat, už to udělal, nemyslíš?

Opravdu nevím. Člověku, který vážně řeší používání zjevně vadného disku, který co nevidět chcípne (do jednoho takhle dojely všechny WD Blue, na které jsem narazil) do hlavy opravdu nevidím.

« Odpověď #10 kdy: 09. 01. 2015, 21:05:31 »
Vyhodit by ho bolo jednoduché. Predtým som sa ale chcel s diskom trochu pohrať, niečo sa naučiť.

IDKFA

« Odpověď #11 kdy: 10. 01. 2015, 00:10:29 »
Opravdu nevím. Člověku, který vážně řeší používání zjevně vadného disku, který co nevidět chcípne (do jednoho takhle dojely všechny WD Blue, na které jsem narazil) do hlavy opravdu nevidím.

Na filmy jsou takové herky ideální!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 10. 01. 2015, 00:47:03 »
Na filmy jsou takové herky ideální!

Hlavne na ty hrozne, na ktere se clovek nechce divat.

« Odpověď #13 kdy: 10. 01. 2015, 01:54:57 »
Někde jsem četl, že ty vysokokapacitní disky nad 500GB mají docela dost místa v rezervní oblasti, protože výrobce není schopný docílit stoprocentní kvality ploten. Takže remapované sektory už bývají i z výroby (samozřejmě pro SMART neviditelné). Sám jsem viděl, jak firmware v pohodě přemapoval stovky sektorů. Pokud už je není kam dávat, asi to bude už jen na ty "zálohy" filmů a seriálů.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

IDKFA

« Odpověď #14 kdy: 10. 01. 2015, 02:21:50 »
Tady někdo nerozumí tomu, kde se záložní sektory nachází.

A jen pro info, jeden podobně vadný disk jsem používal několik let a o nic jsem nepřišel, naopak, ta herka přežila hodně jiných disků.