Ono je to stejně padlé na hlavu. Člověk chce nějaké informace o zboží. Informace nedostane, protože prodejce něco koupí, ale vůbec ho nezajímá, co vlastně prodává, jaké to vlastnosti. Nějaký popisek zkopíruje od dovozce, často s chybami apod. Tak si řekne, že to tedy vyzkouší a případně vrátí. Mají tam už nějaký vrácený kus, tak proč by rozbaloval další? Jen to už je použité zboží a na to možnost vrácení nevztahuje (dle zákona, ani nad rámec zákona). Takže musí koupit novou věc, rozbalit ji, aby zjistil, jaké má vlastnosti.
Nedávno (ale ještě před vánoční špičkou) jsem takto sháněl jednu věc a věděl jsem, že se dělá více modelů s různými vlastnostmi, které ale prodejci jaksi nerozlišují (všichni, na které jsem narazil - zřejmě nakupují od stejného dodavatele). V popisu výrobku tam tam byla jedna vlastnost, o kterou mi šlo. Ptal jsem se explicitně prodejců a upozorněním na to, že existuje více modelů, na tu konkrétní vlastnost, všichni mi potvrdili, že ji to opravdu má. A jak to dopadlo? Ani v jednom případě ji to nemělo. Takže to šlo zase na vrácení. A to šlo o jednu konkrétní jasně měřitelnou a běžně udávanou vlastnost. Nedovedu si představit, jak bez vyzkoušení zjistit, zda má třeba nějaký tablet plynulý chod nebo je naopak skoro nepoužitelně trhaný. To nejde nějak snadno změřit a přitom to výrazně ovlivňuje použitelnost výrobku.
Když už to je na trhu déle a prodá se toho dost, tak se lecos dá zjistit z různých recenzí, YouTube videí apod. Ale ne vždy. A pak to vyzkoušení je prostě potřebné. Jistě jsou lidé, kteří to neužívají. Ale rozhodně to má racionální základ.
(mimochodem šlo i o největší prodejce výpočetní techniky jako A..a, C.C a další)