Výkon her pod Wine

mcx

Re:vykon wine
« Odpověď #15 kdy: 14. 12. 2014, 12:04:42 »
Ted jsem testnul bulanky.. Zatez mam ~87% v podstate uz i v menu. Jeste muzu zkusit poladit nejake parametry.

linux_noob

« Odpověď #16 kdy: 14. 12. 2014, 12:09:38 »
@mcx: diky, takze jsme na tom stejne. Prijde ti tohle normalni? Obzvlast vzhledem k tomu, ze se pod wine hrajou hry nasobne narocnejsi na procesor nez bulanci.

Žirafa

« Odpověď #17 kdy: 14. 12. 2014, 12:11:42 »
Toto je typické chování Wine. Téměř jakákoliv hra vytíží alespoň jedno jádro na maximum. Jediný důvod, proč tohle řešit, je přehřívání systému. Pokud se to neděje, neřeš to. Typicky starší hry nemají ovládání pro omezení FPS. Potom třeba i blbý mário generuje 2000+ FPS a tím funguje jako benchmark procesoru. A nové hry mají zase problém DirectX -> OpenGL.

Jinak to není pouze o CPU, ale občas i o GPU. Například dokud jsem měl nainstalované ovladače (balík nvidia-340) přímo od NVidie, tak se mi přehřívala grafická karta i při HoMaM 5. Jakmile jsem nainstaloval doporučené ovladače z repozitáře nvidia-331 tak přehřívání zmizelo, neboť GPU správně rozeznala nenáročnou aplikaci a přestala se přetaktovávat.

A jinak, opravdový fanda do her nehledí na OS, ale pouze na ty hry.  ;)

linux_noob

« Odpověď #18 kdy: 14. 12. 2014, 12:15:40 »
Prave zrovna GTA Vice City ma frame limit na 30fps. A muj problem je prave v tom, ze se prehrivani deje :(

Žirafa

« Odpověď #19 kdy: 14. 12. 2014, 12:24:24 »
No konečně konkrétní problém.  :)

1) Jaké máš herní dělo? Jak se to chladí?

2) Spouštíš přes PlayOnLinux nebo jinak?

3) Jaké máš ovladače na GPU?

4) Jakou verzi Wine?

5) Je to steam nebo noCDfix?

6) Byl by problém mít dualboot Linux/Windows?

linux_noob

« Odpověď #20 kdy: 14. 12. 2014, 12:33:04 »
Zkusil jsem jeste cpulimit:
U bulanku jsem to limitoval na 40% ale zdalo se mi to uz takovy trhany
Maria jsem musel limitovat na 60%, pod timto limitem se hra hejbala viditelne pomalejc
GTA Vice City se viditelne rubalo s limitem nizsim nez 80%

@Zirafa:
1) Nemam herni delo - mam notas, nicmene si rikam, ze nechci zas tolik, kdyz si chci zahrat takhle stary hry.
Jinak mam Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @ 2.50GHz, integrovana grafika klasika intel, diskretni grafika nejakej smejd od AMD, 8GB ram

2) Playonlinux

3) Opensource v obou pripadech, mesa 10.3.5

4) Jak kde, treba bulanky jsem poustel pod systemovou 1.7.30 (fedora to ma nejak opatchovany a pod wine z POL se mi nepodarilo bulanky spustit)

5) steam

6) Mam dualboot, nicmene na widlich jsem byl naposled asi pred mesicem, jenom abych je aktualizoval. Navic mam Windows 8, takze hry o kterejch mluvim bych si tam stejne pravdepodobne nezahral :(

Žirafa

« Odpověď #21 kdy: 14. 12. 2014, 12:44:39 »
Vsadím svoje starý pantofle, že je problém v 3) GPU a ovladače.

Dej si duševní cvičení a zjisti, jak zprovozníš "diskretni grafika nejakej smejd od AMD" nejlépe pod proprietárními ovladači. Předpokládám, že to bude něco podobného jako u NVidie s Optimus. Tam spouštím hry s příkazem optirun / primusrun. Pokud to neexistuje, přejdi k bodu:

6) Jedna z mála dobrých věcí u Windows je zpětná kompatibilita. 16 bitové aplikace už asi na Windows 8 nepoběží, ale GTA určitě jo. Přinejhorším nastavíš režim kompatibility na Windows Xp.

linux_noob

« Odpověď #22 kdy: 14. 12. 2014, 13:23:33 »
Reknu to asi takhle, bez ohledu na kvalitu ovladacu AMD pro jejich karty je kvalita ovladacu pro prepinatelny grafiky intel/amd naprosto katastrofalni. Tak jsem to provozoval, kdyz jsem si ten notas koupil a uz nikdy vic. Na windows to sice jakz takz funguje, nicmene vykonove je to slabota. Kazdopadne treba zminovanej warcraft 3 jsem hral na windows pod intelem se stejnym vykonem, akorat jsem to nemel na 70°C  ;) Navic vzhledem k tomu, ze pouzivam fedoru a s tim souvisej pomerne casty updaty kernelu tak binarni ovladace, ktery jsou znamy tim, ze po updatu casto uz nenabehnou me nelakaj.

6) Mozna je ta zpetna kompatibilita lepsi nez jinde, ale nic extra to neni. Tyhle starsi hry pod windows 8 proste uz nejdou tak jak by meli. Treba Gothic 1 a 2 jsem musel taky vselijak zprovoznovat, stejne tak fallout 3, ... GTA VC to uz si myslim, ze nema cenu ani zkouset :D Kazdopadne narust uzivatelskyho komfortu oproti widlim je pro me tak vyraznej (z velke casti diky Awesome WM), ze se neplanuju vracet a muj styl hrani, ze neco delam a pak se chci chvili odreagovat u nejaky hry - treba si dat jednu misi v GTAcku rozhodne neni na provozovani dualbootu.

Jeste na zaver bych znova pripomenul, ze si nestezuju na vykon, ale na zatez ktera je k tomu vykonu ocividne potrebna, zvlast u tehle starejch her nebo u warcraftu s opengl, kde odpada preklad DX -> OGL.

mcx

« Odpověď #23 kdy: 14. 12. 2014, 13:32:24 »
@mcx: diky, takze jsme na tom stejne. Prijde ti tohle normalni? Obzvlast vzhledem k tomu, ze se pod wine hrajou hry nasobne narocnejsi na procesor nez bulanci.

Prijde mi to ze je nekde nejaky problem ve Wine.. Predse jen se tam klade vetsi duraz na funkcnost nez na optimalizaci vykonu..

Jakub L.

« Odpověď #24 kdy: 14. 12. 2014, 13:33:25 »
Např. pokud je aplikace napsaná s "Wine in mind", tak se stává, že je rychlejší ve Wine než v Linuxu.
Muzes to trochu upresnit? Jak napsat Win aplikaci s "bezproblemovou" podporou wine? Rad bych to vyzkousel.

Našel jsem tohle: http://kegel.com/wine/isv/

já zpravidla používám soft, který je takhle navržen, třeba Reaper: http://reaper.fm/

linux_noob

« Odpověď #25 kdy: 14. 12. 2014, 18:09:49 »
@Žirafa: Treba zrovna ty bulanky na windows 8 v rezimu kompatibility nerozjedu

xMartin

Re:Výkon her pod Wine
« Odpověď #26 kdy: 15. 12. 2014, 02:27:40 »
Bulánci vždy vytěžují jedno celé jádro nehledě na jeho výkon, jsou tak prostě napsaní.
Warcraft III při trošku větším počtu jednotek taky zabere celé jádro bez nějakých okolků.

Otestováno na Win7 x64.

OMG

« Odpověď #27 kdy: 15. 12. 2014, 08:42:16 »
Dekuji za reakce, ale zda se, ze jsem se nevyjadril dost jasne:

Otazka je takova: Na jakou zatez procesoru se dostanete pri spusteni nejake JEDNODUCHE hry pod wine?

Duvod proc se na to ptam je ten, ze mam pocit, ze u me ta zatez je naprosto nezavisla na hre, asi kazdej chape, ze naroky bulanku a gta san andreas jsou nekde jinde, presto obe hry zatizi CPU zhruba stejne, samozrejme je mozne, ze bulanci jsou mene wine-friendly nez GTA SA, ale osobne mam podezreni, ze bud je problem nekde ve wine nebo je problem nekde jinde v me specificke konfiguraci HW a SW. Opravdu si nemyslim, ze by bulanci museli brat 80% jadra na 2.4Ghz procaku.

vytizeni je zavisle od toho jak je aplikace napsana. ono i obycejna tecka na monitoru muze zrat 100% CPU pokud je aplikace debilne napsana...

porlax

« Odpověď #28 kdy: 26. 12. 2014, 03:29:29 »
Tak ten procesor podtaktuj (podtaktování provedeš pomocí cpufreq-set, pomocí cpufreq-info zjistíš aktuální informace o taktování). Samozřejmě, že to bude pořád žrát 100% CPU, ale topit to bude míň. Najdi pro každou hru minimální frekvenci, při které je ještě hratelná, a před hraním ji nastav.

linux_noob

« Odpověď #29 kdy: 26. 12. 2014, 09:47:25 »
Taky moznost no, nicmene to uz bych radsi pouzil ten cpulimit, protoze ten ovlivnuje jen jeden proces.
No kdyz uz pisu, tak muzu rovnou napsat, ze ted hraju fallout new vegas pod wine, sice na min detaily ale jede to celkem dobre, takze jsem ten vykon asi podcenil, akorat kdyby to tak netopilo, ale s tim se asi u notasu neda moc delat  :(