Chci být testerkou - jak začít?

Chci být testerkou - jak začít?
« kdy: 12. 11. 2014, 06:15:00 »
Ahoj,
zvažuju úplnou změnu povolání a napadlo mě, že bych se mohla zkusit stát testerkou. Ve svém oboru (lektor plus překládám) jsem celkem spokojená, práce mě baví, mám i talent, ale k uživení to moc nebylo ani před krizí :-)

Mám nějaký čas, kdy bych si mohla po nocích "hrát" zadarmo a učit se, ale nevím, kde začít. Pustila jsem si nějaké tutoriály, bylo to ovšem dost obecné.

Nepočítám s tím, že bych se dostala na úroveň architekta scénářů. Trochu jsem programovala v html ale opravdu jen trochu, analytické myšlení by snad částečně bylo a jsem hodně pečlivá.

Myslíte, že má smysl zkusit nějaký kurz? Nebo spíš knížky? 

Dík...

« Poslední změna: 12. 11. 2014, 08:19:59 od Petr Krčmář »

dsfasdfasdf

Re:testerka - jak začít
« Odpověď #1 kdy: 12. 11. 2014, 07:24:22 »
co zkusit nejakeho kamose co by naucil trochu sql trochu skriptovani?!!

singerko

Re:testerka - jak začít
« Odpověď #2 kdy: 12. 11. 2014, 07:40:11 »
V prvom rade ide o to aku pracu a na akej urovni hladas. U nas hladame terstera a musim povedat ze ponuka trhu je na tom dost biedne. Kazdy si mysli, ze testovanie je o nejakom preklikani. U nas vytvarame bezpecnostnu aplikaciu s webovym rozhranim, co je asi klasika. Potreby na testera su asi take aby vedel citat technicku dokumentaciu (a mohol na zaklade specifikacie zrealizovat pomoct pri vytvarani akceptacnych testov, precitat si db schemu). Samotna aplikacia je napisana v perle, takze schopnost naucit sa testovaci framework (pouzivame Test::More) pre pisanie unit testov + testovanie samotneho rozhrania pomocou selenia. Toto je zaklad. Dobry tester by mal byt zbehnuty v oblasti ktoru testuje. V nasom pripade by mal vediet co je to napriklad sql injection, cross site attack a podobne. Citanie kodu je vyhodou, pretoze pri review kodu sa odhaluje mnozstvo problemov. V podstate tester by mal mat vedomosti programatora.
Samozrejme neda sa to porovnavat napriklad s testovanim hier. Ide o oblast ktorej sa chces venovat. Urcite plati ucit sa, ucit sa, ucit sa a vediet vela o moznych problemoch v oblasti ktorej sa chces venovat.

Jakub L.

Re:Chci být testerkou - jak začít?
« Odpověď #3 kdy: 12. 11. 2014, 08:29:28 »

ghost

« Odpověď #4 kdy: 12. 11. 2014, 08:43:24 »
Testovat se da pomerne hodne veci od akceptacnich po penetracni, vykonove a jine testy. Takze bych si udelal nejprve jasno v tomhle a pak se zacal zajimat o konretni testy podrobneji. Urcite bude potreba umet zaklady html,css,js + ruzne testovaci frameworky a nejaky skriptovaci jazyk.

Osobne bych doporucoval vyhnout se testovani a zamerit se na UX, opravdovych odborniku na toto je taky malo.

Kolemjdoucí

« Odpověď #5 kdy: 12. 11. 2014, 09:05:23 »

Dnešní tester je poloviční programátor a musí umět lehce programovat, používá se Python a podobně, neboť se šetří a testy si musejí testeři psát sami.
Odpověď je tedy taková, že jestli chceš být tester musíš se naučit programovat, nějaký desetihodinový kurs zdaleka nestačí.

V nasom pripade by mal vediet co je to napriklad sql injection, cross site attack a podobne.

Ne to opravdu tester nemusí vědět, tester není bezpečnostní auditor.

tdvorak

« Odpověď #6 kdy: 12. 11. 2014, 09:55:02 »
Dnešní tester je poloviční programátor a musí umět lehce programovat

Souhlasím, lehký úvod do programování pak můžou nabídnout třeba http://railsgirls.com.

Přemýšlela jsi i nad pozicí v technické dokumentaci? Překlady, psaní, technické myšlení, rozumět lidem, to mi zní jako vhodné pokračování současné kariéry.

Zdenek Henek

« Odpověď #7 kdy: 12. 11. 2014, 09:56:30 »
Ahoj,
zvažuju úplnou změnu povolání a napadlo mě, že bych se mohla zkusit stát testerkou. Ve svém oboru (lektor plus překládám) jsem celkem spokojená, práce mě baví, mám i talent, ale k uživení to moc nebylo ani před krizí :-)

Mám nějaký čas, kdy bych si mohla po nocích "hrát" zadarmo a učit se, ale nevím, kde začít. Pustila jsem si nějaké tutoriály, bylo to ovšem dost obecné.

Nepočítám s tím, že bych se dostala na úroveň architekta scénářů. Trochu jsem programovala v html ale opravdu jen trochu, analytické myšlení by snad částečně bylo a jsem hodně pečlivá.

Dík...

Ahoj,
programovani asi bude casem nutne, ale urcite neni nutne s tim zacit :).

1. Jaky program, ktery je zadarmo (nejlepe opensource) ovladas nejlepe? Maji zajem o testery?
Treba Freemind uvita kohokoliv, kdo chce pouzivat beta verzi a hlasit chyby
http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Getting_started_as_a_tester
http://freemind.sourceforge.net/
Napis jim a uvidis. Nebo treba OpenOffice/LibreOffice ...

2. programovani
zacatek neni nikdy lehky, ale jsou vyvojova prostredi pro zacatecniky
jako treba Processing
http://zdenek.vrablik.org/doku.php?id=jopenspace2014

bod kdy se oddeli ti, co muzou zacit programovat od tech, ktery proste nemaji sanci je jestli si dokazes rozdelit problem
na mensi, pokud toto zvladnes, nebude programovani takova zahada

3. realne uplatneni
 v soucasne dobe je trend webovych aplikaci, takze znalost html, jvascriptu a css je nutnosti a znalost programovaciho jazyka java se taky dost ceni.
Processing je zalozeny na Jave (java.oracle.com)

psat testovaci scripty v CasperJS vyzaduje znalosti javascriptu, html a css a schopnost vytvaret scenare. Tohoto bych se nebal, pokud znas obor, ktery dany software podporuje (ucetnictvi, geograficke informacni systemy ... )

dalsi casto vyuzivany framework je selenium

4. dostat se na kvalitni uroven zabere hromadu casu

Honde stesti.

singerko

« Odpověď #8 kdy: 12. 11. 2014, 10:02:50 »
V nasom pripade by mal vediet co je to napriklad sql injection, cross site attack a podobne.
Ne to opravdu tester nemusí vědět, tester není bezpečnostní auditor.

Podla mna, pokial by mal tester riesit WEB aplikaciu, musi mat podobne zaklady. Mal by byt minimalne v obraze a nemal by mat problem skusit podhodit sql prikaz.

Honza

« Odpověď #9 kdy: 12. 11. 2014, 10:17:26 »
Já bych být Váma zkusil nějaké pohovory. Buď Vás vezmou rovnou a nebo aspoň zjistíte, co se máte naučit. Nenechal bych se zastrašit tím, že tester prý není oklikávač a musí toho spoustu umět. Třeba v naší firmě v podstatě tester oklikávač je, oklikává aplikace pro Android a iOS, zadává to do programu JIRA. Spíš než nějaké zázračné schopnosti je třeba mít trochu touhu schazovat konkrétní program (ne každého to baví víc než dva dny...) a schopnost stát se pokročilým uživatelem toho programu, dále pak pečlivost, schopnost komunikace, dost často angličtina. Koukněte se na jobs.cz a najděte si nějaké méně náročné testerské pozice a netlačte bez testerské praxe moc na plat. Když Vás někde vezmou, tak se otrkáte, získáte praxi, zjistíte, co je třeba umět pro náročnější a lépe placené místo (v té samé firmě nebo jinde). Základy programování, HTML, znalost nějakého sytému typu JIRA atd. se hodit může a určitě pomůže k lepšímu místu, ale není to vždy všechno podmínka.

zbyso

« Odpověď #10 kdy: 12. 11. 2014, 10:21:30 »
Doporucuji dukladne precist knihu Řízení kvality softwaru - Průvodce testováním. ISBN 978-80-251-3816-8

Kolemjdoucí

« Odpověď #11 kdy: 12. 11. 2014, 10:24:05 »
Podla mna, pokial by mal tester riesit WEB aplikaciu, musi mat podobne zaklady.

Mýlíte se, tester web aplikace tady není od toho aby se šťoural v SQL. Avšak není problém když mu programátor nebo auditor předhodí sadu vypečených řetězců a on ji otestuje, to je jasné.

Kolemjdoucí

« Odpověď #12 kdy: 12. 11. 2014, 10:24:52 »
Co u nás dělá ideální tester (nadnárodní firma, co dělá do IT bezpečnosti):
1) Verifikaci bugů + testování podle zadaných scénářů
2) Analýza a návrh sanity testů, regresních testů, testování nových features
3) Automatizace testovní v powershellu na vlastním frameworku
4) Někdo dělá i analýzu bugů od beta uživatelů

Každý je ale zaměřený trošku jinak.

Kolemjdoucí

« Odpověď #13 kdy: 12. 11. 2014, 10:25:43 »
Ještě doplním, že občas se tu člověk potká i s Pythonem

« Odpověď #14 kdy: 12. 11. 2014, 10:51:31 »
pánové děkuji  všem ;)

http://czechitas.cz/
dík moc za tip, určitě to je fajn a motivující prostředí, ale jestli jedou od začátku a kurz trvá deset hodin, tak to už asi budu tak nějak tušit, na vejšce (humanitní) jsem si jeden semestr html dala a úplného základu css jsme se dotkli.

Testovat se da pomerne hodne veci od akceptacnich po penetracni, vykonove a jine testy. Takze bych si udelal nejprve jasno v tomhle a pak se zacal zajimat o konretni testy podrobneji. Urcite bude potreba umet zaklady html,css,js + ruzne testovaci frameworky a nejaky skriptovaci jazyk.

Osobne bych doporucoval vyhnout se testovani a zamerit se na UX, opravdovych odborniku na toto je taky malo.

koukala jsem na dobryweb.cz, kurz na UX tam dokonce presentuje bývalý spolužák z vejšky, neznám, prozkoumám, dík.

Na co se zaměřit právě nevím, myslela jsem si nejspíš asi opravdu na testy typu "a když uživatel zadá toto a toto tak co?" Omylem neuzavřenou závorku asi najdu, algoritmy neumím (vůli učit se ano, uvidíme).

K testování tedy raději začít s javou než s php? A ten frame jaký? Někdo mi doporučoval Nette? 

V prvom rade ide o to aku pracu a na akej urovni hladas.

Představovala jsem si právě, že někdo napíše scénář a já budu dělat tu z mého pohledu méně náročnou (a také méně placenou) práci - testování, odhadování nepředvídatelností na straně uživatele a tak. A říkala jsem si, že pokud bych pracovala za symbolickou odměnu s tím, že se to učím za pochodu, tak se seznámím s testovacím frameworkem a časem bych to mohla dělat i za nějaké peníze. 

co zkusit nejakeho kamose co by naucil trochu sql trochu skriptovani?!!
no, poptám se :-)