Chci být testerkou - jak začít?

Franta <xkucf03/>

Re:Chci být testerkou - jak začít?
« Odpověď #30 kdy: 13. 11. 2014, 00:25:48 »
Ahoj :-)

Tady se můžeš naučit základy SQL: https://demo-1.sql-vyuka.cz/ Tenhle jazyk je jedna z nejužitečnějších věcí v IT a hodí se prakticky všude, ne jen testerům.

A tady si zase můžeš zkoušet JavaScript: http://jsfiddle.net/ (i když k tomu ani není potřeba aplikace na serveru, stačí editor a prohlížeč u tebe na počítači). Ne že by JavaScript byl až tak super, ale snadno se s ním začíná a hlavní je stejně ta schopnost napsat nějaký kód a pak ho spustit – pro hodně lidí je to nepřekonatelný problém, bojí se toho, myslí si, že to nezvládnou… i když by to zvládli. Je to spíš o psychice než o nějakém talentu. Totéž platí pro používání příkazového řádku. Jde o to umět komunikovat s počítačem – je to dialog – je potřeba číst, co ti říká a ne jen tupě opisovat příkazy nebo klikat podle zvyku (zní to jako samozřejmost, ale přesto to spousta uživatelů neumí).

Taky se můžeš kouknout na XPath – pro dotazování nad XML. A regulární výrazy pro zpracování textu. Nainstaluj si třeba jEdit a pohraj si s vyhledáváním a nahrazováním textu pomocí RegExpů. V tom jEditu máš i modul pro XPath dotazy – dost šikovná věc.

Prakticky jakákoli technická znalost se hodí a znamená plusové body u pohovoru.

Dále bych doporučil, aby ses zapojila jako testerka do vývoje svobodného softwaru. Používej ty programy, odhaluj v nich chyby a hlas je v systémech na správu chyb u těch projektů. Za člověka nejlíp mluví jeho práce – tady můžeš dokázat, že umíš zanalyzovat a popsat problém a komunikovat s ostatními. Už do motivačního dopisu můžeš napsat, že se podílíš na zvyšování kvality svobodného softwaru a přiložit odkazy do bugzill na chyby, které jsi nahlásila.

davkol

« Odpověď #31 kdy: 13. 11. 2014, 01:02:44 »
Franta a jeho XML, le sigh.

Juro

« Odpověď #32 kdy: 13. 11. 2014, 06:03:08 »
Chlapci, a neprehanate to?

Z 10 ludi, ktori sa mi prihlasia na pohovor, 7 nema ziadnu prakticku skusenost ako tester. Zo zvysnych 3  maju (s prizmurenim oka) mozno 2 nejake teoreticke znalosti. A to nejde o nasu firmu  - ked sa zucastnim test meetingu mimo nu, napr. v ramci integracnych projektov, kde su testeri z N firiem, tak take veci, co tu popisujete ovladaju max. 2 ludia. Z toho jeden je ten, co to cele vedie.

Cim to nechcem dehonestovat, ani tvrdit, ze vsetci testeri su gumaci. Alebo, ze firmy ludi s expertizou, ktoru popisujete nemaju/ nepotrebuju/nehladaju. Len sa troska vratit do sedej reality bezneho priemeru.

• Precitaj si jednu dobru knizku, nech vies zhruba o co ide.
  • Nedumaj nad tym, co vsetko ovladas a chod na pohovor.
Ked ta zoberu, tak si testerka. Zvysok sa budes ucit za pochodu. Ostatne je na tebe, aby si nezostala len preklikavacka testovacich scenarov.

Kolemjdoucí

« Odpověď #33 kdy: 13. 11. 2014, 07:35:30 »
U nas vo firme (security - vyvoj antiviru) ...
Ktera to prosim je?

Hmmm

« Odpověď #34 kdy: 13. 11. 2014, 09:19:54 »
Ja tiez prilejem svoje. Tiez sa mi to tu zda prehnane.

V nasej firme - firma o cca 30 ludoch, vyvoj aplikacii a webovych stranok - su dvaja testeri a nepotrebuju ani SQL, ani Javascript, staci im len svedomitost na preklikavanie.

Takze aj taketo pozicie testerov existuju.

« Odpověď #35 kdy: 13. 11. 2014, 10:09:27 »
Ahoj :-)

poctivě čtu všechny rady a moc za ně děkuju. Je toho tolik, že zatím skáču od jednoho k druhému a nevím, co dřív :-) Ale těším se z toho, jste všichni pozitivní, motivující, v dnešní době až nezvykle.  :)

Prozatím jsem se podívala alespoň na to, jak nějaká databáze a log vypadají, protože v tomto směru jsem zcela nepolíbená.

Hlásit bugy zní jako výborný nápad, dokonce vlastně o jednom problému vím, jen vůbec netuším, kde začít.  :) Když se exportuje tabulka z OpenCalc na Googledrive, tak to neumí zalamovat řádky, takže obsah je buď schovaný pod vedlejší buňkou, nebo ji naopak překryje. Tak se zkusím mrknout po nějakých fórech. Připadám si zatím jako že jdu s párátkem na slona, nu uvidíme.

Příkazové řádky se nijak nebojím, zatím :-) Mě to bylo vždy nějak sympatičtější, než pomocníci, co píšou kód za mne. Ale vzhledem k tomu, co všechno neumím, nástroje budou nutné. Koukla jsem i na tu Ruby, zatím čtu návod k použití :-)

Dokumentace - o testerské vím také zatím nic, potřebovala bych vidět nějaký vzorek. Svoje poznámky v kódu na půl stránky za dokumentaci nepovažuji a ta testerská hlavně musí asi vypadat jinak, že?  :-)   

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 13. 11. 2014, 10:18:43 »
Madlicko, ty jsi mladá, svobodná, bezdětná a umíš cizí jazyk? Tak pak by mne opravdu zajímalo, proč ztrácíš čas v téhle bolševikem skrz naskrz prolezlé kotlině? Sbal kramle, dokud je čas!

Juro

« Odpověď #37 kdy: 13. 11. 2014, 10:22:44 »
Najdi si inzerat, chod tam a povedz na pohovore uplne otvorene, co vies. T.j. mam o to zaujem, mam hruby prehlad o tom co to obnasa, som do urcitej miery technicky zdatna ale nemam v tomto ziadnu realnu prax.  Takych ludi bezne firmy prijimaju. Ci je to dost, rozhodne tvoj zamestnavatel, ktory si ta aj podla potreby zaskoli.

Knizky, co sa ako robi, si mozes so sebou nosit v skusobke do prace, nech vidia, ako na sebe pracujes.

« Odpověď #38 kdy: 13. 11. 2014, 11:08:40 »
Madlicko, ty jsi mladá, svobodná, bezdětná a umíš cizí jazyk? Tak pak by mne opravdu zajímalo, proč ztrácíš čas v téhle bolševikem skrz naskrz prolezlé kotlině? Sbal kramle, dokud je čas!

Milá představa o mne, ovšem poněkud nepravdivá - až na ty jazyky.   Byla jsem na stáži v USA a na stipendiu v UK, uvažovala jsem o tom někde zůstat, v USA by to bylo jednodušší ekonomicky, zase politická kultura v Británii je opravdu jinde a mrzí mne to, jak to tu vypadá. Ovšem doma jsem tam, kde je moje rodina.

Staré struktury - stále doufám, že čas hraje pro nás. 

NooN

« Odpověď #39 kdy: 13. 11. 2014, 11:15:55 »
Ja tiez prilejem svoje. Tiez sa mi to tu zda prehnane.

V nasej firme - firma o cca 30 ludoch, vyvoj aplikacii a webovych stranok - su dvaja testeri a nepotrebuju ani SQL, ani Javascript, staci im len svedomitost na preklikavanie.

Takze aj taketo pozicie testerov existuju.

Tak tak. Nie je nad správneho "debila" (myslene v dobrom), ktory preklika a vyskusa nemozne kombinacie, odkazy, ...

Tiez som 1-2 takto testoval aplikacie a vyvojari mali zo mna radost. To bolo vzdy "Ktoreho k....a takato kombinacia napadne." a podobne.

« Odpověď #40 kdy: 13. 11. 2014, 11:20:17 »
Najdi si inzerat, chod tam a povedz na pohovore uplne otvorene, co vies. T.j. mam o to zaujem, mam hruby prehlad o tom co to obnasa, som do urcitej miery technicky zdatna ale nemam v tomto ziadnu realnu prax.  Takych ludi bezne firmy prijimaju. Ci je to dost, rozhodne tvoj zamestnavatel, ktory si ta aj podla potreby zaskoli.

Knizky, co sa ako robi, si mozes so sebou nosit v skusobke do prace, nech vidia, ako na sebe pracujes.

Ten hrubý přehled se právě snažím získat :-)

tm

« Odpověď #41 kdy: 13. 11. 2014, 12:32:05 »
Hlásit bugy zní jako výborný nápad, dokonce vlastně o jednom problému vím, jen vůbec netuším, kde začít.  :) Když se exportuje tabulka z OpenCalc na Googledrive, tak to neumí zalamovat řádky, takže obsah je buď schovaný pod vedlejší buňkou, nebo ji naopak překryje. Tak se zkusím mrknout po nějakých fórech. Připadám si zatím jako že jdu s párátkem na slona, nu uvidíme.
https://www.libreoffice.org/bugzilla/ - opensource projekty zvyčajne používajú nejaký systém na evidovanie informácií o chybách, zvyčajne to je bugzilla, takže často stačí googliť názov projektu + bugzilla.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #42 kdy: 13. 11. 2014, 20:08:15 »
Franta a jeho XML, le sigh.

Ten XPath se fakt hodí – tester často potřebuje vytáhnout nějaké hodnoty z výstupu a porovnat s předpokládaným výsledkem. Stejně tak se hodí SQL a RegExpy nebo jakýkoli jiný dotazovací jazyk (doporučovat má ale smysl jen jazyk, který existuje a reálně se používá).

Chlapci, a neprehanate to?

Na předchozím projektu jsme měli testera, který by strčil do kapsy kdejakého programátora. Docela jsem se mu i divil, že testuje, ale prostě ho to bavilo. I ostatní testeři museli umět programovat, aspoň základy v Pythonu, umět SQL, XPath, RegExpy, základy administrace GNU/Linuxu (instalovat software, nějaké to skriptování), tušit něco o sítích, LDAPu, SNMP… každý nemusí umět všechno, ale nějakou slušnou podmnožinu a pak si to nějak poskládají, nasdílí znalosti… Tohle považuji za standard – alespoň tam, kde se píší automatizované testy.

Od začínajícího testera bych čekal, že bude umět tak dvě tři z těch věcí, bude mít nahlášeno pár bugů u svobodného softwaru a bude na něm vidět snaha a pečlivost.

Souhlasím, že na to není potřeba roky studovat, ale na druhou stranu nějaká příprava neuškodí. Na jeden dva pohovory zajdi třeba i jen tak bez ničeho, aspoň budeš vědět, na co se ptají a co chtějí slyšet (taková malá špionáž :-). Během toho studuj, získávej rozhled. A až pak půjdeš na pohovor do svojí vysněné firmy, už budeš připravená a jejich otázky tě tolik nezaskočí.