Druhotné licence MS

Re:Druhotné licence MS
« Odpověď #30 kdy: 17. 04. 2018, 17:21:26 »
Jestli si myslíte, že vám obraz neseberou jen na základě nějaké smyšlené kupní smlouvy, tak jste na omylu. Soud by to samozřejmě zkoumal do hloubky. A to zkoumání by bylo úměrné hodnotě obrazu.

Souhlas, jde o tu dobrou víru, jestli mohla existovat, či ne. Jiné to bude u Picassa a jiné u obrázku z Karlova mostu.

Já jsem nepsal jen o COA a ověření pravosti, ale hlavně že MÁM FAKTURU a že bych společně se svým dodavatelem byl schopen doložit i jeho faktury, které má třeba od firmy Dell nebo HP. A pokud by ani to soudu nestačilo, tak by nařídil, že chce notářem ověřenou listinu, kde bude na jednom papíře podpis Dellu, podpis mého dodavatele a můj. Aby se to dostalo do takového stádia je mimo realitu, protože těchto druhotných licencí jsou tisíce, takže pokud by se takové spory rozjely ve velkém, tak by třeba ty velké firmy Dell a HP spustily nějaké automatizované ověřování speciálně pro soudy. Prostě se tady bavíme o nesmyslech. Písemné převody licencí chtít jen u drahých softwarů v desítkách tisíc Kč. U těch za pár korun se stačí spolehnout na obchodníka.

No a to tvrdím, že není možné. Protože implicitně autorský zákon neumožňuje tuto formu přechodu licence. Nicméně, německý rozsudek v jednom velmi speciálním případě potvrdil, že přechod licence je možný i bez svolení autora. Ale platnost tohoto judikátu nelze vykládat extenzivně, rozšiřovat ho na další a jinak vyargumentované situace.

V podstatě se dá říct i opak, a je platný: soud v Německu upozornil, že za jiných situací, než které uvedl, je potřeba počítat s tím, že přechod licence podléhá souhlasu autora (resp. držitele příslušných práv).

LarryLin

« Odpověď #31 kdy: 17. 04. 2018, 17:26:10 »
Myslel jsem, že o tom se bavíme: O zneužívání stejného produktového kódu. Nebo jak si mám vyložit tvoji větu "Takze nemas jistotu ze se to jeste nekde nepouziva.".
A k tomu ověření pravosti neslouží. Tím testem neprojdou jen opravdu profláklé kódy prodané desítkám lidí.
Pokud to tak je, hádat se nebudu, nezkoumal jsem to, ale pokud někdo nemá klidné spaní tak ať si zavolá na linku Microsoftu 841 300 300 a licenci si ověří.

« Odpověď #32 kdy: 17. 04. 2018, 17:27:24 »
Upřímně, weby, které prodávají druhotné licence za jiných podmínek, než bylo nalezeno soudem, a přesto se na toto soudní rozhodnutí odvolávají, podle mě jednají na hranici podvodu. Jsou v roli odborníků, kteří mohou a mají vědět, jak se věci mají a přitom se snaží zákazníka uvést v omyl.

Proto taky na začátku byla moje úvaha i o tom, jestli se jedná o spotřebitele. Spotřebitel je osoba neodborná, nemusí do puntíku znát literu zákona a může se spolehnout na odborníka - prodejce. Oproti tomu firma či podnikatel je v očích zákona taktéž odborníkem, který musí umět mimo jiné zvažovat a nést podnikatelská rizika, plnit plno zákonných nařízení - a má tedy možnost a zároveň i povinnost chovat se obezřetně při svém obchodování. Právě proto podnikatel nebo firma nemohou využívat zákonných ochran spotřebitele.

« Odpověď #33 kdy: 17. 04. 2018, 17:29:26 »
Pokud to tak je, hádat se nebudu, nezkoumal jsem to, ale pokud někdo nemá klidné spaní tak ať si zavolá na linku Microsoftu 841 300 300 a licenci si ověří.

Tak to Vás zklamu, tam Vám vyjádření o platnosti licence nedají. Odkáží Vás, že musíte mít "příslušné doklady", přičemž nespecifikují jaké. Maximálně Vám řeknou, jestli lze dané instalační číslo aktivovat.

Nezaměňujte pojmy "licence" (= oprávnění) a "instalační klíč a aktivace" (= nějaké technické blbiny). Mezi nimi není rovnítko.

LarryLin

« Odpověď #34 kdy: 17. 04. 2018, 17:42:25 »
Já jsem nepsal jen o COA a ověření pravosti, ale hlavně že MÁM FAKTURU a že bych společně se svým dodavatelem byl schopen doložit i jeho faktury, které má třeba od firmy Dell nebo HP. A pokud by ani to soudu nestačilo, tak by nařídil, že chce notářem ověřenou listinu, kde bude na jednom papíře podpis Dellu, podpis mého dodavatele a můj. Aby se to dostalo do takového stádia je mimo realitu, protože těchto druhotných licencí jsou tisíce, takže pokud by se takové spory rozjely ve velkém, tak by třeba ty velké firmy Dell a HP spustily nějaké automatizované ověřování speciálně pro soudy. Prostě se tady bavíme o nesmyslech. Písemné převody licencí chtít jen u drahých softwarů v desítkách tisíc Kč. U těch za pár korun se stačí spolehnout na obchodníka.
No a to tvrdím, že není možné. Protože implicitně autorský zákon neumožňuje tuto formu přechodu licence. Nicméně, německý rozsudek v jednom velmi speciálním případě potvrdil, že přechod licence je možný i bez svolení autora. Ale platnost tohoto judikátu nelze vykládat extenzivně, rozšiřovat ho na další a jinak vyargumentované situace.
Myslel jsem, že se celou dobu bavíme o tom známém rozhodnutí Evropského soudního dvora - zde je to hezky laicky popsáno: https://www.lupa.cz/clanky/software-z-druhe-ruky-lze-legalne-koupit-nebo-prodat-staci-splnit-podminky/ a tam se mluví mj. o prokázání bývalého majitele účtenkou či fakturou. Co dělají v Německu je mi celkem jedno, ale klidně přihoď odkaz.

« Odpověď #35 kdy: 17. 04. 2018, 17:48:30 »
Myslel jsem, že se celou dobu bavíme o tom známém rozhodnutí Evropského soudního dvora - zde je to hezky laicky popsáno: https://www.lupa.cz/clanky/software-z-druhe-ruky-lze-legalne-koupit-nebo-prodat-staci-splnit-podminky/ a tam se mluví mj. o prokázání bývalého majitele účtenkou či fakturou. Co dělají v Německu je mi celkem jedno, ale klidně přihoď odkaz.

Ano, to je právě to rozhodnutí a je poměrně složité. Účtenku původního majitele budete mít maximálně v kopii, protože originál bude mít v účetnictví. K tomu potřebuje jeho jasné prohlášení o tom, že to prodává a hlavně sám nevyužívá.

Vzhledem k tomu, že SW přeprodávají ještě firmy "uprostřed", nemáte žádnou přirozenou metodu, jak ověřit pravost i vůli původního majitele (účtenka může být falešná, COA štítek může někdo odlepit z PC v práci apod.). Můžete samozřejmě důvěřovat nějakému prodejci, když Vám tvrdí, že je to "v pořádku", ale patrně to není dostatečné na Vaši ochranu.

Právě proto ta německá firma, která se soudila a o kteréžto rozsudku hovoříme, přeprodávala druhotný software opatřený kompletní dokumentací v nezpochybnitelné formě, právě včetně notářského zápisu prohlášení původního majitele.

LarryLin

« Odpověď #36 kdy: 17. 04. 2018, 18:00:55 »
Jinými slovy s tímto webem zatím nikdo praktickou zkušenost nemá a můžu se docela dobře napálit, že mi zakoupená licence nepůjde ani aktivovat. A následnou reklamací u prodejce by jsem asi patrně ničeho nedosáhl.

Do smyslu uváděného judikátu opravdu nevidím, nicméně zdaleka to dle vašich reakcí není všechno jednoznačné (legální vs nelegální).

P.S. nesmyslně jsem uvažoval třeba o Officech, ale vždyť mi vlastně LO úplně stačí :-) i když některé zákeřné tabulky jsou peklo!
Doporučuji se podívat spíše na aukro nebo někde kde si můžeš přečíst recenze jiných uživatelů. Kupuj s fakturou. Akorát bacha na časově omezené licence třeba na rok, tam by nějaký problém s legálností být mohl, ale u časově neomezeného softwaru o nic nejde. Kolik tě ten Office bude stát? Já vidím na Aukru za 300 Kč. Kdybys nedej bože naletěl, no tak si holt nedáš zítra 10 piv.  :)
PS: nefunguje u Aukra náhodou nějaká ta ochrana nákupu nebo jak se to jmenuje?

CoffeeMan

« Odpověď #37 kdy: 17. 04. 2018, 18:13:15 »
Kdysi jsme tohle řešili ze zajímavosti. Došli jsme k tomu, že většina toho je sprostě ukradena z korporátu zaměstnanci, kteří si tím přivydělávají. O legálnosti takové činnosti a dalším přeprodeji se nemá cenu asi moc bavit, ne? Já bych to do firmy nechtěl ani omylem. A na domácí žvejkání je asi jednodušší si to cracknout, ne?
To, že vůbec tenhle business existuje, je tak trochu laxní přístup Microsoftu a PČR.

LarryLin

« Odpověď #38 kdy: 17. 04. 2018, 18:30:22 »
Ano, to je právě to rozhodnutí a je poměrně složité. Účtenku původního majitele budete mít maximálně v kopii, protože originál bude mít v účetnictví. K tomu potřebuje jeho jasné prohlášení o tom, že to prodává a hlavně sám nevyužívá.
Vzhledem k tomu, že SW přeprodávají ještě firmy "uprostřed", nemáte žádnou přirozenou metodu, jak ověřit pravost i vůli původního majitele (účtenka může být falešná, COA štítek může někdo odlepit z PC v práci apod.). Můžete samozřejmě důvěřovat nějakému prodejci, když Vám tvrdí, že je to "v pořádku", ale patrně to není dostatečné na Vaši ochranu.
Právě proto ta německá firma, která se soudila a o kteréžto rozsudku hovoříme, přeprodávala druhotný software opatřený kompletní dokumentací v nezpochybnitelné formě, právě včetně notářského zápisu prohlášení původního majitele.
Účtenku původního majitele, ani jeho prohlášení o tom, že program nevyužívá nepotřebuji. To bych MOŽNÁ potřeboval, kdyby došlo k nějakému soudnímu sporu kdyby mě nějaká firma (Microsoft) zažalovala, že jejich software využívám nelegálně. A pokud by k tomu (vzdáleně teoreticky) došlo, tak jsem schopen to prostřednictvím mého dodavatele doložit, ale to už se opakuji.

Pokud ta německá firma přeprodávala druhotný software opatřený kompletní dokumentací v nezpochybnitelné formě, tak to beru jako konkurenční výhodu oproti jiným firmám, které to nenabízely. Ovšem taky předpokládám, že se nejednalo o licenci za 300 Kč, ale o nějaké dražší licence a tam to chápu a souhlasím, ale to už se taky opakuji.

Zkrátka u licencí v plné originální ceně 4tis. Kč (což jsou desktopové Windowsy) je dostatečné se spolehnout na důvěryhodnost prodejce.

LarryLin

« Odpověď #39 kdy: 17. 04. 2018, 18:34:32 »
...Došli jsme k tomu, že většina toho je sprostě ukradena z korporátu zaměstnanci, kteří si tím přivydělávají....
Nesmysl. V takovém korporátu by správce majetku nebo účetní, kteří by takové rozkrádání nezjistili byli vyhozeni po prvním kvartálu.

CoffeeMan

« Odpověď #40 kdy: 17. 04. 2018, 18:59:50 »
...Došli jsme k tomu, že většina toho je sprostě ukradena z korporátu zaměstnanci, kteří si tím přivydělávají....
Nesmysl. V takovém korporátu by správce majetku nebo účetní, kteří by takové rozkrádání nezjistili byli vyhozeni po prvním kvartálu.

Naivo 8)

LarryLin

« Odpověď #41 kdy: 17. 04. 2018, 19:23:01 »

Naivo 8)
Jestli jsou všichni inventaristi, správcové majetku, účetní a nezávislí auditoři v korporátech blbí, pak já jsem naivní.  :)

CoffeeMan

« Odpověď #42 kdy: 17. 04. 2018, 19:56:06 »

Naivo 8)
Jestli jsou všichni inventaristi, správcové majetku, účetní a nezávislí auditoři v korporátech blbí, pak já jsem naivní.  :)

Podniková kriminalita je naprosto běžná. Kolik já už jsem viděl nakradených krámů. Nikomu nikdy nic nechybí.

CoffeeMan

« Odpověď #43 kdy: 17. 04. 2018, 20:06:44 »
Účetní to má všechno odepsané a tak už se na to kašle. A nebo tam naopak má krámy za miliony, které patří na skládku s nulovou hodnotou. Aneb o českých účetních by se dal napsat nějaký satiristický seriál.

A to se nebavíme o tom, že ty licence někdo vyhrabal někde v Indii či na Ukrajině ;)

LarryLin

« Odpověď #44 kdy: 17. 04. 2018, 20:23:01 »

Naivo 8)

Podniková kriminalita je naprosto běžná. Kolik já už jsem viděl nakradených krámů. Nikomu nikdy nic nechybí.
Měl bys nastoupit do nějakého lepšího zaměstnání, kde se nekrade. Jestli to má účetní odepsané (+ doklad o likvidaci), tak tady nepiš, že to zaměstnanci ukradli.