Mam zajimavy postreh.
Na ceskem youtube nyni ve velkem leti reklama na scam, je to obrazkova reklama mezi zobrazenymi videi, uvedena textem "ČEZGroup spouští novou platformu" a "Vydělávat peníze je snadné díky vládnímu projektu", na obrazku je bud fotka reditele Cezu, nebo prezidenta Pavla, spolu s "tabukou", ze z investice 6200Kc je prijem 65000 mesicne apod.
Klik na reklamu vede na scam stranky
https://losdalinvest.pro/ - ktere graficky kopiruji zpravodajsky server novinky.cz
Reklamni kampan na tento scam je masivni, prakticky se mi v Youtube klientu na Androidu zobrazuje pouze tento scam a reklama na cinsky eshop TEMU nastridacku.
Scam je to zcela evidentni, staci se podivat na stranky, co linkuju nahore.
Ted ta zajimava cast, scam jsem nahlasil Google prislusnym tlacitkem v Android Youtube klientu, pod svym realnym uctem, ktery denne pouzivam. Vyklikal jsem v nahlasovacim formulari vsechny polozky, co scam porusuje, od vydavani se za nekoho jineho (viz ony stranky imitujici novinky.cz, co maji primo ve footeru, ze patri spolecnosti seznam.cz) az po proste lhani o neexistujicim statni programu.
Za 6 hodin, dnes rano, (tedy zadny UI automat) mi prisel zpet cesky psany mail od "Google Trust & Safety Team", ze se o zadny scam nejedna a ze reklama byla vyhodnocena jako zcela nezavadna.
Nasleduji korporatni blaboly a ze se muzu odvolat blablabla. Na coz jako nezaujaty bystander samozrejme kaslu.
Zajimalo by me, pokud se tu vyskytuje nejaky insider, proc Google podporuje tento zcela evidentni scam. Silne pochybuju, ze jsem jediny, kdo tento scam reportoval.
Posledni dobou me Google obecne prekvapuje, zalozil jsem nedavno zcela novy Google ucet pro seniora, absolutne bez historie. Otevru na onom telefonu chrome, novy tab, zobrazi se seznam googlem doporucenych navrhovanych odkazu. A tam komplet ceska dezinfo scena, vsecky ty *24.cz servery, obcas prolozeno Parlamentnimi listy a nejaky ezoblabolem.
Zajimalo by me, co timto Google sleduje. CHapu, ze "Don't be evil" je davna minulost, ale tohle je sila i na korporatni pomery.