Odchod z práce kvůli kolegům

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
Re:Odchod z prace kvuli kolegum
« Odpověď #105 kdy: 12. 09. 2016, 18:22:04 »
lhali, ze USA byla zalozena na krestanstvi...

"Společnost je nábožensky založená a vychází historicky z puritánství." -- wikipedia

A pak ti mám věřit, že nejsi Ateistický fanatik :)

Narazka to byla na founding fathers - http://www.jameswatkins.com/articles-2/heavy/foundingfathers/. Pokud jsem ja ateisticky fanatik, tak jsi asi ty krestansky fanatik.
Jsi Ateistický fanatik, páč na základě nějakého článku zbrkle obviňuješ někoho ze lži.
Já jsem Křesťasnký fanatik proč? Protože znám Bibli lépe než ty? Protože mám rád logiku? Protože mi vadí, když se Ateisté na jedné straně rozčilují (oprávnění), že je Věřící urážejí, ale oni Věřící urážet mohou (chucpe)? Tak ok, to beru.

v

« Odpověď #106 kdy: 12. 09. 2016, 18:26:16 »

"Společnost je nábožensky založená a vychází historicky z puritánství." -- wikipedia

Narazka to byla na founding fathers - http://www.jameswatkins.com/articles-2/heavy/foundingfathers/. Pokud jsem ja ateisticky fanatik, tak jsi asi ty krestansky fanatik.
Jsi Ateistický fanatik, páč na základě nějakého článku zbrkle obviňuješ někoho ze lži.
Já jsem Křesťasnký fanatik proč? Protože znám Bibli lépe než ty? Protože mám rád logiku? Protože mi vadí, když se Ateisté na jedné straně rozčilují (oprávnění), že je Věřící urážejí, ale oni Věřící urážet mohou (chucpe)? Tak ok, to beru.
jak věřící urážejí ateisty? prosím pokud možno víc příkladů

noef

• 897
    • Zobrazit profil
Re:Odchod z práce kvůli kolegům
« Odpověď #107 kdy: 12. 09. 2016, 18:35:21 »
Primitivni? Pokud je Buh jako moralni autorita a dela (prikazuje, nechava prihodit) podle me velmi imorlani veci, tak jak bych ho mohl respektovat
To je v pořádku. V pořádku není tvá sebejistota nepramenící z důkladného poznání věci, v tomto případě Bible. Protože s něčím takovým se nedá pracovat. To je přesně ten fanatismus, na který jsem narážel.

Chapu to tak, ze chces odkazy na pasaze z Bible, ktere jsem neprimo citoval? Nebo jak vice bych mel poznat Bibli, nez si casti precist, pripadne shlednout (vedecke) analyzy druhych? (Vyklady cirkve nejsou objektivni a casto se meni, tady mnohem vice verim vedcum.)
Třeba. Ale jsou prostě triviality, které nestojí za to s někým konfrontovat. Stačí si to pořádně přečíst.

Ok, tady jsou ty zdroje.

Citace
The people of Samaria must bear their guilt,
    because they have rebelled against their God.
They will fall by the sword;
    their little ones will be dashed to the ground,
    their pregnant women ripped open.”
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Hosea%2013:16&version=NIV

Citace
If a man happens to meet a virgin who is not pledged to be married and rapes her and they are discovered, he shall pay her father fifty shekels of silver. He must marry the young woman, for he has violated her. He can never divorce her as long as he lives.
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Deuteronomy+22:28-29

Je samozreme mnohem vice veci, co Buh IMO nemel delat, napr. muceni cloveka kvuli sazce, zabiti skoro vseho ziveho potopou, predepisovani "lecebnych" postupu, ktere lidi naopak ublizuji.

Vyklady cirkve nejsou objektivni a casto se meni, tady mnohem vice verim vedcum.
Tomu rozumím. Akorád co si počít s vědci, kteří jsou věřící?
Bůh != Bible != Náboženství != Církev

Vzhledem k tomu, ze nabozenstvi ma (nebo by asi melo) ovlivnovat chovani, tak osobne bych mel problem verit vericimu vedci, ze bude objektivne pracovat pri analyze sveho, nebo jineho nabozenstvi. Ale on to neni takovy problem, vetsina vedcu jsou totiz neverici, pripadne verici, ale nevyznavaji zadne nabozenstvi.

Protože je to nesmysl. Víru si nevolíš. Volíš si Uctívání. Což by si zrovna ty, který si je tak jist názvoslovím...

Moje tvrzeni myslim plati - viru (nebo jeji absenci) si muzes zvolit, stejne tak uctivani - zda budes aktivne neco delat. Klidne me opravuj, sleduju to v anglictine, takze je dost pravdepodobne, ze moje posty nemusi byt 100% presne.
Proč jsem si představil těhotnou ženu, která pevně věří, že jí se to nemůže stát, a že ve skutečnosti není těhotná a že za devět měsíců se nic nestane.

Zase michani nabozenske viry a nejake psychicke nemoci? No, ono casto je usmevne se podivat na definice techto vaznych psychickych onemocneni a zjistit, ze kdyby nabozenstvi nemelo tak specialni pozici ve spolecnosti, tak by byly blazince plne, protoze to splnuje definice tech onemocneni.

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #108 kdy: 12. 09. 2016, 18:47:43 »
noaf:
Citace
zabiti skoro vseho ziveho potopou
Prosím, zjisti si alespoň základní informace o semitské kultuře, jejich literatuře, způsobu vyjadřování atd....

Tvoje námitky jsou asi tak stejně inteligentní, jako kdybys tvrdil, že Seifert je debil, protože láska je pocit a ten přece není možné slyšet.
http://basne.falconis.cz/seifert-pisen-o-lasce.php

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #109 kdy: 12. 09. 2016, 18:48:32 »

To je casty jev - verici si skepticky pristup a kladeni otazek spojuji s urazenim jejich nabozenstvi. I jen bezny slusny dotaz, proc jsou verici, nebo jak si vykladaji konkretni verse v Bibli je casto brano jako urazeni, pritom jsou jen ateisti zvedavi, jak jinak normalni lidi mohou verit takovym divnym vecem. Ono ostatne treba v tom krestanstavi neni dobre klast otazky, protoze to znaci pochyby a to je problem. Znameho ateistu, kdyz byl maly kluk, v podstate takto farar udelal ateistou - nebyl mu schopen odpoved na celkem podstatnou otazku (myslim neco s peklem) a radeji ho vyhodil z kostela a zakazul mu vstup.

v

« Odpověď #110 kdy: 12. 09. 2016, 18:53:09 »

To je casty jev - verici si skepticky pristup a kladeni otazek spojuji s urazenim jejich nabozenstvi. I jen bezny slusny dotaz, proc jsou verici, nebo jak si vykladaji konkretni verse v Bibli je casto brano jako urazeni, pritom jsou jen ateisti zvedavi, jak jinak normalni lidi mohou verit takovym divnym vecem. Ono ostatne treba v tom krestanstavi neni dobre klast otazky, protoze to znaci pochyby a to je problem. Znameho ateistu, kdyz byl maly kluk, v podstate takto farar udelal ateistou - nebyl mu schopen odpoved na celkem podstatnou otazku (myslim neco s peklem) a radeji ho vyhodil z kostela a zakazul mu vstup.
ale já se ptal na urážení ateistů věřícími

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #111 kdy: 12. 09. 2016, 19:17:02 »
noaf:
Citace
Prosím, zjisti si alespoň základní informace o semitské kultuře, jejich literatuře, způsobu vyjadřování atd....

Muzete mi to teda prosim vysvetlit? Podotykam, ze vychazim z aktualne pouzivanych prekladu Bible. Temto prekladum ostatne vertsina vericich "veri" (zase vychazim z "vericich" v americe - tam si Bibli nikdo neotevre, tady u nas to mozna berete vazneji). Dokonce tyto preklady jsou vytvoreny cirkvi, takze bych cekal, ze jim to bude hrat do karet.

Citace
The Lord then said to Noah, “Go into the ark, you and your whole family, because I have found you righteous in this generation. 2 Take with you seven pairs of every kind of clean animal, a male and its mate, and one pair of every kind of unclean animal, a male and its mate, 3 and also seven pairs of every kind of bird, male and female, to keep their various kinds alive throughout the earth. 4 Seven days from now I will send rain on the earth for forty days and forty nights, and I will wipe from the face of the earth every living creature I have made.”
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Genesis+7&version=NIV

Uprimne netusim, jak bych si "I will wipe from the face of the earth every living creature I have made." mohl vylozit spatne. Pochopil bych asi jeste, kdyby opravdu vsichni ti nevyvoleni lide byly "spatni". Ale mam problem treba se zviraty a nenarozenymi detmi (i kdyby se zde argumentovalo nebem a nedulezitosti tohoto zivota, tak je trochu problem, protoze jeste neprijaly Boha, takze jsou ateisty a ti jdou do pekla). Osobne se mi ani nepozdava, ze by to mohlo byt spatne prelozene, ale klidne se necham poucit.

ale já se ptal na urážení ateistů věřícími

Ah, to se omlouvam, to jsem se prehledl. U nas jsem to osobne nikdy nepozoroval, myslim si, ze kdyz jsou verici v mensine, tak nechteji riskovat. Po pravde mi prijde, ze ateisti byvaji tolerantnejsi a tolik nediskriminuji, ikdyz jsou ve vetsine. Asi proto, ze jim nic nenakazuje sirit jejich "neviru", snazit se obracet ostatni, svou "neviru" neberou jako neco, co je dela lepsimi (v americe se to casto prezentuje krestan = moralni clovek). BTW tady na foru jsem urazet nikoho nezamyslel, pokud si to nekdo tak vylozil. Jen jsem popsal, v cem ja vidim v krestanstvi problem a proc bych v nej nikdy nemohl verit.

PS: Zastavam nazor, ze nabozenstvi si nezasluhuje zadnou specialni ochranu, zadnou vyjimku ze svobody projevu. Nabozenstvi si lide voli, neni vrozene, takze je IMO v poradku ho analyzovat, klast otazky, aplikovat logiku, vedecky pristup a pripadne ho i odmitnout s tim, ze nebudu verit tisice let starym pribehum, pro ktere neni moc (objektivnich vedeckych) dukazu. Pritom vyvracenych casti je habadej.

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #112 kdy: 12. 09. 2016, 19:26:29 »
Třeba. Ale jsou prostě triviality, které nestojí za to s někým konfrontovat. Stačí si to pořádně přečíst.

Ok, tady jsou ty zdroje.

Citace
The people of Samaria must bear their guilt,
    because they have rebelled against their God.
They will fall by the sword;
    their little ones will be dashed to the ground,
    their pregnant women ripped open.”
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Hosea%2013:16&version=NIV

Hezký, tohle ti i věřím.

Citace
If a man happens to meet a virgin who is not pledged to be married and rapes her and they are discovered, he shall pay her father fifty shekels of silver. He must marry the young woman, for he has violated her. He can never divorce her as long as he lives.

OK. A teď si zahraj na boha. Jak by si tuto situaci vyřešil ty?
(Tiše předpokládám, že máš nastudovanou mentalitu tehdejší společnosti a víš dobře co by se stalo kdyby.)

Je samozreme mnohem vice veci, co Buh IMO nemel delat, napr. muceni cloveka kvuli sazce
Předpokládám, že myslíš Joba? Obávám se, že toto se dá chápat dost jinak. Já to třeba chápu jako důkaz toho, jak moc biblický Bůh respektuje lidskou svobodnou vůli. A jak moc mu záleží na právu a spravedlnosti.
Opět, když by si ty byl na jeho místě, tak by si to nemohl udělat jinak. Páč jinak by si byl úplně blbej.

Proč ne? Proč by to Bůh nesměl dělat?

predepisovani "lecebnych" postupu, ktere lidi naopak ublizuji.
Tak tady se nechytám.
Mojžíský zákon předepisoval hygienické a dietické předpisy, způsoby léčby které v té době neměli obdobu. A dokázal si poradit i s malomocentstvím (pasivně).
Egypťané v té době běžné léčili výkali.
Evropská medicína se na stejnou úroveň dostala až po renesanci. V některých případech až v 19století (Ignác Semmelweis).

Vyklady cirkve nejsou objektivni a casto se meni, tady mnohem vice verim vedcum.

Vzhledem k tomu, ze nabozenstvi ma (nebo by asi melo) ovlivnovat chovani, tak osobne bych mel problem verit vericimu vedci, ze bude objektivne pracovat pri analyze sveho, nebo jineho nabozenstvi.
Co jsem měl tu čest číst rozhovory s některými vědci, tak většinou nebyl problém ateista/věřící, ale blbec/neblbec. To popisovali své týmy.

Jiří Grygar glosoval vtipnou hláškou ze svých studijních let, kdy citoval svého profesora Marxismu-Leninysnu: "Vy co se furt koukáte na nebe máte tendenci věřit v Boha. Tak to z vás musíme vymlátit."

Ale on to neni takovy problem, vetsina vedcu jsou totiz neverici, pripadne verici, ale nevyznavaji zadne nabozenstvi.
To nemohu potvrdit.

Celá evropská věda staví na obrovské práci Muslimských učenců. Ať už překladatelů, nebo komentátorů, nebo regulérních vědců (namátkou si vybavuji článek o optice).

I ten blbej Galileo byl věřící a praktikující Katolík. (A díky tomu měl takové problémy.)

Protože je to nesmysl. Víru si nevolíš. Volíš si Uctívání. Což by si zrovna ty, který si je tak jist názvoslovím...

Moje tvrzeni myslim plati - viru (nebo jeji absenci) si muzes zvolit, stejne tak uctivani - zda budes aktivne neco delat. Klidne me opravuj, sleduju to v anglictine, takze je dost pravdepodobne, ze moje posty nemusi byt 100% presne.
Proč jsem si představil těhotnou ženu, která pevně věří, že jí se to nemůže stát, a že ve skutečnosti není těhotná a že za devět měsíců se nic nestane.

Zase michani nabozenske viry a nejake psychicke nemoci? No, ono casto je usmevne se podivat na definice techto vaznych psychickych onemocneni a zjistit, ze kdyby nabozenstvi nemelo tak specialni pozici ve spolecnosti, tak by byly blazince plne, protoze to splnuje definice tech onemocneni.
Ne. To byl jen pokus o vědecký pohled na věc. Prostě nemůžeš se rozhodnout, že budeš něčemu věřit, nebo, že něčemu věřit nebudeš. Protože pak to vede k takovéto absurditě. Podobně jako k té absurditě, že ateismus není víra. I kdyby ano, tak v praxi to je k ničemu. Takže máš víru v boha, a pak jakési vakuum, pojmenované nálepkou, které se projevuje jako co? "Já jsem ateista, já v boha nevěřím." A máš to.

Kit

« Odpověď #113 kdy: 12. 09. 2016, 19:33:30 »
PS: Zastavam nazor, ze nabozenstvi si nezasluhuje zadnou specialni ochranu, zadnou vyjimku ze svobody projevu. Nabozenstvi si lide voli, neni vrozene, takze je IMO v poradku ho analyzovat, klast otazky, aplikovat logiku, vedecky pristup a pripadne ho i odmitnout s tim, ze nebudu verit tisice let starym pribehum, pro ktere neni moc (objektivnich vedeckych) dukazu. Pritom vyvracenych casti je habadej.

K podobnému názoru nedávno dospěl i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
http://www.ceska-justice.cz/2015/01/kritika-nabozenstvi-je-v-evrope-chranena-umluvou-nelze-omezovat-svobodu-kvuli-nabozenskym-skupinam/

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #114 kdy: 12. 09. 2016, 19:35:29 »
Fajn, tohle je vlastně pěknej kus textu. Proč se teda podle toho nezachováš? Jsi Ateista? Tak s pánembohem. Proč tě to tak  čertí?

A ještě jedna záludná otázka. Ateismus mohu taky vědecky analyzovat, klást otázky, aplikovat logiku a vědecký přístup a případně jej odmítnout jako neprůchozí, nekonzistentní a neužitečný? Nebo se na Ateismus vztahuje nějaká spešl ochrana.

Aby nedošlo k omylu. Já jsem naopak zapřísáhlí příznivec toho, aby se cokoliv, ať už jde o víru v boha, nebo o nevíru v boha, pěkně poctivě a kriticky zkoumalo. Co nemám rád je nespravedlostnost, a zaujatost. Kdy se jedno zesměšňuje a o druhém se nesmí pochybovat.
« Poslední změna: 12. 09. 2016, 19:40:53 od BoneFlute »

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #115 kdy: 12. 09. 2016, 19:44:34 »
Jednoduše vysvětlit? Jen trivialita jde vysvětlit jednoduše. Právě to, že hledáš "jednoduchá vysvětlení" Tě vede k šíleně zkratkovitému vyjádření.

Zaprve, pokud chceš něco vážnějšího vyvozovat z Bible, měl bys jít do originálu. Překlad, obzvlášť mezi různými jazykovými rodinami, nikdy nemůže zachytit originál. I s překladem z řečtiny je často problém (např. známé: "Pokoj lidem dobré vůle" je ve skutečnosti daleko spíš "Pokoj lidem, dobrá vůle"), natož z aramejštiny. (Ne, neumim aramejsky - jen jsem se s pár lidma co uměj potkal a zjistil, že v originále je tam vlastně něco úplně jinýho, co vlastně ani nejde převést - nebo jde třeba zachytit jen jedna "myšlenka" z pěti, který to obsahuje apod.)

Zadruhé - semité mají co se týče vyjadřování daleko spíše k východním kulturám než k západním, vyjadřují se obrazně, a i jejich prózy jsou dost často spíše básněmi. Nedá se to ale zas srovnat s evropskou poezií, je to prostě něco jiného. Evropan občas těžko pochopí, jak to chápali místní - v každém případě Ti ale garantuju, že pokud to budeš chápat doslova, tak budeš mimo na sto procent.

Nejspíš se to dá přirovnat k něčemu na způsob bájek nebo podobenství, napasovaných na nějaké historické reálie, které ale často jsou fiktivní (ať už šlo o představu autora, o tom, jak to bylo, nebo vědomé falsum). Rozhodně v té době nikomu nešlo o nějakou historickou věrnost. Koneckonců, to nešlo ani většinu času v kultuře evropské, např. slavné české kroniky jsou všechno, jen ne věrohodný historický pramen - ale hlavně ani neměli ambici jimi býti - a to jde o díla evropská a pár tisíc let mladší.

Navíc ve velké části SZ textů se prolíná několik různých pramenů - autorů či skupin autorů, ze kterých je daný dohromady text (rozhodně si nemysli, že např. Izaiášovu knihu napsal Izaiáš....), a vývojem a předáváním se ten text měnil. A každá "generace", než se text stabilizoval, tam přidávala svoje představy o tom, kdo je to vlastně Jahve. A zároveň se i Bible snaží zachytit postupné poznávání jednoho Boha Izraelem - ale opět vůbec nemá jít o historický popis, ale snaží se na něm ukazovat to, jaký je člověk a jak člověk vnímá Boha apod.

Proto není problém tam najít jeden příběh podanej dvakrát (a pokaždé jinak), není problém tam najít protiřečící si věci a logické chyby atd. atd. Hebrejům todle vůbec nevadilo, ty neznali západní pozitivistickou tradici a evropskou obsesi všechno přesně a pečlivě detailně popsat. Naopak, ti by tomistickou filosofii považovali za napůl bláznovství a napůl rouhání (jak má vůbec bejt člověk schopnej něco říct o Bohu? A jak si to vůbec může dovolovat?).

A k tomu všemu tam je dost často (možná se budeš divit) velká dávka humoru, který občas pro evropana je pochopitelný, občas ani příliš ne. Např. zrovna tebou zmiňovanej Job je humoristickej opravdu hodně a vůbec tam nejde o Joba, naopak si dělá legraci (ano, opravdu legraci) z těch ostatních.
Takže si ani nemůžeš bejt jistej, co je myšlený zcela vážně, a co je určitá nadsázka, která má vlastně říct něco úplně jiného. Plus spousta věcí je odvolávka na dobový reálie atd., kterejm zas nerozumíme, nebo rozumíme jinak.

A z takovýdleho textu chceš vzít jednu nějakou větu a dokazovat z toho něco? Garantuju Ti, že budeš mimo. Kdyby to bylo tak jednoduchý, jak to stavíš, tak už dávno žádní křesťané nejsou....

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #116 kdy: 12. 09. 2016, 19:48:13 »
Nejspíš se to dá přirovnat k něčemu na způsob bájek nebo podobenství, napasovaných na nějaké historické reálie, které ale často jsou fiktivní (ať už šlo o představu autora, o tom, jak to bylo, nebo vědomé falsum). Rozhodně v té době nikomu nešlo o nějakou historickou věrnost. Koneckonců, to nešlo ani většinu času v kultuře evropské, např. slavné české kroniky jsou všechno, jen ne věrohodný historický pramen - ale hlavně ani neměli ambici jimi býti - a to jde o díla evropská a pár tisíc let mladší.

Falvius Josephus by s tebou nesouhlasil. Viz Židovské starožitnosti.

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #117 kdy: 12. 09. 2016, 20:03:03 »
Citace
1) A kreacionisti také ne. A?

2) Vzhledem k tomu, že např. o stvoření světa jsou v Bibli zprávy dvě, a to pokaždé jinak a rozporně, tak jsou dvě možnosti. Buďto si toho např. velmi inteligentní Flavius nevšiml... anebo evidentně mu nešlo o co nejobjektivnějšího zachycení reality, ale o něco jiného. To už jsem psal minule, že úplně stejnou VĚDOMOU falsifikaci historie prováděli i evropští autoři, ať už jde např. o naše kronikáře, nebo i autory daleko pozdější, např. Jirásek.

Jiráskovi bychom to mohli mít i za zlé, ale vyčítat to Dalimilovi nebo Flaviovi je jen nepochopení jejich kultury a doby a účelu tehdejších "historických" knih.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #118 kdy: 12. 09. 2016, 20:04:39 »

Citace

OK. A teď si zahraj na boha. Jak by si tuto situaci vyřešil ty?
(Tiše předpokládám, že máš nastudovanou mentalitu tehdejší společnosti a víš dobře co by se stalo kdyby.)

Ja mam problem s tim, ze Bible ma slouzit jako prirucka toho, co je dobre a co ne. Ja chapu, ze v tehdejsi dobe to mohlo byt logicke, stejne tak, jako kdyz Jezis neodsoudil otrokarstvi. Ja mam problem s tim, ze Buh ma byt ten vzor, zaroven je nemenny, tak bych proste cekal, ze prijde hned v pocatku s temi finalnimi moralnimi povely. Ne, ze par tisic let necha uplynou, prestane zasahovat a necha na nas, abychom si interpretovali jeho umysly, pravidla a pouceni. Pokud si mohu cokoliv z Bible odsunou a rict, ze to uz pro me neplati, protoze doba je jina, tak jaka ja pointa byt krestan = verit v Bibli? Vzdyt si jen vyzobavam, co se mi libi nebo se mi hodi.

Je samozreme mnohem vice veci, co Buh IMO nemel delat, napr. muceni cloveka kvuli sazce
Předpokládám, že myslíš Joba? Obávám se, že toto se dá chápat dost jinak. Já to třeba chápu jako důkaz toho, jak moc biblický Bůh respektuje lidskou svobodnou vůli. A jak moc mu záleží na právu a spravedlnosti.
Opět, když by si ty byl na jeho místě, tak by si to nemohl udělat jinak. Páč jinak by si byl úplně blbej.

Proc nemohl Satana proste odmitnout? Nebo proc po tomto testu nevratil cas a nesmazal tak utrpeni Joba, jeho rodiny, jeho "sluzebniku" a jeho dobytka? Chapu, ze si to nekdo takto muze vykladat, ja s tim ale nesouhlasim. K te svobodne vuli - nestalo nahodou v Bibli, ze Buh zatvrdil faraonovo srdce, takze tim primo porusil onu sovodbnou vuli, ktere si tolik vazil?

Proč ne? Proč by to Bůh nesměl dělat?

Ja nerikam, ze to nesmel delat, ostatne je to jeho vec. Ja rikam, ze nevidim zadny duvod, proc bych mel ja nasledovat - proste silne nesouhlasim s jeho "resenim" problemu. Proc vubec zabijet hrisniky - vzdyt se dostanou do pekla (resp. v te dobe asi nikam, peklo vytvorila cirkev az pozdeji s prichodem Jezise). I kdyby bylo zabijeni hrisniku v poradku, tak porad vidim problem v tech zviratech a detech.

predepisovani "lecebnych" postupu, ktere lidi naopak ublizuji.
Tak tady se nechytám.
Mojžíský zákon předepisoval hygienické a dietické předpisy, způsoby léčby které v té době neměli obdobu. A dokázal si poradit i s malomocentstvím (pasivně).
Egypťané v té době běžné léčili výkali.
Evropská medicína se na stejnou úroveň dostala až po renesanci. V některých případech až v 19století (Ignác Semmelweis).

Jiste, v Bibli jsou i dobre veci (vetsina prisla s Jezisem), to nepopiram. Spis vidim problem v tom, ze tam nejsou jen ty dobre veci. Mel jsem na mysli ta doporuceni jak potratit.

Vzhledem k tomu, ze nabozenstvi ma (nebo by asi melo) ovlivnovat chovani, tak osobne bych mel problem verit vericimu vedci, ze bude objektivne pracovat pri analyze sveho, nebo jineho nabozenstvi.
Co jsem měl tu čest číst rozhovory s některými vědci, tak většinou nebyl problém ateista/věřící, ale blbec/neblbec. To popisovali své týmy.

Samozrejme je to o lidech. Ale jak jsem uvedl vyse - je prave rozdil mezi vericim a nevericim. Vericim, pokud opravdu veri, tak se ma chovat podle toho a to muze kolidovat s tim vedeckym pristupem. Neverici se chava podle sveho nejlepsiho usudku, nemusi respektovat neco, cemu se ucil verit desetileti.

Jiří Grygar glosoval vtipnou hláškou ze svých studijních let, kdy citoval svého profesora Marxismu-Leninysnu: "Vy co se furt koukáte na nebe máte tendenci věřit v Boha. Tak to z vás musíme vymlátit."

Ale on to neni takovy problem, vetsina vedcu jsou totiz neverici, pripadne verici, ale nevyznavaji zadne nabozenstvi.
To nemohu potvrdit.

Celá evropská věda staví na obrovské práci Muslimských učenců. Ať už překladatelů, nebo komentátorů, nebo regulérních vědců (namátkou si vybavuji článek o optice).

I ten blbej Galileo byl věřící a praktikující Katolík. (A díky tomu měl takové problémy.)

Ja mel na mysli aktualni vedce. Historicky samozrejme bylo hodne vedcu vericich (byla to norma) a dokud se nezacali svym badanim dotykat zony, ktera patrila cirkvi, tak nemeli problemy.

Ne. To byl jen pokus o vědecký pohled na věc. Prostě nemůžeš se rozhodnout, že budeš něčemu věřit, nebo, že něčemu věřit nebudeš. Protože pak to vede k takovéto absurditě. Podobně jako k té absurditě, že ateismus není víra. I kdyby ano, tak v praxi to je k ničemu. Takže máš víru v boha, a pak jakési vakuum, pojmenované nálepkou, které se projevuje jako co? "Já jsem ateista, já v boha nevěřím." A máš to.

Ta nalepka je zatracene dulezita. Ti bezni ateisti totiz nehlasaji, ze Buh neexistuje, ale ze jim chybi vira v Boha, vetsinou z duvodu nedostatku dukazu. Asi se mi to nedari vysvetlit, tak jen doporucim https://www.youtube.com/watch?v=sGT25Oj-6rc. Ma i ostatni zajimava videa - nenechte se odradit grafickym zpracovanim, jeho rozbory jsou velmi dobre.

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #119 kdy: 12. 09. 2016, 20:09:09 »
Citace
1) A kreacionisti také ne. A?

2) Vzhledem k tomu, že např. o stvoření světa jsou v Bibli zprávy dvě, a to pokaždé jinak a rozporně, tak jsou dvě možnosti.
A nebo je možnost třetí, kterou si sám uvedl. Že musíme trochu přemýšlet, když to čteme.

Jen tak pro zajímavost, a fakt to nechci už rozvádět, já si dvě zprávy četl, a jsou různé, ale ne rozporné. Takže třeba já v tom nevidím problém. Spíše to přikládám na vrub biblickým kritikům, kteří se tam snaží najít problém za každou cenu.

Ale to je fuk. Já se vůbec nechtěl pouštět do obhajoby Bible. Mě šlo jen o to, srazit Ateismus z jeho piedestalu jediné a pravé a navíc vědecké pravdy :P