Já ale vidím jako prioritu nové disky s větší kapacitou. Naplánuji si pak kolik těch oddílů pro ty linuxy tam udělám, protože je jasné, že po čase je každé distro zastaralé...
Disky, pokud máte rotační a vyměníte je za SSD, vám výrazně systém zrychlí. Pro moderní windows se dnes už nenosí rozdělovat disk, v případě migrace to přináší problémy. Pro linux už možná platí to samé, swapuje se teď také do souboru. Takže partišny řešit nemusíte.
Než si o testuju ty aplikace a naučím je konfigurovat nebo instalovat, tak ty disky i RAMky zlevní a pak to bude pohodička. Ještě ale nejsem rozhodnut ohledně toho jakou frekvenci ramek kupovat, protože to asi taky hraje roli při rychlosti PC.
Ram není třeba příliš řešit, už moc nezlevní. Pokud máte ještě DDR3 tak čas na výhodný nákup (nových) už je pryč. Pokud máte DDR4 tak je čas nakoupit. Rychlost pamětí je ve vašem případě marginální záležitost, ale přesto bych se podíval do manuálu desky, případně do specifikací desky na internetu a tam je napsáno jaké rychlosti deska podporuje. Ty bych koupil.
Ale pokud chcecte mermomocí zůstat u těch XP, paměti nekupujte, jsou to vyhozené peníze.
Díky za rozsáhlé info. Pro všechny: Nicméně
já jsem nikde nepsal, že nemám Windows 8.1!. Tam ten Mint jede samozřejmě hezky. Nicméně ho nechci příliš využívat vzhledem k tomu, že Windows sám o sobě je nebezpečný a jednou sám sebe zlikviduje. Protože ta databáze virů a malwarů bude jednou tak děsivě veliká, že programy jako Avira, AVG, Eset a Kašperský budou testovat jen 1MB namátkově... Kvůli snížení výkonu. Jsme teprve v roce 23 a na procesor je do docela záhul, když jsem dal testovat NTFS s windowsovskýma programama programem clamscan. Tedy je to znát, a to jsem to nespustil víckrát jako multiprocessing (na čtyřjádru a 8 vlákem by to neměl být problém). Jsem otestoval asi jen polovinu programů a trvalo to asi 4 hodiny. Pak to krachlo že nelze zapisovat do souboru. Takže proč používat Windows, když furt sleduje co dělám na PC a internetu? On třeba sledoval které video jsem otevíral a střihal. Co je mu k... do toho?! Takže já zůstávám u těch behbezpečnějších Windows XP a jen na ty střihy videí bych použil Windows 8.1, ale později ten linux, protože Shotcut je vlastně vyroben původně na linuxu a ten melt na ten se ještě podívám. Ten přechod chce čas. Trvá to než se naučím takové věci odborné jako teď jsem musel navýšit kapacitu disku u toho linuxu na Windows XP z cca 22GB na cca 40 GB. Protože se mi zdálo, že některé programy jako WineHQ dost zabírají místa. No a pak ty swapy taky něco zabírají.
U rozdělování na oddíly určitě zůstanu. Je to kvůli třídění dat. Jen tak se v těch věcech vyznám. A proč provádět defragmentaci na celém disku (!!!), když stačí přesunout data z oddílu na oddíl
. Je to rychlejší. I ty antivirové kontroly se dají snadněji provést, protože na linuxu jen vyberu ten připojený oddíl. Super easy
S paměťma jste mě asi nepochopil. Já jsem neřekl, že koupím nové. RAMky jsem vždy kupoval použité výrazně levnější. Třeba teď někdo nabízel DDR3 tuším 2x4GB za 200 Kč ale pro mě už moc staré a nepoužitelné. Stále to zlevňuje, to je zákon času. Zkušenost ověřená za minimálně 23 let od mého prvního PC.