Počítač jsem si kupoval a skládal z dílů v roce 2016. Hledal jsem záměrně desku s podporou Windows XP, abych sehnal ovladače. Deska podporuje 32 GB RAM ve 4 modulech po 8GB, ale myslím že se tam vlezou jen 3, možná i 4 pokud se obejdu bez chladiče; překáží velký měděný chladič od CPU. Upgrade se jistě plánuje, pokud se toho ještě dožiju. Každopádně kupovat nový PC po tak krátké době by mi přišlo jako šílenství. To PC je stále jako nové a svoje druhé PC, jehož HW cena v roce cca 2004 (Pentium 4) byla 13 tisíc i s monitorem jsem po desetiletech prodával za 800 Kč. To co mám teď by mělo vydržet déle, ale budu upgradovat RAM i disky.
Je něco špatného na tom, že sem píšu dotazy?
Potřeboval bych poradit soft na stříhání těch videí. Neplacený. Já jsem sice spokojený s Shotcutem, který už umím ovládat, ale potřeboval bych aby ten soft uměl .mkv a importovat titulky k filmu. A chci udělat jen takové krátké výstřižky z filmu, takže si nemyslím, že by to měl být velký záhul na RAM. Aktuálně jsem uvolnil 2.7 GB na celý linux a myslím že to ještě dostanu na 2.8GB.