Ta smrt byla adekvátní. Adam s Evou přesně a jasně věděli do čeho jdou. Oni nebyli děti. Nelze na ně pohlížet jako na nezkušené, naivní, nebo psychicky nedostatečné. Na to, co se po nich chtělo byly vybavení více než dostatečně. A trest, který dostali je z dnešní pohledu naprosto ale naprosto nedostačující.
Nemohu souhlasit. Z dnešního pohledu českých zákonů i z dnešního pohledu věřících je trest smrti nepřiměřený
Z dnešního pohledu toho, k čemu to jeho/jejich rozhodnutí vedlo. Čistě univerzalisticky. Pro mě dnešní právo není vrcholem spravedlonosti. Je to jen smutnej kompromis.
Uniká ti detail, že trest smrti je odmítaný ne proto, že by byl nepřiměřený. Ale proto, že je nevratný v případě, že by došlo k omylu. Pokud si myslíš něco jiného, tak si to mysli, je mi to celkem jedno.
Každopádně by mě třeba zajímalo kolik let vězení by jsi třeba zrovna ty dal někomu, kdo vědomě a čistě pro svůj pocit způsobil smrt čtrnácti miliardám lidí.
Abychom to rozlouskli, člověk má
nárok na život? Ty mě přivedeš nějakýho člověka ke mě do baráku, a já jsem
povinnen ho živit, šatit, dát mu napít, a on bude jen čumět na bednu a šikanovat moje děti?
Budu mluvit za sebe. To, že jsou "stará" náboženství založena na diktatuře je jedna z hlavních překážek, proč se nemohu stát věřícím.
Tohle je celkem přesné. A je to asi většinový důvod, proč lidé nejsou věřící. Ostatně to není nic nového. Přesně tento důvod byl už na počátku. Přesně ze stejného důvodu Adam s Evou dopadli jak dopadli.
Už ti to řekl Mirek Prýmek a řeknu ti to i já. Na tvůj názor, jestli je Bůh diktátor není nikdo zvědavej. Nikoho to nezajímá, smiř se s tím. To, zda věříš, nebo nevěříš v Boha opravdu ale opravdu není podstatné. A už vůbec to neovlivní, zda Bůh existuje. To je prostě jen taková naivita lidí, kteří si myslí, že když v Boha nebudou věřit, tak on jakože zmizí, nebo co.
Klidně je možné, že Bůh, jak jej popisuje Bible není. Klidně je možné, že není vůbec. Taky je možné, že tím jediným a skutečný Bohem je Alláh (allah yakhlusuna). A taky je možné, že skutečnými bohy jsou ti bohové Olympští. A když bychom měli fakt velkou smůlu, tak Prastaří.
Já teda doufám, že tak velkou smůlu nemám, a existuje Bůh s vlastnostmi, které jsou popsané v Bibli, a udělá co slíbil udělat.