Zdravím,
vím, že jde o staré vlákno, ale nenašel jsem uspokojivé řešení toho, co potřebuji udělat, a tohle se tomu blíží nejvíc.
Mám Mikrotika, který je připojen k providerovi. Port 1 a 2 jsou v "BR_PROV" s nějakou konkrétní MAC adresou a na základě té přiděluje provider IP adresu, třeba 10.0.0.1. Na tu je z vnějšku posílána konkrétní statická veřejná IP adresa (tzn. co jde na tu veřejnou IP, skončí na 10.0.0.1 a co vyleze z 10.0.0.1 se tváří jako ona veřejná IP adresa). Na mikrotiku jsou pak pravidla, která různé věci rozhazují na některé stroje v síti, např. web server a podobně. To funguje dobře.
Pak mám druhý router (openwrt) a ten má svůj WAN port připojen kabelem na port 2 v mikrotiku na "BR_PROV" a přes tuto bridge od téhož poskytovatele dostává další IP adresu, třeba 10.0.0.2. Vnější veřejná IP u této adresy je sdílená dynamická - je to klasický scénář, který používá většina poskytovatelů, kteří svým klientům neposkytují veřejnou IP adresu.
Openwrt router hraje roli DHCP serveru pro všechny klienty na LAN, přičemž defaultně přiděluje svou vlastní IP adresu jako gateway (třeba 192.168.1.1) a některým specifickým dá jako gateway adresu toho mikrotiku (třeba 192.168.1.88). Jsou to přesně ty stroje, které potřebují komunikovat se světem přes statickou veřejnou IP adresu. Jinak jsou ale všechny stroje v téže LAN (na jednom subnetu).
No, a já jsem si jistý, že tohle všechno by zvládl ten Mikrotik (a to bez metarouteru). A začátek této eskapády začíná v problému, jak z jednoho fyzického portu, do něhož vede kabel od providera, udělat dvě MAC adresy se dvěma IP adresami (protože každé té MAC adrese provider přidělí tu konkrétní IP adresu, se kterou pak dále pracuje) a jak potom zajistit, aby většina klientů na LAN šla tou adresou, která je navenek sdílená, a ty určité konkrétní MAC adresy šly ven tou dedikovanou veřejnou statickou. Ideálně tak, aby se Mikrotik tvářil pro všechny klienty na LAN jako jedna default gateway (teď mám fakticky dvě gateway a přijde mi to zbytečné) a to, kam kterého klienta ve finále pošle, by záviselo řekněme na nějakém address listu (neboli address list by šel zvláštní trubkou ven, všechno ostatní default trubkou - jestli to bude seznam MAC adres, nebo IP adres, je mi v zásadě jedno, počítám s tím, že každý konkrétní speciální klient by dle MAC adresy dostal konkrétní neměnnou IP adresu).