Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: djiri1 04. 06. 2020, 06:50:12

Název: MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
Přispěvatel: djiri1 04. 06. 2020, 06:50:12
resim spise teoreticky problem - router mikrotik
chtel bych s nim nahradit tri mensi routery - tri site ( cca po dvou vyvodech) - z nich maskarada a na konci dhcp pridelena adresa od poskytovatele internetu, potreboval bych aby si byl schopen an vystupu ( WAN - eth1) rici o tri dhcp adresy
 dik
Název: Re:microtik vice dhcp adres pro eth1
Přispěvatel: XX125 04. 06. 2020, 07:31:14
Můžeš si tam udělat statickou DHCP tabulku MAC - IP.
Název: Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
Přispěvatel: witek 04. 06. 2020, 09:25:56
Ahoj,

některé RouterBoardy umí virtuální router (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Metarouter).
Je to asi nejlepší volba, jak si tohle oddělit.
Mám tady RB2011 s 64 MB RAM. To stačí max na jeden virtuální router. Je potřeba víc RAM a podporovaný HW.

Na "fyzickém" routeru:

Vytvoř nový MetaRouter (mr1).
Tomu routeru přiděl interface (vif1)

Až virtuální router nastartuje, dostaneš se do něj konzolí.
Virtuální router uvidí interface ether1. Na něm nastav DHCP client.
Název: Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
Přispěvatel: _Jenda 04. 06. 2020, 09:29:49
A pokud nemáš podporovaný HW pro metarouter, tak tam dej OpenWRT, které podivná omezení neobsahuje, a bridge udělej na něm ;)
Název: Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
Přispěvatel: Jose D 04. 06. 2020, 09:51:29
Až virtuální router nastartuje, dostaneš se do něj konzolí.
jak je to s winboxem, bude pro virtualni router taky fungovat?
Vykon je obdobny fyzickemu podkladovemu routru, nebo jde do haje?
Název: Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
Přispěvatel: witek 04. 06. 2020, 10:11:46
Winbox je úplně v pohodě.

Performance jsem nikdy netestoval. Vždycky jsem to využíval jen pro malé instance s téměř nulovým trafficem.
Název: Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
Přispěvatel: Jose D 04. 06. 2020, 10:20:21
Winbox je úplně v pohodě.
..
Vždycky jsem to využíval jen pro malé instance s téměř nulovým trafficem.
díky. S RouterOS už jsem dělal všelicos ale virtualizaci jsem ještě nepoužil.
Název: Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
Přispěvatel: djiri1 04. 06. 2020, 20:38:05
Takže nakonec takto:
vytvoren bridge pro wlan, lan1, lan2, lan3
vytvoren metarouter - nebo jak se to jmenuje mr1 - mikrotik je rb2011 - vic nez jed mr neda..
do bridge-wan pridan fyzicky eth1 + vif1-wlan1, vif2-wlan2, vif-wlan3,
do bridge-lan1 pridany fyzicke eth2, eth3 + vif4-lan1 a tak dale pro ostatni
pro kazdy bridge-lan spusten dhcp-server

na mr1: spusteny dhcp clienti pro vif1-wlan1, vif2-wlan2, vif-wlan3
vif4-lan1 a ostatni lan -  nastaveny pevne adresy a ty pro prislusny dhcp-lan-server na fyzickem routeru nastaveny jak gw...
pravidla pro maskaradu nastaveny na mr1
doma na stole to jede.... tak snad...
ale je to teda vopicarna....
Název: Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
Přispěvatel: M_D 04. 06. 2020, 22:49:13
Zajimavá úloha. Jde to i bez těch virtuálů. Jak na tom ether1 mít 3x DHCP klienta, každý s jinou MAC a tím pádem i jinou IP:
/interface vrrp
add interface=ether1 name=vrrp1 priority=255 v3-protocol=ipv6 vrid=10
add interface=ether1 name=vrrp2 priority=255 v3-protocol=ipv6 vrid=20
add interface=ether1 name=vrrp3 priority=255 v3-protocol=ipv6 vrid=30
/ip dhcp-client
add disabled=no interface=vrrp1
add disabled=no interface=vrrp2
add disabled=no interface=vrrp3