Pod článkem u Turrise Mox padla
otázka, proč USG místo Edge, tak to napíšu sem.
Neznám řadu Ubiquity Edge, takže můžu jenom psát, proč to mám doma - mám doma USG-PRO-4, USW-16-POE, 2xAP-AC-PRO + Unifi CloudKey.
Všechny Unifi prvky mají jednotnou administraci, tady je demo:
https://demo.ui.com/manage/site/default/dashboard a většinou nekonfigurujete jednotlivé prvky přímo (i když to jde), ale máte centrální konfiguraci, a když například adoptujete další AP, tak se vše automaticky nakonfiguruje.
To rozhraní je na nějaké šílené Javě, takže rovnou doporučuju pořídit ten CloudKey, kde se o celý image stará Ubiquiti.
Na Unifi rozhraní se dá připojit v lokální síti přes webový prohlížeč nebo mobilní aplikaci, ale dá se zapnout i tunelovaný přístup přes server unifi.ui.com (právě teď se dívám na administraci, která je za oceánem, a jelikož doma už všichni spí, tak asi pustím aktualizaci firmware :-)).
Do Unifi jsem šel, protože mají fungující wifi roaming mezi jednotlivými AP, a bohužel metrové kamenné zdi se s wifi úplně nekamarádí, takže si musím svítit dvěma AP z půdy dolů (dřevo, vlna a SDK je na tom o dost líp), a zároveň mám poměrně dobré pokrytí i zahrady. Jediný větší problém je Nest Hello, který je z venku na betonovém sloupku, ale po tom, co jsem se díval na schémata vyzařování, tak se mi povedlo natočit jedno AP tak, že v poslední době to drží.
Co se týče porovnání řady Unifi a EdgeMax, tak to musíte porovnat sami:
https://www.eduitguy.com/2018/04/29/ubnt-infrastructure-part-4-unifi-vs-edgeswitch/#page-contentPokud jsem to dobře pochopil, tak mixováním více prvků akorát skončíte s více konfiguračními rozhraními.
Unifi není úplně bez chyby - v poslední době se mi stává, že Unifi rozhraní přestane vidět USG router, a pak to vyžaduje tak různě restartovat. Naštěstí každý z těch prvků má i lokální webové a ssh rozhraní (a opět je tam automatický provisioning přístupových údajů), takže se na ten prvek dostanete a dá se restartnout na dálku.
Taky se mi např. po výpadku proudu stává, že je občas něco potřeba otočit, aby si to lízlo adresu, protože ten router bootuje poměrně pomalu. Asi by se to dalo vylepšit, ale proud nám vypadne tak max. dvakrát do roka, tak to zas tak neprožívám.
Umí to PPPoE (ale to je asi samozřejmost), takže předtím mám DSL modem s tím nejlepším profilem, a ve stodole mám kupičku dalších, kde buď nefungoval bridge nebo měl nižší profily - tak ja u nás postupně CETIN pouštěl na DSLAM vyšší rychlosti...