Mirek: No jo, někdo prostě ten základ nechápe... Já svuj blog třeba dotuju ze svýho (pravda, nemá žádnou návštěvnost, nikdo o něm neví a píšu tam jednou za rok...

), ale to dělám jen kvůli tomu, že chci mít vlastní doménu na vlastnim stroji atd. A většina konzumentů nechápe, že velkej server s velkym rozsahem a častou publikací prostě zadarmo nepojede...
Ano, šlo by to asi tak, že by se banda lidí (třeba Ty, já, Ondra Caletka, JardaP., hawran, ...) domluvila, složila, zatáhla (např.) vlastní železo, konektivitu, elektriku (prostě by to jelo u jednoho doma

a tomu by se dávaly příspěvky) a psala "hromadnej blog" a tím pádem by produkovala "zdarma" podobnej obsah, jako root.cz. Ale proč bysme to proboha dělali? Nakonec i my bysme nahodili reklamu. Buď takovou jako na žive.cz - tím pádem bysme skončili - nebo takovou jako na root.cz - tím pádem by jí 50% lidí blokovalo - nebo jen textovou - tím pádem by nebyly skoro žádný příjmy. Jsou prostě lidi, který to nechápou.
I blbá agregace článků "odjinud" stojí peníze. Máš vlastní doménu, vlastní železo/VPS, nějakýho člověka/více lidí, který hledají a agregujou... Často musíš překládat a to za Tebe ani G Translate neudělá, že? Já fakt nevim, jesti jsou ty lidi slepí a/nebo blbí, že tohle nevidí... Na druhou stranu, proč se divíme, když dneska je běžný (všimni si, nepíšu "normální") vlézt na jakoukoliv sharingovou službu a "nakoupit" libovolný digitální obsah zadarmo.
Doba postupně pokročila, uživatelé zblbli a jde to do kopru. Jestli by ve finále nebylo nejlepší, kdyby se k internetu mohli připojit jen lidi s "řidičákem".