Rozdělení disků pro Proxmox v domácím labu

jjrsk

• 809
    • Zobrazit profil
Re:Rozdělení disků pro Proxmox v domácím labu
« Odpověď #15 kdy: 13. 10. 2025, 10:18:54 »
Jenom pozor na kombinaci ZFS a HW RAIDu - to je nedoporučovaná kombinace, ZFS nemá HW RAID rád.
ZFS je HW raid uplne urite, stejne jako libovolnymu jinymu FS, kde o to, ze zfs/btrfs maji vlastni implementace raidu, ktery poskytujou nejaky vyhody, o ktery prijdes.

Na drujou stranu, kdybys o tom neco vedel, tak soudoby pole jsou daleko bliz prave temhle fs nez klasickymu raidu (muzes odebirat disky z pole, muzes je pridavat po jednom a raid na to jen roztahnout ...). To samo neplati s nejakym lowend radicem za dve piva.

Když to rozdělíme:
ZFS si klidně můžete pouštět na JEDNOM blokovém zařízení (!!!), ale vyhněte se skládání ZFS z několika blokových zařízení, které by RAID dával, např. stavět ZFS nad několika RAIDy je "vošajslich". Důležité je tady to slovo JEDNOM.

IMO to funkcne problem neni  ani pres vic raidu, jen tim podle me dokonale zabijes jakejkoli vykon. Klidne radove ... protoze se ti zacnou vzajemne pobijet velikosti bloku. Mno a dalsi vec na kterou asi narazis budou rozdilny latence, coz uz ti muze to pole pravidelne shazovat. Rek bych, ze takovahle konfigurace = pokus vymyslet kolo, a nahradit distibuovany fs.

« Odpověď #16 kdy: 21. 10. 2025, 21:07:33 »
Ještě bych měl dotaz k Proxmox backup serveru. Mám na něm zálohu VM, verifikace proběhla ok.
Dá se počítat s tím, že záloha bude na 100% obnovitelná? Myslím tím, že když vynechám možnost selhání hw, tak po SW stránce verifikace=lze obnovit?

« Odpověď #17 kdy: 22. 10. 2025, 10:19:55 »
Ještě bych měl dotaz k Proxmox backup serveru. Mám na něm zálohu VM, verifikace proběhla ok.
Dá se počítat s tím, že záloha bude na 100% obnovitelná? Myslím tím, že když vynechám možnost selhání hw, tak po SW stránce verifikace=lze obnovit?

Nechci bejt osklivej, ale tak to zkus obnovit... Uvidis co se stane..

Zaloha co neni otestovana ze jde obnovit.. neni zaloha...

« Odpověď #18 kdy: 22. 10. 2025, 16:45:39 »

Nechci bejt osklivej, ale tak to zkus obnovit... Uvidis co se stane..

Zaloha co neni otestovana ze jde obnovit.. neni zaloha...

Bohužel nemám dostatek místa …

jjrsk

• 809
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 22. 10. 2025, 18:24:43 »
Dá se počítat s tím, že záloha bude na 100% obnovitelná?

Na 100% se neda predpokladat vubec nic.

« Odpověď #20 kdy: 23. 10. 2025, 20:11:11 »
Ja nemam PBS, zalohujem len lokalne a vzdy plne zalohy (nie snapshoty). Na proxmoxe som nikdy nemal problem ani s CT a ani s VM.
Jeden krat som mal problem (nie na svojom labe), ze som ulozil (lokalne) zalohu Win 10.
Po nejakom case sa ten win 10 v KVM rosypal (proste black screen) a zalohu sa nepodarilo obnovit.
Nebol som fyzicky pri servery, tak som to skusil 3x a ked to neslo, tal som zalohu vymazal (povazoval som ju za vadnu).
Neskor som sa dostal k serveru fyzicky a zistil som ze vadna je RAM.
Avsak zaloha uz bola vymazana a je mozne ze bola by OK

« Odpověď #21 kdy: 24. 10. 2025, 12:20:09 »
Dík za praktickou zkušenost.

Udělám zálohu na pbs, a pro jistotu ještě samotná data z vm, a při nejhorším si vm budu muset postavit znovu.

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 09:56:22 »
Tak me jeste napadlo nainstalovat proxmox na stary nb a VM jsem na neho jednu po druhe na zkousku obnovil a vse probehlo ok. Nasledne smazani severu a reinstalace+obnova také bez problémů.

Jen jsem narazil na jeden nečekaný problém, když jsem ke stávajícím dvou diskům v raid1 přidával další dva disky do samostatného raid1, první raid se mě smazal a musel jsem ho vytvořit znovu. Dělal jsem něco špatně nebo je to normální?
Controler je dell perc h330

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 11:23:19 »
Jen jsem narazil na jeden nečekaný problém, když jsem ke stávajícím dvou diskům v raid1 přidával další dva disky do samostatného raid1, první raid se mě smazal a musel jsem ho vytvořit znovu. Dělal jsem něco špatně nebo je to normální?
Controler je dell perc h330

h330... podle fotek nějaká zero-channel koloběžka. Brácha H330+ je karta do PCI-e se SAS konektory. Podle datasheetu od Dellu se toho údajně účastní LSI3008, což je v podstatě HBA, někdy dodávaný s jakousi podporou RAIDů bez chroupané parity (tzn. 0/1/10). Tzn. odhadem pokud je tam nějaký RAIDový management, čekal bych ho z rodiny MegaRAID. Zajímavý quirk s tím zmizelým RAIDem. Hmm nič mi to nehovorí.

Jo kdyby to byl Adaptec, tak mám zkušenost s pár staršími generacemi AACRAIDu, že za určitých okolností se dal omylem zrušit mirror (nebo možná i jiný RAID) :-)
- vytvořte RAID (např. mirror)
- seberte za jízdy jeden disk, jako že selhal
- vložte náhradní disk a RAID opravte
- počítač vypněte, opravený produkční mirror na chvíli vymontujte
- vražte do počítače ten disk co jste prve vytrhli - je na něm půlka mirroru
- tu trosku mirroru zrušte, skrz management RAIDu
- "smazaný" disk uložte do šuplíku jako náhradní do budoucna
- vraťte do počítače zastudena zpátky ten zdravý opravený produkční RAID (mirror) a život jde dál
- ... po několika letech spokojeného ostrého provozu ...
- jednoho dne umře disk v tom produkčním ostrém mirroru.
- vyndáte vadný disk, šáhnete do šuplíku pro "smazaný" prázdný záložní disk, vrazíte ho do RAIDu
- ejhle, RAIDový řadič zruší pole s ostrými daty na přeživším disku !

Proč? Protože si firmware RAIDu na "prve smazaném" náhradním disku cinknul, že jste odstranili mirror, a zřejmě podle verze nebo časového razítka operace je toto poslední zásah, který jste provedl, proto tento krok aplikuje i na tu půlku mirroru, co Vám pár let spokojeně běžela...