Výborné téma, taky přidám něco do placu, i když ne přímo související s IT:
Stalo se to před mnoha lety, v době, kdy jsme ve firmě postupně přeinstalovávali PC z Win98 na Win2000 současně s vyčistěním od prachu, takže jsme každý PC museli odpojit a odnést pryč. Toho dne přišla na řadu účtárna. Byl jsem tehdy ještě mladé ucho po VŠ a s kolegou jsme často dělali různé srandičky.
Vlítli jsme tedy do kanclu účetních po pracovní době, kdy tam již nikdo nebyl. Nejbližší PC byl položený na starém trezoru, jeho výška totiž byla na úrovni pracovního stolu. Kolega začal odpojovat kabely, ale mě nějak zaujal ten trezor. Koukám na to kolečko a říkám mu: "Já to zkusím heknout, viděl jsem to ve filmu, stačí přiložit ucho ke skříni a otáčet kolečkem, dokud to necvakne." Tak jsem i provedl, ale ať točím jak točím, žádné cvakání se neozývá. Zkoušel jsem tedy točit různými směry a mačkat, ale po nějaké době jsem to nakonec neúspěšně vzdal a šel raději pracovat.
Na druhý den ráno zvoní telefon z účtárny od vedoucího oddělení: "Nedělali jste náhodou včera něco s trezorem ? Nemůžeme se tam dostat a potřebujeme z něj hotovost pro platbu dobírek!" Já okamžitě automatická odpoveď: "Myyyy ? Vůůůůbééc." Nakonec se mi to nějak podařilo zamluvit, že jsem možná zavadil o to kolečko nohou, jak jsme sundávali ten PC. Ti troubové totiž používali k otevírání pouze klíč bez toho kódu, který nikdo neznal! A tak se s tím nesmělo hýbat, ale to jsem samozřejmně nevědel. No, skončilo to nakonec tak, že musel přijít zámečník, který to celé odvrtával. Platilo to pak technické oddělení, pod které spadalo i IT.