Mám jít na SSŠVT?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re:Mám jít na SSŠVT?
« Odpověď #15 kdy: 06. 02. 2012, 11:35:36 »
Ty bys penize nalil jinam a za pisatele velice pravdepodobne bude "lejt" nekdo jinej. Nepredpokladam, ze by pisatel mel finance ci prijem dostatecne vysoky, aby si to platil sam. Co je pro tebe rozumna statni skola a navic v IT oboru?

Mne bohuzel dosavadni zkusenost naucila, ze uroven skolstvi v CR/SK je na velice mizerne urovni, kdyz maturitu a i tituly si dneska udela kdekdo bez jakyhkoliv znalosti z oboru a je mi jasne, ze se proti memu nazoru nejaka podobna rychlokvaska ozve. Samozrejme ze pokud clovek chce sam, tak ma moznost vyuzit prostredku k vlastnimu sebevzdelavani a vyvoji a v takovem pripade jdou papiry stranou, ponevadz prijdou casem sami. Na druhou stranu mne desi, ze soucasny system vubec dovoli prolezt i tem co nevedi.
Situace je to alarmujici a melo by se s tim neco delat, nicmene akademicka obec pujde radeji mavat transparentama a protestovat proti placenemu skolstvi a jeho politizaci. Asi jim uniklo, jake je jejich prave poslani a kdo tu jejich srandu vlastne plati.
Zalibne vzhlizime ke svetovym univerzitam typu MIT, Yale, Harvard, Oxford a x desítkám dalších, odvoláváme se na to, jaké oni to mají úžasné a skvělé ale nikdo uz nechce videt to nekolika-stotisicove skolne za semestr a budou brecet o zadluzovani studentu srandovnima 10K za stejnou dobu. pri prumerne delce bakalarskeho studia to vyjde na 60K u magisterskeho 100K-120K.
Cim to, ze stejnym lidem potom nebude vadit se zadluzit na x desitek nasobne vyssi castky za auto ci dum?

kuba

« Odpověď #16 kdy: 06. 02. 2012, 12:41:29 »
Koukám na (společný) rozvrh. Co je to:
1. Technické zobrazování
2. Technická grafika
3. Prezentační grafika
4. Technika administrativy
5. Technické vybavení
...

1. Základy technického kreslení (výkresy, kótování, míry, 3D, atp.), dá se říct, že druhý bod na to navazuje...
2. Autocad, popř. Inventor
3. Photoshop apod.; možná že i Flash
4. Psaní všemi deseti
5. Hardware - prostě teorie, i historie (docela dost)

Já jsem školu (do)dělal ještě postaru bez rozdělení do oborů, ale takhle nějak by to mělo být, vyšel jsem když začínaly.

Ohledně složitosti studia - pokud by se tam člověk měl naučit a zvládat věci , co tady byly psané, školu by dokončilo jenom dost málo studentů, protože je tam hodně takových, co o ty počítače nemají 100% zájem a pro ty by některé úkoly byly nezvladatelné. Hodně lidí totiž vidí to, co se tam dělá poprvé. Takže se dá říct, že se tam dělají základy (a jenom trochu víc) a ten, kdo tyhle základy už zná má tak nějak prostě smůlu, ale i tak si myslím, že to není úplně špatný začátek.
Je otázka, jestli se tohle zlepší po zavedení oborů, ale pochybuju...

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 06. 02. 2012, 13:10:09 »
to kuba:
nikde prece neni psano, ze to musi vubec nejakej student dokoncit. Dokoncit by meli jen ti co na to skutecne maji a ne vetsina za kazdou cenu jak tomu v dnesni dobe je. Pokud o pocitace nemaji zajem tak na skole vypocetni techniky nemaji absolutne co delat a to ze to vidi poprve je dalsi zcestny argument, protoze od toho tam ti lide do te skoly chodi, aby se to naucili. Stredni skola vypocetni techniky by mela byt schopna prijmout studenty IT nepoznamenane a vyplyvnout lidi schopne se uplatnit v realnem provozu na juniorskych pozicich. To ze se tam delaji zaklady je uplne v poradku, protoze ty zaklady mnohdy chybi i zkusenejsim v oboru (z vlastni zkusenosti).
Presto si nemyslim, ze by skola neposkytla prilezitost k rozvoji v oboru, v tom problem nebude. Problemem je vystupni filtr a to v globalnim meritku.

spidy

« Odpověď #18 kdy: 06. 02. 2012, 16:07:47 »
@martin: Je to sice soukromá škola, ale myslím si, že 19 tisíc za rok není až tak hrozná částka, navíc je tam prý možnost získat stipendium. Bydlím kousek od Prahy a na dnu otevřených dveří jsem byl (viz můj první příspěvek), ale je jasné, že na dnu otevřených dveří bude všechno vypadat bezvadně. :) Jinak s těmi školami to není úplně růžové - byl jsem se ještě podívat ještě na dvou státních, z toho na jedné povídal většinu času učitel češtiny a potom ještě chvilku ředitel (který nám znovu zopakoval to samé) :), potom jsme se ještě byli podívat do učebny programování, kde mi starší pán ospalým tónem vyjmenoval seznam jazyků, které učí (už jsem se potom ani na nic neptal). Na té druhé to sice v porovnání s těmi ostatními nevypadalo vůbec špatně, ale mají tam žalostně málo matiky (dokonce to sami přiznali), takže na VŠ bych neměl šanci...

@smoofy: Problém je v tom, že kdyby tu školu nikdo nedokončil, tak by asi dlouho nevydržela. Zvlášť když je soukromá...

martin

« Odpověď #19 kdy: 06. 02. 2012, 16:21:08 »
@smoofy: Rozumná škola je taková, která se nejvíc blíží nějaké představě. Tj. pro mne by to byla ta, kde mají zajímavou infrastrukturu (nemusí jít nutně o hi-tech), že si mohu jít ve volných hodinách do laborky něco kutit, že jsou na ni učitelé, kteří takovéto aktivity navíc podporují, že užitelé mají snahu řešit otázky žáků. Není to sice málo, ale řada škol to splní.

Ono by to asi bylo hezké sedět na zadku a čekat jak to škola do mne naleje, ale tak to nefunguje ani ve škole ani v práci.

Zajímal by mne tvůj názor na systém, ve kterém se na špici drží člověk jako je Kevin Warwick (UK). Mohu ti s klidem v duši prozradit, že znám např. jednoho, co studoval MBA na Kensingtonské a o ekonomice toho vím bezpečně víc než on. Kamarádka studovala v USA techniku (něco průměrného, žádný MIT) a její znalosti nedosahovaly těch mých z průmyslovky. Na všem se dá něco najít :-)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 06. 02. 2012, 16:44:22 »
to spidy:
Prave ze kdyby to nedavali kazdemu a pekne je nechali opakovat tak by zarobili jeste vice.

to martin:
Pekne si to napsal. Pokud vis co chces tak je to sranda. Hlavne je treba dat bacha na zapadnuti do nejake te "party". Clovek vseobecne je na to v tomto veku dosti nachylnej. :)

Vzdycky to bude hlavně o lidech samotných spíše než o tom kterém ústavu. Paradoxně, nejinteligentější lidi, které jsem ve svém životě potkat byli většinou z menších univerzit a nebo byli vyučení. Ono se na těch světovejch školách ani neučí nic víc, než na těch našich, jenomže ty naše tak nějak víc smrdí korupcí etc.

Měl jsem možnost se se známím zůčastnit výběrového řízení na pozice IT administrátor Linux/Widle a můžu s klidným svědomím říci, že to co očekáváš od středoškoláka je v drtivé míře utopie i u vysokoškoláka a co si někteří řeknou za peníze oproti jejich mnohdy téměř nulovému potenciálu či přidané hodnotě je neskutečné. Btw. zase vyhral typek ve zmackanem tricku a obnosenych dzinach :)

Joe

« Odpověď #21 kdy: 06. 02. 2012, 17:08:46 »
Necetl jsem predcohzi diskuzi, ale abych to shrnul, chodil jsem na SSVT jeste predtim nez se zavedli ty 3 specializace.
Je to hodne o slozeni pedagokickeho sboru, v te dobe tam byli fajn chytri lide (napr. Vodak, Masek, Geryk, Novak, Zima, Filip, atd.), kteri naucit umeli, ale take ti mene zdatni (Psencik (u toho si to opravdu nemohu odpustit, ten clovek ucit neumel a o tom co se snazil ucit nevedel nic)).
Myslim, ze mi ta skola neco dala, i kdyz jsem uz spoustu veci vedel, protoze jsem se o ne zajimal - ale myslim, ze kdyz clovek chce, tak se nauci.
Rekl bych ze pomer cena/vykon je dobry, vzhledem k vybaveni, urovni, atp. Reditel relativne rozumny clovek a to i presto, ze ja jsem byl takovy rebel.

Za sebe mohu rict, ano, pokud bych se mel hlasit znovu na stredni sel bych tam.
Kdyby te neco zajimalo neco konkretniho, tak se ptej.

Tomáš

« Odpověď #22 kdy: 06. 02. 2012, 17:24:45 »
Bude to asi trochu zaujaté, ale doporučil bych tvé pozornosti gymnázia s třídou zaměřenou na programování.

Nemám vůbec nic proti průmyslovkám (sám jsem jednu absolvoval) ani jiným středním školám. Pokud tě ale zajímá hlavně programování a ne až tolik HW, grafika apod. - je to asi zajímavá volba. Samozřejmě studium na gymnáziu znamená absolvovat i ostatní gymnazijní předměty a velký důraz je také na jazyky.

Pokud vím, v Praze jsou taková gymnázia dvě - U Liběňského zámku (podrobnosti neznám) a Gymnázium Arabská - kde externě učím programování. Nějaké informace jsou zde: http://www.gyarab.cz/programovani. Učíme Javu a PHP. Algoritmy, Unix a sítě u nás učí kolegové z MFF UK a ČVUT FIT. Rád odpovím jakékoliv otázky.

hu

« Odpověď #23 kdy: 06. 02. 2012, 18:31:04 »

spidy

« Odpověď #24 kdy: 06. 02. 2012, 18:37:30 »
@smoofy: Problém je v tom, že kdyby měli opakovat, tak by šli radši jinam...

@Joe: Koukám, že většina tebou zmiňovaných lidí tam stále učí. Podle rozvrhů to vypadá, že mezi ty "dobré" patří i učitelé programování a databázových systémů (Zima a Filip), což je pro mě asi to nejzajímavější. Jenom se mi pořád trošku nelíbí ten visual basic no :).

@Tomáš: O Arabské se zmiňovali rodiče, že prý tam učí nějaký jejich bývalý spolužák z matfyzu a věřím, že je to na programování možná nejlepší škola v ČR. Bohužel pro mě to asi není úplně ono - jednak to není úplně dobře dostupné, takže bych dlouho dojížděl, navíc jsem koukal, že tam mají docela hodně hodin. Ještě ke všemu bych se potom musel doma hodně učit takové ty ošklivé předměty, které s programováním vůbec nesouvisí :), takže bych už potom byl rád, kdybych se stihl vyspat, natož abych se ještě třeba snažil doma programovat. No a ještě ke všemu jsem teď neměl úplně hezké vysvědčení, takže ani není jisté, že bych se tam dostal...

Fractal

« Odpověď #25 kdy: 06. 02. 2012, 19:33:23 »
Servus,
na SSŠVT chodím prvním rokem, zaměření grafika a webdesign, leč to není v prváku nijak rozhodující. Byl jsem překvapen poměrně velkým množstvím lidí přestupujících z gymnázií, jistě tedy nebudeš sám.

Prvák je velmi teoretický, při PVY (programovém vybavení), což je snad jediný předmět, ve kterém mám pocit, že se doopravdy učím něco jiného než teorii (která je ovšem  potřebná pro pochopení složitějších problémů) se ze začátku bere dos, poté dávkové soubory. Po prvním čtvrtletí se potom začínají win xp, 7, souborové systémy, pokročilá správa uživatelů, zásady - vše probíhá ve virtuálních strojích. Dále je na plánu tuším fedora linux a potom ke konci roku ms office...

Co se technického vybavení týče jsem velmi spokojen, látka je braná dosti do hloubky, však není problém se ji naučit, pokud o to má člověk alespoň nějaký zájem. Tvrzení kohosi výše, tedy že se probírá historie, není až tak pravdivé. Ano, prvních pár hodin se doopravdy historie probírala (nebyla však zkoušená), ale jinak se výuka zabývá stávajícím vybavením počítače (rodin "iX" od intelu, nějaké to slovo o stávajících "vydařených" kusech od amd také zazní).

Se sítěmi je to problém, teorie je až příliš mnoho, možná je to i profesorem, o kterém starší studenti říkají, že nenaučí. Tak zle bych to ovšem neviděl - teorie je opravdu příliš, ale vynahrazují to občasné světlé chvilky, to když se například dostaneme k (od)zabezpečení access pointů.

Co se češtiny a dějepisu (děj. pouze v 1.) týče jsem více spokojen než na gymnáziu, ze kterého jsem na tuto školu přešel. Pan prof. Novák je všemi vážený a jeho hodiny jsou všemi oblíbené.

Matematika je na tom o trochu hůře, ale záleží na profesorovi - v prváku se opakují základy ze základky, nemohu tedy posoudit opravdový výklad.

Jediná věc, která mne na škole velmi zklamala je angličtina. Angličtina začíná na úrovni sekundy na gymnáziu a to i v "pokročilé" skupině, do které se na začátku školního roku klasifikuje...

Fyz - ta je velmi názorně předváděná a nemyslím si, že by (alespoň v prváku) dělala nějaké závažné problémy. Navíc je výklad p. profesora velmi poutavý a potěší i zajímavé slovní úlohy v písemkách.

Potěší také občanka, při které je kladen slušný důraz na etiketu, což se nikdy neztratí. Probírá se ovšem také až přemíra podrobností z psychologie a to zvláště té teoretické, leč v písemkách je z toho jen zlomek a záleží tak trochu na štěstí, co z deseti stránkového zápisu se v písemce o pěti otázkách objeví ...

Velmi velká pozornost je věnována řečnickým cvičením prezentacím a jinými pracím s hlasem a to platí v čjl, aj, děj, chem, pvy, tvy, sítí ... Pokud tedy plánuješ na tuto školu doopravdy přejít počítej s tím, že za rok vytvoříš i 10 prezentací a ty si také poctivě odprezentuješ ...

Kdybych měl rozebrat zainteresovanost svých spolužáků v IT, pak si myslím, že většinu to baví, ale najdou se i lidé, kteří na to kašlou a na vysvědčení mají nesmyslná "Nka" nebo pětky ... V pololetí byly pro ilustraci 4 vyznamenání. Předměty, které dělají největší obtíže - Sítě, matika. Matika i přesto, že se opakuje základka ..

Vcelku všichni profesoři jsou otevření k diskuzi a jsou schopni do výuky implementovat i něco navíc, co by nás zajímalo, což je jen dobře. Vyhovuje mi i velké využívání prezentací, jakožto názorného studijního materiálu, které jsou některými "přívětivějšími" profesory sdíleny - pvy, sítě, ele, čjl, děj ... Zajímavá je i možnost psát některé vybrané testy z pohodlí domova prostřednictvím nového webového rozhraní. Nevím, jak je to na ostatních, dejme tomu státních školách, ale já bych asi neměnil .. pokud tě tedy počítače zajímají a rodiče jsou ochotni ti to zaplatit, můžeš jim svůj vděk alespoň částečně vrátit prostřednictvím stipendia, na které si nyní také brousím zuby. Hodně štěstí při rozhodování a třeba se příští rok potkáme. ;) Já mizím ... připravovat prezentaci na chemii ... >_<

Joe

« Odpověď #26 kdy: 06. 02. 2012, 20:45:20 »
@Joe: Koukám, že většina tebou zmiňovaných lidí tam stále učí. Podle rozvrhů to vypadá, že mezi ty "dobré" patří i učitelé programování a databázových systémů (Zima a Filip), což je pro mě asi to nejzajímavější. Jenom se mi pořád trošku nelíbí ten visual basic no :).

Jo, tak VBcko je vylozene jenom takovy nahled na programovani, hlavne musis chtit sam, konkretne Zima, kdyz ho chytis a vidi nadseni, tak ho oceni.
Treba takovy Filip to je special, on ej to hrozne hodny clovek i kdyz ma obcas problem to spravne pojmout, alespon tak sem to videl ja, ze kolikrat to lidi proste odborne nechapali a on to neumel podat dost laicky, ale ja jsem mu rozumnel a plne chapu jeho rozpaky nad tim, ze urcity veci by si uz proste mel umet, kdyz tam jdes.

spidy

« Odpověď #27 kdy: 06. 02. 2012, 22:25:46 »
@Fractal: Super, opravdu dík za podrobné informace, určitě mi to pomůže při rozhodování. Co se týče angličtiny, tak o tom už vím, protože jsem na dnu otevřených dveří viděl učebnice (taky máme ty opportunities a opravdu jsme začínali v sekundě s tou modrou, co máte v prváku a druháku a teď začínáme tu zelenou, co máte ve třeťáku a čtvrťáku), ale zas je tam prý možnost udělat si ty certifikáty od British Council. Navíc si myslím, že to zase záleží spíš na učiteli - a mě toho naše učitelka (na to, že mě má čtvrtým rokem) opravdu moc nenaučila...
A vlastně ještě jedna věc: Jak moc tam funguje nějaká spolupráce napříč třídami? Já že pokud se teda příští rok potkáme, tak určitě budu programovat nějaký web a budu nutně potřebovat grafika :) a říkám si, že na takové škole by nemusel být problém někoho sehnat. Na druhou stranu když si vzpomenu, jak to bylo u nás v primě na adapťáku, kde nám téměř zakazovali se stýkat s lidmi z druhé třídy a říkali nám, jak si na to vždycky všichni zvyknou a časem už sami odmítají mít s tou druhou třídou cokoliv společného... ;D

@Joe: OK, já bych s programováním snad neměl mít problémy. Toho Filipa jsem tuším viděl v tom jejich videu a ten Zima byl možná na dnu otevřených dvěří... Tedy byl tam takový mladý učitel, co nám na říkal, že na programování se naučíme...programovat. :D

Joe

« Odpověď #28 kdy: 06. 02. 2012, 23:34:57 »
No, zima je takovy ne-uplne starsi pan s vousem - mozna uz ho shodil, to asi nebyl on :)

AT

« Odpověď #29 kdy: 07. 02. 2012, 09:15:19 »
Dulezite je na sobe pracovat a mit zajem o obor a studovat