Gvim nebo Neovim?

Gvim nebo Neovim?
« kdy: 21. 11. 2023, 12:05:23 »
Ve windows dlouhodobe pouzivam GVim, primo binarka z vim.org, funguje to slusne, GTK GUI taky slusne jede.

Zkousel jem ted Neovim, je kolem neho hype. Nainstaloval jsem to do w11 wingetem, pribalilo to ni gui nvim-qt.exe

A nejak nemuzu prijit na to, v cem to ma byt lepsi? Vlastni pluginy si nepisu, pouzivam to proste jako editor. Navic default konfigurace neovim pro mswin je otresna, nefunguje ani clipboard.

Vytahanim konfigurace z vim9.0 (soubor mswin.vim) jsem dosahl stejne funkcionality, jako v originlnim vimu. To ale ma byt IMHO uz nachystane predem.

Pouzivate to nekdo? Jestli jsem neco neprehlidl, zatim nevidim duvod pro switch z gvim na neovim.

Re:Gvim nebo Neovim?
« Odpověď #1 kdy: 21. 11. 2023, 19:33:36 »
Pokud máš vim prostě jen na občasné editování, tak to neřeš. Na to vyhoví obojí, na windows koukám lépe gvim ;).
Mám to úplně stejně a prdím na nvim.

Nvim by jsi využil
- pokud by jsi programoval ve Vimu jako v IDE např. Javascript, Javu ... , nvim má prý LSP už v základu a je to lepší než s VIM
- pokud by jsi řešit pluginy, např. na integraci s něčím dalším. Nvim používá primárně LUA, což je prostě lepší volba než vimscript i v té inovované verzi s Vim9.
- dá se prý dokonce pěkně embeddovat na rozdíl od VIMu, takže můžeš mít nějaký program využívat jeho možnosti, klikat v menu, atp a na text tam mít přímo ten nativní nvim.

Hodně nvim vidím v souvislosti s programováním v Rustu ale i Cčkem, Javascriptem/Typescriptem na programování.
Možná se i tím i vysvětluje to, proč je to na Windows  nic moc.

Každopádně jak jsem řekl, na to občasné editování to nemá smysl řešit.

Ink

• 669
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 21. 11. 2023, 20:05:55 »
Pokud nepoužíváš LSP nebo stačí Vim+ALE a subjektivně nemáš žádný problém, na Neovim bych se vykašlal. Mám ho nainstalovaný jako balíček a snad každý den mi to cpe update, jelikož to pořád ještě nemá skutečně stabilní verzi a z nějakého důvodu mi na něco nestačila "stable" verze. Ale stejně pořád používám normální Vim a Code.

vcunat

• 132
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 22. 11. 2023, 08:01:16 »
Neovim má lepší defaulty, pokud pamatuji, ale to samozřejmě není moc zajímavé pro lidi, co už dlouho mají konfiguraci na kterou jsou zvyklí.